O meserie aproape disparuta in Romania este printre cele mai bine platita in America. Vesti bune pentru oricine care nu vrea sa-si petreaca zilele intr-o cabina, in fata unui ecran de calculator sau legat de birou toata ziua: Unele dintre joburile cel mai bine platite in America nu au nicio legatura cu munca de birou, scrie portalul de stiri Business Insider. O noua analiza a datelor de pe piata muncii furnizate de catre specialistii de la Economic Modeling Specialists Intl. EMSI, divizia CareerBuilder care monitorizeaza mai mult de 90 de resurse guvernamentale si private, a constatat ca 90% dintre aceste locuri de munca sunt profesii medicale care necesita o diploma, dar sunt tone de oportunitati si pentru cei fara facultate. Printre aceste meserii se afla si cea de electrician si electrician de intretinere, o meserie de aur aproape uitata in Romania, dar care in America este extraordinar de bine platita, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Bucurestiul retrocedat: bulevarde, lacuri si paduri, pe harta pretentiilor. Peste 3.000 de hectare din Bucuresti sunt solicitate spre retrocedare, adica 13,5% din suprafata Capitalei. In top 10 al celor mai mari pretentii, fostii proprietari cer camine studentesti, parti din bulevarde, cai ferate sau paduri. Concret, este vorba despre cel putin 30.979.843 mp (aproximativ 3.097 de hectare sau 30,9 km patrati) din cei 228 de km patrati cat are Bucurestiul, suprafata la care s-ar mai putea adauga si alte terenuri, in conditiile in care exista dosare in care solicitantii nu au indicat exact care este suprafata pe care o vor inapoi. In aceste cazuri, suprafata solicitata va fi stabilita la momentul analizarii dosarului de catre Comisia interna pentru analizarea notificarilor formulate in temeiul Legii nr. 10/2001, in baza documentelor existente la dosar la momentul analizarii, anuntaEconomica.net.

Grecia a facut primul pas catre desfiintarea bancilor comerciale. Masura guvernului grec prin care obliga administratiile locale sa-si transfere depozitele de la bancile comerciale catre banca centrala semnaleaza neincrederea autoritatilor bancare grecesti in soliditatea bancilor pe care le supravegheaza, desi ele se afla sub controlul statului. Este o masura prin care se doreste asigurarea finantelor sistemului administrativ, fara ca, deocamdata, sa fie luate in seama si depozitele populatiei. Masura sugereaza limitarea serviciilor pe care le pot presta bancile comerciale, iar, la un al doilea pas, se poate ajunge pana la desfiintarea lor. Desigur, o astfel de involutie poate sa conduca la ideea ca Grecia se apropie de un regim comunist, fara banci comerciale si doar cu banca centrala, informeazaBursa.ro.

Cum hranesti cu sute de milioane un mastodont de miliarde: Ajutorul de stat pentru CE Hunedoara - inceputul sfarsitului. Comisia Europeana a aprobat marti, 21 aprilie 2015, un ajutor temporar (pe sase luni) de salvare, in valoare de 167 de milioane lei ( 37,8 milioane euro), acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara. Incepand cu luna octombrie, CE Hunedoara are trei perspective: fie ramburseaza creditul; fie prezinta un plan credibil si fezabil de restructurare, situatie in care termenul de rambursare se prelungeste; fie prezinta un plan de lichidare, daca nu poate rambursa ajutorul de stat. Daca niciuna dintre conditiile CE nu va fi indeplinita, Romania risca declansarea unei proceduri de infringement. Marea problema e, insa, alta : ajutorul de stat functioneaza si e legal doar daca compania nu a mai primit un atare sprijin in ultimii 10 ani, scrieCursdeguvernare.ro.

De dragul dividendelor am uitat si de strategia energetica si de investitiile prioritare in sector. In urma cu o saptamana, Turcia a fost paralizata pentru cateva ore de o pana de curent care a adus pagube de aproape un miliard de euro. Cea mai dinamica economie din aceasta parte a Europei s-a confruntat cu un blocaj care s-ar putea repeta prin "incercarile" de conectare la UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice), in conditiile in care Turcia are un plan extrem de ambitios de a-si reduce dependenta energetica. Intre timp, in Romania se poarta discutii sterile despre realizarea unei asa zise Uniuni Energetice la nivel european, discutii in urma carora singura concluzie ar fi aceea ca pretul energiei electrice si a gazelor ar putea creste daca Uniunea Energetica se va realiza vreodata. Pana sa ajungem acolo, noi traim vremuri grele aici in Romania, anuntaEnergy-Center.ro.

Franta: Dacia este brandul de referinta pentru vehiculele accesibile. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca Dacia reuseste performante bune si pe pietele din Vest. Intr-un top publicat recent de website-ul francez Boursorama, produsele de la Mioveni domina concurenta. Subiectul ales de francezi a fost masini noi cu un pret mai mic de 10.000 de euro, iar Dacia Logan ramane modelul de referinta. Imediat dupa Logan, se afla Sandero cu un pret de 7.990 de euro, cu 200 de euro mai mult fata de Logan. Tot in topul francezilor intra Dokker (9.490 de euro) si Lodgy (9.990 de euro). Astfel, Dacia reuseste sa domine un top al vehiculelor accesibile ca pret. Un alt lucru stiut este acela ca francezii sunt nationalisti, iar singurul model care se inflitreaza in acest top si care poarta sigla unui producator din Hexagon este cvadriciclul Renault Twizy, informeazaAuto-Bild.ro.

Devine legal. Cine decide "soarta bacsisului"? Gata, se trage linie! De la 1 Mai avem "bacsis legal". Ce spun hotelierii si managerii din turism? Ei bine, "este win-win situation", puncteaza Corina Martin, presedintele Federatiei Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania (FAPT). Sau, cu alte cuvinte, "castiga toata lumea". "Ospatarii ar putea fi putin suparati ca pierd 16%, dar cu ocazia asta nu vor mai fi suspectati de hotie de angajator. Bacsisul devine legal, dar nu obligatoriu, prin urmare, clientul inca poate sanctiona sau recompensa ospatarul. In acelasi timp, patronul are o evidenta mai clara a bacsisului. Este un lucru pe care toata Europa il practica, in sfarsit reusim si noi sa facem ce face intreaga lume. Vor fi eliberate 2 bonuri fiscale, unul pentru consumatie, un altul pentru bacsis", detaliaza Martin. Mai mult, continua aceasta, prin impozitarea cu 16% se anuleaza si anumite sanctiuni pe care cei de la ANAF le tot aplica angajatorilor, in contextul in care o mare parte dintre controalele ANAF vizau exact bacsisul lasat chelnerilor, scrieCapital.ro.

Deruta de pe pietele financiare blocheaza tendintele, iar banii cauta din nou adapost in fata riscurilor. Este vremea deciziilor prudente si nu a celor radicale de plasare a banilor in investitii sau in instrumente riscante, potrivit analistilor consultati deEconomica.net. Desi nu ar fi pericole noi sau evenimente surprinzatoare, falimentul Greciei sau inrautatirea relatiilor Occidentului cu Rusia ar putea provoca "reactii dezordonate" pe marile piete, de care depind si valoara banilor romanilor. Aparent paradoxal, actiunile companiilor mari, care dau dividende cat mai sigure si consistente, sunt cele mai atractive plasamente spre care pot fi indreptate resursele financiare in aceste luni, marcate de mari incertitudini la nivel global, potrivit analistilor.