Taximetristii au scapat de impozitarea bacsisului: Restul serviciilor mai asteapta. Ministerul de Finante a transmis ANAF, in urma cu o saptamana, ca Antifrauda nu trebuie sa verifice daca taximetristii impoziteaza bacsisul si au registru de bani personali pentru ca, tehnic, le este imposibil sa respecte aceste prevederi. Alte servicii, cum sunt restaurantele sau hotelurile, mai au de asteptat, desi ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a promis ca impozitarea bacsisului va fi eliminata pana la 1 iunie. In urma cu o saptamana, pe 19 mai, conducerea ANAF a transmis Directiei Generale de Antifrauda Fiscala ( DGAF) si directiilor regionale de finante publice din toata tara o adresa prin care arata ca taximetristii nu pot inregistra bacsisul pe casele de marcat si nu trebuie sa aiba registre de bani personali. Practic, printr-o circulara, autoritatile scutesc 80.000 de taximetristi de aplicarea acestor reglementari. In loc sa modifice legislatia in Monitorul Oficial astfel incat prevederile sa fie clare si usor de luat la cunostinta de catre toti contribuabilii, Finantele au recurs la o metoda informala, precizandu-le autoritatilor de control pe cine trebuie sa controleze si pe cine nu, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Dolarul poate ajunge la 4,4 lei. Tendinta poate dura si anul viitor. Moneda romaneasca a pierdut peste 3,4 % din valoarea sa fata de dolarul american numai in zilele de luni si marti, potrivit comunicatelor BNR, dar caderea nu este cauzata de evenimente de pe piata valutara romaneasca, ci de evolutiile de pe piata globala, potrivit analistilor consultati deEconomica.net. Euro a pierdut peste 4,6% din valoarea ei fata de dolarul american, din 5 mai si pana in prezent, din cauza deciziilor bancilor centrale ale SUA, Federal Reserve, respectiv ale Bancii Centrale Europene (BCE). Deprecierea euro fata de dolar este rezultatul asteptarilor privind cresterea dobanzilor programata de Federal Reserve si, totodata, al celor privind operatiunile de relaxare monetara (QE) si infuzie de lichiditati ale BCE.

Grecia ar putea taxa retragerile de la ATM-urile bancare. Autoritatile din Grecia ar putea introduce o mica taxa pe retragerile de bani de la ATM-urile bancare, urmarind astfel sa incurajeze folosirea cardurilor de credit, spune ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, adaugand ca guvernul de la Atena pregateste un pachet mai amplu de masuri destinate combaterii evaziunii fiscale. "Ar putea fi, de exemplu, o mica taxa pentru retragerile de la ATM-uri. Acest lucru este in discutie, dar, deocamdata, nu a fost luata o decizie", a declarat, ieri, Varoufakis, care a respins posibilitatea unei taxe pe depozitele bancare. Oficialul elen a mai anuntat ca Atena ar putea introduce o taxa de 15% pentru depozitele straine nedeclarate si una de 30% pe depozitele nedeclarate la bancile locale, in incercarea de a-i stimula pe evazionisti sa-si legalizeze activele. Ministrul a mai adaugat ca Atena discuta cu autoritatile elvetiene un plan in baza caruia persoanele care au depozite bancare peste hotare vor putea sa le declare si sa plateasca o taxa, astfel incat sa evite sanctiuni mai dure, informeazaBursa.ro.

Fabricile falimentare ale Epocii de Aur, mana cereasca pentru imobiliare. Ce s-a ales de industria lui Ceausescu. Falimentara si falimentata timp de 25 de ani, industria Epocii de Aur a fost inghitita de capcaunul generator de profit numit imobiliare. Pe terenurile fabricilor fruntase in intrecerea socialista a muncii, se dezvolta acum mall-uri, cladiri de birouri sau proiecte rezidentiale, scrie Adevarul Financiar. O stenograma a audierilor Comisiei Senatoriale pentru Revolutia din 1989 surprinde un dialog intre fostul vice-premier comunist Ion Dinca (zis Teleaga) si Nicolae Ceausescu, in care cel dintai incerca sa-i sugereze Secretarului General al partidului ca, dupa achitarea datoriei externe, Romania ar trebui sa mai slabeasca surubul pentru a stimula consumul intern. Replica lui Ceausescu a fost dura: "Nu de consum avem noi nevoie acum! Banii pe care ii vom avea vor merge in industrie. Trebuie sa sustinem industria. Ce facem acum, dam totul pe mancare si pe populatie? Nu mai ramanem cu nimic". 25 de ani mai tarziu, structura economiei Romaniei s-a schimbat radical. Din 1989 incoace, ponderea productiei de bunuri in economie - concret, a industriei - a scazut de la 72% in 1989, la 49,5% in 2013. Printr-o ironie a sortii, unul din ginerii lui Ion Dica, Gabriel Popoviciu - cunoscut in mediul de business ca Puiu Popoviciu -, a dezvoltat proiectul Baneasa Investments, un business bazat atat pe consum, cat si pe investitii imobiliare, scrieAdevarul.

Viitorul Ford Focus: Mai sportiv ca niciodata - Proiecte secrete. Ford va continua strategia One Ford si pentru viitorul Focus, ceea ce inseamna ca acesta va fi o masina comercializata pe intreg mapamondul. De aceea, Ford are in plan dezvoltarea mai multor versiuni, astfel ca am putea vedea pentru prima data in gama o versiune coupe cu doua portiere. Noua platforma modulabila va fi utilizata de la modelul cu doua portiere pana la Kuga, astfel incat reducerea masei va fi o prioritate. Este de asteptat ca viitorul Focus sa fie mai usor cu circa 50 kg. De asemenea, spatiul interior va fi mai generos, in special pentru pasagerii de pe bancheta spate. Deja cunoscuta grila hexagonala, asemanata deseori cu cea de la Aston Martin, va fi in continuare utilizata si va deveni la fel de importanta precum cea de la Audi pentru imaginea Ford. Similar cu programele de la Astra si Golf, din 2018, viitorul Focus va fi disponibil optional cu tractiune integrala. Fata de versiunea electrica ce va utiliza baterii din noua generatie, Ford va dezvolta o versiune complet noua pentru a rivaliza direct cu Prius. Aceasta este prevazuta sa apara in 2019, va avea un motor electric puternic si o versiune foarte economica a motorului 1.0 EcoBoost, care va dezvolta 150 CP, anuntaAuto-Bild.ro.

Aurul Austriei se intoarce acasa. Austria are o noua "strategie de aur". Detinerile de metal pretios de peste granita ar urma sa fie reduse semnificativ, iar banca centrala deja incepe demersurile pentru repatrierea a 110 de tone de aur din rezerva sa totala de 280 de tone. Cotidianul vienez Kronen-Zeitung, preluat de Zero Hedge, a publicat stirea potrivit careia guvernatorul bancii centrale Ewald Nowotny ar urma sa dea curs unei strategii pe care a enuntat-o ca posibilitate cu jumatate de an in urma. Noua distributie care ar avea in vedere "diversificarea riscului" presupune ca 30% din aur sa fie tinut la Londra (fata de 80% in prezent), iar 20% in Elvetia. In Austria ar urma sa fie jumatate din detinerea de 280 de tone de aur, reprezentand 45,1% din rezerva valutara a tarii. In momentul de fata abia 17% din metalul pretios al Austriei se afla la Viena. Pentru populatie este o veste buna intrucat toate sondajele anterioare aratau ca majoritatea cetatenilor sunt in favoarea tezaurizarii acasa a aurului tarii. Transferul ar urma sa fie realizat in transe lunare ale caror cantitati sa fie secrete, informeaaCapital.ro.

Executia bugetara la 4 luni: excedent de 6 miliarde de lei. Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului 2015 s-a incheiat cu un excedent de 6 miliarde de lei, respectiv 0,85% din PIB, fata de un deficit de -1,88 miliarde lei, respectiv -0,28% din PIB, inregistrat la aceeasi data a anului 2014. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 76,03 miliarde lei, reprezentand 10,9% din PIB, au fost cu 12,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: TVA (+20,0%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale(+30,9%) si accize (+4,1%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 0,3% fata de anul anterior, reflectandu-se atat masura de reducere cu 5 pp a contributiilor angajatorilor, cat si cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 4,26%, in timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,3%, scrieEconomica.net.