TVA redusa la mancare: Cine are, de fapt, puterea sa scada preturile. Dupa ce Guvernul a luat decizia de a scadea TVA de la 24% la 9% pentru produsele alimentare incepand cu 1 iunie 2015, responsabilitatea unor preturi mai mici la raft va fi a comerciantilor. Producatorii vor profita, in schimb, de pe urma unei puteri de cumparare crescute si a diminuarii pietei negre. "Interesul nostru este ca intreaga suma care va rezulta din reducerea de TVA sa fie transferata catre client, asa ca vom proceda in consecinta", au declarat pentru Economica.net oficialii ai Profi Rom Food, cel mai extins operator de supermarketuri din Romania. Acelasi lucru au sugerat si ofiacialii Metro Romania. Vorbind din punct de vedere tehnic, pentru retaileri reducerile de pret vin cu o munca si costuri in plus. Doar matematica: Efectele reducerii TVA la alimente. Atentie la corelatii. Contrar aparentelor, diminuare de la 24% la 9% a TVA ar putea duce, in cel mai bun caz, la o ieftinire cu circa 12% a produselor alimentare. Asta deoarece nu se face diferenta intre 24% si 9% ci se va raporta noul pret la raft de 109% din pretul fara TVA la cel de 124% din pretul fara TVA. Dupa care, aceasta diminuare maxima de pret se va aplica la circa 30% din cosul de consum ( ponderea alimentelor este de 37.48% dar trebuie scoase din calcul produsele de panificatie deja beneficiare ale cotei reduse si bauturile alcoolice, la care nu se va aplica cota redusa, in total cam sapte procente si jumatate), scrie cursdeguvernare.ro

BusinessFoto: Colaj foto

Bacsisul va fi impozitat. Firma decide daca il pastreaza sau il da angajatilor. Bacsisul va fi trecut pe un bon fiscal separat, fara TVA si va fi impozitat fie ca profit al companiei, in cazul in care nu este dat salariatilor, fie ca venit al angajatilor, in cazul in care le este impartit acestora, se arata in proiectul de modificare a OUG 28/1999, obtinut de Capital si discutat marti in guvern. Bacsisul va fi impozitat pe profit cu 16% sau 3% pe venit in cazul microintreprinderilor daca firma nu il distribuie angajatilor sau cu 16% pe venit daca este impartit salariatilor ca venit din alte surse, dezvaluie Capital.ro.

Cele mai mici preturi de Paste si capcanele reducerilor. De fiecare data, in perioada Sarbatorilor, romanii sunt atrasi de mirajul reducerilor oferite cu generozitate de retailerii care vor sa-si reduca stocurile si sa-si sporeasca veniturile. In aceasta perioada asistam la un adevarat Black Friday de primavara. La capitolul alimente si bauturi, retaileri precum Carrefour, Lidl sau Mega Image ofera reduceri in aceasta perioada in special la produsele din carne. Puteti gasi carne de miel la mai putin de 20 de lei per kg, carne de pui la mai putin de 9 lei, vin frantuzesc de calitate la 50 de lei sticla, tiramisu la 15 lei per 500 grame, pere la 5 lei per kg sau cafea Lavazza la 11 lei per 250 grame, scrie EVZ.ro.

Antifrauda le va cere vanzatorilor si chelnerilor sa arate banii personali. Activitatea nu va mai fi inchisa din prima! Angajatii magazinelor si restaurantelor vor fi obligati sa prezinte banii pe care ii au asupra lor, la cererea Antifraudei, se arata in proiectul de modificare a OUG 28/1999, obtinut de Capital si discutat marti de guvern. Acelasi proiect reintroduce caietul de bani personali, stabileste amenzile in functie de diferentele de casa si inchiderea activitatii doar de la a doua abatere in decurs de 24 de luni. Sanctiunile vor fi aplicate gradual, in functie de un prag de semnificatie: Avertisment daca diferenta constatata este de pana 1% inclusiv dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului. Amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei daca diferenta este mai mare de 1% dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, dezvaluie Capital.ro.

Ignorarea AIIB, o greseala strategica majora a guvernului Romaniei. Decizia Marii Britanii, de a deveni membru fondator al bancii de dezvoltare AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank), a condus la declansarea unei curse frenetice pentru trimiterea cererilor de aderare la Beijing. In ultima zi a lunii martie 2015, si-au exprimat optiunea Azerbaijan, Ungaria, Islanda, Israel, Kyrgyzstan, Norvegia, Polonia, Portugalia, Suedia si Taiwan, conform listei de pe site-ul Wikipedia. Romania nu apare nicaieri. Dupa cum se observa, chiar unul dintre partenerii fundamentali ai Statelor Unite, Israelul, si-a intors fata catre China, ignorand puternica activitate de lobby a administratiei de la Washington din ultimele luni, scrie Bursa.

Noi reguli pentru cei care iti dau Internet: ce trebuie sa te informeze operatorii de telecomunicatii de pe 27 iunie. Ori de cate ori furnizorii trebuie sa publice un link catre o pagina anumite informatii, acesta trebuie sa fie accesibil, direct si trebuie sa aiba o denumire sugestiva. Informatiile care trebuie incluse in ofertele comerciale: Furnizorii au obligatia de a publica in cadrul paginii proprii de internet (daca este cazul), toate planurile tarifare care sunt incluse in propria oferta comerciala si puse la dispozitia utilizatorilor finali, impreuna cu informatii precum: - valoarea maxima a vitezei de download si de upload, precum si valoarea vitezei minime garantate (in cazul in care furnizorul nu garanteaza o viteza minima, acesta va informa utilizatorii finali in acest sens, scrie Economica.net.