Cine sunt cei mai mari exportatori de produse agroalimentare din Romania. Romania a exportat in 2014 produse agroalimentare in valoare totala de 5.409,6 mil. euro, cu 311,5 mil. euro mai mult fata de anul precedent (+6,1%), potrivit datelor furnizate de Ministerul Agricuturii si Dezvoltarii Rurale. Iar cei mai importanti exportatori sunt traderii de cereale si producatorii de tigari, conform Institutului National de Statistica. Principalele produse agroalimentare exportate in 2014 au fost: grau (aproape 5,0 mil. tone pentru 959,4 mil. euro), porumb (3,7 mil. tone / 755,1 mil. euro), tigarete, seminte si ulei de floarea-soarelui, seminte de rapita, orz, animale vii din specia ovine sau caprine, carne de pasare precum si animale vii din specia bovine. Comparativ cu incasarile obtinute in 2013, volumele majorate exportate de tigarete si seminte de rapita au adus un plus de 193,1 mil. euro (total 699,1 mil. euro) si, respectiv, 145,7 mil. euro (total 338,3 mil. euro). Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei in anul 2014: livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 61,0% (58,4% in 2013), iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 81,4% (80,9% in 2013), scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

ANAF: Veniturile din primul trimestru au depasit cu 9% programul bugetar. Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF in primul trimestru a insumat 47 de miliarde de lei ceea ce reprezinta un grad de realizare de 109,15% a programului de incasari venituri inclusiv taxa de clawback si o depasire cu 10,89%, cu 4,62 miliarde de lei mai mult decat in perioada similara a anului 2014, arata un comunicat ANAF. La bugetul de stat s-au incasat 32,65 miliarde lei, cu 4,46 miliarde lei (15,81 % indice nominal) mai mult fata de aceeasi perioada din 2014 (28.189,99 mil.lei), inregistrandu-se un grad de realizare a programului de incasari de 110,95% La impozitul pe profit s-au incasat 3,1 miliarde lei, cu 20,72 milioane lei (-0,66% indice nominal) mai putin decat in 2014, cu un grad de realizare a programului de 95,84 % La impozitul pe venit s-au incasat 6.385,67 mil. lei, cu 807,26 mil.lei ( 14,47% indice nominal ) mai mult decat in 2014 (5.578,41 mil.lei), inregistrandu-se un grad de realizare de 106,08%, anuntaEconomica.net.

Nicolae Danila: "Piata de capital ia locul bancilor". Experienta americana sugereaza ca singurul raspuns posibil pentru finantarea companiilor europene, pe termen mediu, este piata de capital, pe fondul reducerii finantarilor bancare, arata profesorul universitar Nicolae Danila, in volumul "Fereastra de oportunitati si provocari pentru Romania". Reducerea finantarilor bancare va crea o problema seriosa in Europa, apreciaza domnul Danila, adaugand: "Companiile europene isi finanteaza activitatea in proportie de pana la 90% din sectorul bancar. In SUA, sectorul bancar este o sursa numai pentru 25-30% din nevoile de finantare ale companiilor. Provocarea actuala pentru companiile europene este sa gaseasca surse alternative de aproximativ 8,1 miliarde de euro (potrivit unui raport Barclays, citat in The Economist, in 2012) pentru finantarea nevoilor, pe masura ce sectorul bancar creste costurile de credit isi targheteaza activele cu riscuri mai mici", informeazaBursa.ro.

Unde s-au dus investitiile in "omul nou": Ponderea celor plecati din tara pe varste si consecinte. "Secretul" somajului mic. Unul din cinci romani nascuti in deceniul de dinaintea revolutiei din decembrie a plecat in strainatate, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. "Omul nou" a ajuns, in proportii considerabile, sa sustina dezvoltare altor state si sa contribuie la sistemele lor de securitate sociala. Totul pentru ca nu am avut grija sa cream o economie cu grad de multiplicare suficient incat sa asigure locuri de munca pentru "cel mai pretios capital". Exact in perioada de maxim de potenta in munca si disponibiliate creatoare, ponderea romanilor care au plecat in strainatate de mai bine de 12 luni ( avem si cazurile foarte numeroase ale celor care fac un fel de naveta sezoniera si traiesc in tara din banii castigati afara) a urcat la aproape 20%, daca aditionam valorile estimate de INS pe segmentul de varsta 25 - 39 de ani pentru populatia rezidenta si cea care a parasit tara, scrieCursdeguvernare.ro.

Noul Volvo XC90 - Preturi si versiuni de echipare pentru Romania. Noul Volvo XC90 a poposit si in Romania. Pretul pentru versiunea entry-level este de 55.882 de euro cu TVA inclus. Pentru aceasta suma, clientii vor primi versiunea de baza Kinetic echipata cu motorul D5 de 2.0 litri capabil sa ofere 225 CP si 470 Nm. Modelul va fi disponibil cu tractiune integrala alaturi de cutia automata cu 8 rapoarte. Cel de-al doilea membru in gama lui XC90 va fi cel echipat cu motorul T6. Propulsorul pe benzina are 2.0 litri si este capabil sa ofere 320 CP si 400 Nm. Pretul pentru versiunea de baza este de 59.976 de euro cu TVA inclus. Ultimul, dar nu cel din urma este XC90 T8 Twin Engine. Acesta va intra in productie in aprilie 2015, iar pretul porneste de la 78.465 de euro cu TVA inclus. Aceasta varianta imbina un propulsor pe benzina cu turbocompresor si supraalimentare si unul electric. Per total, ansamblul hibrid ofera aproximativ 400 CP si 600+ Nm. Vehiculul eset setat sa functioneze in mod hibrid, dar la apasarea unui buton, soferul poate trece pe modul citadin de deplasare. Vorbim despre un mod electric capabil sa ofere o autonomie de circa 40 de kilometri, anuntaAuto-Bild.ro.

Romanul care creeaza strategii financiare pentru BMW. George Poparlan este unul dintre putinii romani care lucreaza pentru compania germana BMW si nu pe orice pozitie, ci pe una de conducere Din 2009, George Poparlan, 37 de ani, ocupa functia de Market Development Manager EMEA Region. Mai concret, acesta se ocupa de implementarea si dezvoltarea serviciilor si produselor BMW Financial Services in toate tarile din regiune, in concordanta cu viziunea si strategia BMW Group precum si stabilirea de parteneriate cu banci si companii de leasing locale. In tarile in care BMW Financial Services nu are propriile entitati, precum Romania, compania a ales sa implementeze produsele si serviciile financiare cu ajutorul unor parteneri locali (banci, companii de leasing). Dupa ce a terminat Academia de Studii Economice, George Poparlan a ales o cariera in domeniul auto. A inceput in anul 2002 in pozitia de consilier vanzari pentru Renault. Dupa trei ani a trecut in domeniul Financial Services, tot pentru grupul Renault la RCI Leasing Romania, ca Area Sales Manager. Dupa alti trei ani si jumatate a mers la Porsche Finance Group. A venit apoi propunerea de a se alatura grupului BMW, mai precis sa ocupe pozitia de Retail Manager pentru BMW Financial Services in Romania. Din septembrie 2013, el s-a mutat la Munchen pe o pozitie de project management pentru tarile din Europa Centrala si de Est, scrieCapital.ro.

FMI se asteapta la un potential de crestere economica redus in urmatorii ani. Potentialul de crestere al economiei mondiale a primit o lovitura dura dupa criza financiara din 2007-2009 si este posibil sa ramana la un nivel scazut timp de mai multi ani, ceea ce sugereaza ca dobanzile ar trebui sa ramana scazute pentru o perioada, se arata intr-un studiu publicat marti de Fondul Monetar International, potrivit Agerpres. Studiul arata ca potentialul de crestere economica, care masoara cat de repede pot crestere economiile in timp, era in scadere in economiile dezvoltate chiar si inaintea crizei financiare din cauza imbatranirii populatiei si a diminuarii inovatiei tehnologice. Insa declinul investitiilor private si al gradului de ocupare a redus potentialul de crestere al statele dezvoltate in perioada 2008-2014 pana la 1,3%, de la 1,8% inaintea crizei. In plus, in urmatorii cinci ani potentialul de crestere al economiilor dezvoltate ar urma sa avanseze pana la 1,6% dar va ramane sub cel de dinaintea crizei, ceea ce va ingreuna reducerea datoriei publice si a celei private, anuntaEconomica.net.