Mândrii greci ai lui Tsipras produc un cutremur în întreaga Europă: Grexitul pune în pericol toate economiile, inclusiv pe cea a României. Ieşirea Greciei din zona euro şi dezechilibrarea proiectului europen par în acest moment mai aproape de realitate decât conturarea unei soluţii viabile pe termen mediu şi lung. Până acum, toate negocierile au eşuat. Îngropată în datorii, cu creditorii internaţionali cerând respectarea acordurilor semnate, Grecia îşi defineşte în aceste zile viitorul pentru următoarele decenii. Guvernul Tsipras a închis momentan uşa negocierilor cu partenerii europeni şi vrea să riposteze cu un referendum, organizat pe 5 iulie, prin care grecii să decidă ei în locul guvernanţilor: acceptă sau nu măsurile propuse de UE, rămâne sau nu Grecia în zona euro. Integral in Gandul.

Business reportFoto: Colaj foto

Iohannis înghite cu noduri Codul Fiscal. Preşedintele Klaus Iohannis este pe cale să facă o surpriză de proporţii atât politicienilor, cât şi mediului de afaceri din ţara noastră şi să nu promulge Codul Fiscal, la presiunile Comisiei Europene, susţin unele surse politice apropiate situaţiei. "Domnul Iohannis este tentat să nu promulge noul Cod Fiscal şi să-l reîntoarcă în Parlament cu cerere de reexaminare pe motiv că nu respectă Tratatul de aderare la Uniunea Europeană", mai spun sursele citate, care afirmă că totul porneşte de la scăderea TVA la 19%. Experţii Uniunii ne reproşează că, prin această scădere, coroborată cu alte măsuri de relaxare fiscală din Cod, ţara noastră va avea un deficit bugetar de circa 3,5%, ceea ce ne duce în procedură de deficit excesiv şi, implicit, nu vom mai putea respecta ţintele bugetare asumate pe termen mediu (MTO), noteaza Bursa.

Harta impozitelor. Ce dări plătesc la stat românii, în funcţie de studii, ocupaţie, mediul şi regiunea în care locuiesc. Mai mult de 16% din bugetul mediu al unei familii reprezintă cheltuiala cu taxe, impozite şi contribuţii sociale. Bucureştenii şi bănăţenii plătesc cel mai mult, arată statisticile oficiale. Datele privind cheltuielile gospodăriilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea "Coordonate ale nivelului de trai în România", arată că, în medie, o familie cheltuieşte 378,3 lei lunar, reprezentând 16,7% din bugetul disponibil, plătind taxe, impozite, cotizaţii şi contribuţii sociale. În anul 2012, impozitele şi taxele însemnau 16,3% din totalul cheltuielilor, iar în 2013 - 16,6%, scrie Adevarul.

Cum ne va afecta criza din Grecia. Situația din Grecia va afecta și România. Recent, agenția Standard&Poor’s a avertizat că ar putea retrograda ratingurile mai multor state din zonă, printre care și țara noastră, pe fondul crizei din Grecia. Costurile de împrumut ale României s-au majorat ușor, iar economiștii așteaptă și o creștere a volatilității cursului de schimb. O analiză realizată de Capital Economics arată că, deși temerile de contagiune a Grexit-ului s-au concentrat pe zona euro, retragerea dezordonată a Greciei din uniunea monetară poate pune în pericol statele răsăritene foste comuniste, inclusiv România. "Probabilitatea ca exit-ul Greciei din zona euro să declanșeze încetinirea economică în Europa de Est este în creștere", avertizează Capital Economics, potrivit Romania Libera.

O nouă direcție în cadrul Fiscului va lua la puricat averile persoanelor fizice. În câteva luni, în cadrul ANAF va exista o structură internă care se va ocupa de persoanele fizice cu risc fiscal şi va investiga diferenţele dintre cheltuielile afişate şi veniturile declarate ale contribuabililor. Este vorba de Direcţia Verificări Fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care în prezent se ocupă inclusiv de românii cu averi mari. Aceasta va avea în componenţă o nouă structură, numită Direcţia Persoane Fizice cu Risc Fiscal. Continuarea in EVZ.

Semnalul dat României de roboții de la Dacia. O perspectivă oferită de economistul Aurelian Dochia. Francezii de la Renault derulează un program de disponibilizări voluntare la uzina Dacia din Mioveni, o consecință a faptului că munca unui prim lot de 300 de angajați va fi realizată de mașini. Motivul pentru care Renault derulează acest program este creșterea productivității, conducerea franceză anunțând oficial că are în plan să ridice acest indicator constant, în următorii 5 ani. Economistul Aurelian Dochia analizează pentru Cursdeguvernare.ro semnificațiile și efectele acestei decizii strategice.

Vacanţă fără bani în Grecia! Grecia începe săptămâna cu băncile şi Bursa închisă. Aşa-numita "vacanţă bancară" survine în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a îngheţat liniile de finanţare specială pentru sistemul bancar elen, a anunţat primul ministru Alexis Tsipras. Şeful Piraeus Bank afirmă că este singura măsură care poate preveni un colaps al sistemului financiar. "Este o zi foarte neagră pentru Grecia", declară profesorul Nicholas Economides. Ce este falimentul? Incapacitatea de îndeplinire a obligaţiilor de plată. Sunt băncile greceşti în faliment? Cel puţin la acest început de săptămână lucrurile aşa arată, scrie Capital.

Ce exportăm în Grecia, ţara care a pus pe jar Eurozona. Exporturile României către Grecia au crescut puternic în ultimii ani, în pofida crizei economice de acolo. Anul trecut, România a exportat de 738,4 milioane de euro către Grecia, cu aproape 200 de milioane de euro mai mult decât în 2009. Cel mai mult am exportat în Grecia carburanţi şi uleiuri minerale (precum uleiul de motor), în valoare de 153,8 milioane de euro în 2014. Grecii au mai cumpărat din România fontă, fier şi oţel de peste 100 de milioane de euro anul trecut, precum şi aparate şi echipamente electrice de 52,9 milioane de euro, aflam de la Economica.net.

Explicațiile unui semi-eșec. Cum a uitat statul să ia bani de la români. Popularizarea redusă şi structura ofertei mai puţin uşor de înţeles de către investitori sunt cauzele nesubscrierii integrale a emisiunii titlurilor de stat pentru populaţie. Vineri a intrat la tranzacţionare la cota Bursei de Valori Bucureşti prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie, a cărei valoare de 100 milioane lei a fost licitată numai în proporţie de 65% de investitori. Este prima ofertă a statului din ultimii nouă ani, începând cu Transelectrica în iunie 2006, în care titlurile puse în vânzare nu sunt suprasubscrise, atrage atenţia Liviu Moldovan, observator de 20 de ani al Bursei româneşti şi al pieţelor internaţionale. Acesta este motivul pentru care el caracterizează exerciţiul de piaţă ca fiind un "semi-eşec". Integral in Capital.