Cota unica de impozitare de 10%, nou adoptata de parlamentul bulgar, poate functiona ca un magnet pentru investitori, relateaza Evenimentul zilei. Taxa, care va avea cel mai mic nivel din Europa si printre cele mai reduse din lume, va intra in vigoare in 2008.

Parlamentul bulgar a adoptat vineri cota unica de impozitare de 10%, atat pentru veniturile persoanelor fizice, cat si pentru profiturile companiilor. Masura care incurajeaza investitiile, aduce transparenta in sistemul de colectare a taxelor si determina o crestere economica ulterioara.Un alt aspect foarte important pe care investitorii il vor in calcul, il reprezinta costurile cu angajatii. In Bulgaria, costurile suplimentare cu angajatul sunt putin mai reduse decat in Romania. Acestia vor tine cont, insa, si de alti factorii: riscul de tara, nivelul de dezvoltare a infrastructurii sau marimea economiei.

Amendamentul propus de guvernul bulgar a atras dezbateri tensionate in cadrul legislativului de la Sofia. Unii parlamentari cred ca noul sistem de impozitare va incuraja si mai mult inegalitatea sociala, iar altii sustin ca oligarhii si oamenii bogati sunt constransi astfel sa plateasca taxele. Alte voci spun ca in noul sistem bogatii platesc mai putin la buget.