Riscuri pentru economie, primul pas: Guvernul mareste pensiile deja triple fata de medie. Restauratia pensiilor speciale este considerata "o reparatie", desi sunt de trei ori mai mari decat pensiile obisnuite, cu o treime peste salariul mediu net si aproape duble fata de salariile din invatamant si sanatate. Modificari majore sunt asteptate si in salarizarea bugetarilor. Politicile privind pensiile si salariile redevin principalele riscuri atat pentru buget, cat si pentru economie. "Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... doar indreptam greselile din trecut si era necesar acest lucru", astfel a justificat prim-ministrul Victor Ponta decizia politica de a reveni la calcularea pensiilor din aparare, politie si servicii secrete dupa vechea lege, modificata in 2010, si de a arunca la cos principiul contributivitatii, scrie Capital.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Cat castiga inspectorii Antifrauda. Se fac angajari. Ajunsi spaima buticarilor si carciumarilor din toata Romania, multi dintre agentii Antifrauda castiga salariul mediu pe economie.Pana pe 6 mai au loc inscrierile pentru ocuparea a 159 posturi de inspectori antifrauda in cadrul DGAF, scoase la concurs de ANAF. Detalii gasiti aici.Salariile inspectorilor Antifrauda variaza intre 1.700 de lei, pentru un debutanti, si 4.000 de lei, spun surse din ANAF. Ca urmare a intensificarii activitatii de informare a contribuabililor, cat si a actiunilor de control desfasurate de Directia Antifrauda, numarul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 24,32%, in primele 3 luni din 2015, comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, potrivit Economica.net.

Cele mai bune oferte de refinantare a creditelor de nevoi personale. Cele mai bune oferte de refinantare in lei a creditelor de nevoi personale ofera o DAE de sub 10% si conditii de imprumut asemanatoare. Insa cand vorbim despre redefinirea conditiilor unui imprumut mai vechi, vigilenta trebuie sa vina mereu inaintea oportunitatii prezentate. Astfel, pentru a calcula cele mai atractive oferte, Adevarul Financiar a folosit calculatorul Conso pentru refinantarea unui credit al carui sold ramas de rambursat este 45.000 de lei. De fapt, acesta este si primul pas inainte sa cautati ofertele de refinantare: aflarea soldului de rambursat din actualul credit. Garanti Bank ofera cea mai mica dobanda anuala efectiva (DAE), de 7,91%. Prima rata va ajunge la 900 de lei, iar costul final al noului credit va fi de circa 54.000 de lei. Dobanda este variabila si se calculeaza la fiecare sase luni, ca Robor + 4,8%.

Dosarul gazelor iefitne: Factura populatiei si a micilor companii, umflata cu aproape 600 milioane de lei. GDF Suez a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, un proces impotriva reglementatorului pietei noastre de energie (ANRE) privind costuri nerecuperate prin tarifele reglementate ale gazelor, potrivit datelor transmise ieri de ANRE. Instanta a dispus ca reglementatorul sa-i plateasca distribuitorului de gaze in jur de 291 milioane de lei - prejudiciu realizat pana la finalul anului 2010. Decizia Curtii de Apel scoate la iveala "decontul" celebrului dosar al gazelor ieftine instrumentat de DIICOT, in care sunt urmariti penal Ioan Niculae, patronul InterAgro, si fostii ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu. Acestia din urma au permis marilor consumatori sa cumpere gaze numai din productia interna a Romgaz in 2009 si 2010, iar efectul produs a fost importarea unor cantitati suplimentare de gaze rusesti, scrie Bursa.

Rusii renunta la o conducta de tranzit gaze din Romania. Pe ea se bat ucrainienii si bulgarii. Contractul de rezervare capacitate pe care gigantul rusesc Gazprom il are cu Transgaz Romania pentru una dintre cele trei conducte care tranziteaza Dobrogea, intre Isaccea si Negru Voda, expira la sfarsitul lunii iunie. Rusii nu doresc sa-l reinnoiasca, asa ca Transgaz negociaza cu ucrainienii si bulgarii un nou contract de rezervare capacitate valabil pe mai multi ani. "Suntem in discutiile cu partile bulgare si ucrainiene pe acest subiect. Vom face licitatie de capacitate in perioada urmatoare", spune Petru Vaduva, director Transgaz, pentru Economica.net. Potrivit acestuia, interesati de preluarea de capacitate pe Tranzit 2 Isaccea - Negru Voda sunt transportatorii de gaze din tarile vecine, Bulgartransgaz si Naftogaz.

Cel mai bogat ungur resusciteaza mallul Atrium din Arad. Grupul Demjan, controlat de milionarii maghiari Sandor Csanyi si Sandor Demjan, profita de slabirea competitiei din Arad si repune pe piata mallul Atrium dupa ce in aceasta primavara a incheiat un proces de rebranding care a presupus schimbarea numelui, a logoului si a fatadei centrului comercial. "Ne concentram asupra extinderii diversitatii chiriasilor din Atrium Mall", a declarat Simona Ioana Ion, managing director in cadrul TriGranit Management Romania, companie care a preluat administrarea mallului in 2013, dupa ce grupul Demjan a devenit unicul actionar, scrie Capital.ro.

Mercedes-Benz Clasa G facelift - Noua fata a off-roadului. Mercedes-Benz a prezentat astazi versiunea revizuita a lui Clasa G. Iconicul model de off-road al nemtilor vine cu o serie de modificari minore la exterior, cu imbunatatiri de ordin interior, dar si cu o surpriza placuta in dreptul motorizarilor. Mercedes-Benz Clasa G - Exterior La nivel exterior, Mercedes-Benz Clasa G a primit spoiler noi, bandouri in culoarea caroseriei si un set de jante in cinci spite cu un diametru de 18 inch fabricate din aliaj usor. Tot la exterior, nemtii au pregatit o serie de culori noi pentru caroserie. Mercedes-Benz Clasa G - Interior La interior, Mercedes-Benz Clasa G a primit un nou panou de instrumente cu ceasuri redesenate si cu un ecran multifunctional de 11.4 centimetri, scrie auto-bild.ro.