Saptamana Financiara face in ultumul sau numar o trecere in revista a principalelor companii si dealari de pe piata auto de la noi, o piata ce a depasit de mult o cifra de afaceri de 3 miliarde euro.

Cel putin 24 de companii importatoare, peste 44 de marci si cateva sute de dealeri - firme autohtone care au vandut anul trecut 228.000 de autoturisme, iar in 2007 se pregatesc sa faca un bilant-record, de peste 300.000 de unitati.

In acest moment, din cei 24 de importatori luati de noi in calcul, doar 8 sunt reprezentante oficiale sau asimilate cu acestea. Pe langa acestea, mai exista doi importatori ce fac parte din retele regionale private (Subaru si Toyota), restul fiind companii locale, cu actionari romani sau, intr-un caz, straini (AutoItalia). Fara doar si poate, balanta eficientei este inclinata puternic in favoarea birourilor deschise aici de producatorii mondiali.

Autorul articolului, Gabriel Dogaru, atrge atentia ca tendinta este ca piata fie acaparata din ce in ce mai mult de reprezentantele oficiale ale producatorilor.