Taxarea PFA are conditii noi: Pot fi respectate? Pentru a-si mentine taxarea mai favorabila, PFA trebuie sa indeplineasca cel putin patru din cele sapte conditii noi care se aplica activitatilor independente din 10 iulie. Insa, textul de lege traseaza linii generale care nu elimina problemele de interpretare din practica. Specialistii in fiscalitate cred ca mai sunt necesare precizari. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), profesiile libere si drepturile de autor au criterii noi pentru considerarea activitatii ca independenta, din 10 iulie, cand a intrat in vigoare legea nr. 187/2015. "Desi intentia legiutorilor a fost sa elimine riscurile de interpretare eronata, cu efecte negative pentru contribuabili - rata de taxare efectiva este de circa 26% pentru activitati independente si de circa 75% pentru cele salariate -, apreciem ca noile reglementari nu sunt lipsite de echivoc", spune Eugenia Ion, tax manager Contexpert, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Premiera in Romania: ANAF cere insolventa asociatiilor de proprietari. In premiera pentru sistemul fiscal din Romania, o Administratie Judeteana a Finantelor Publice a inceput sa ceara insolventa asociatiilor de proprietari pentru a-si recupera creante ce provin din neplata impozitelor pe salarii si a contributiilor sociale. La Botosani, Administratia Financiara a solicitat insolventa a sase asociatii. Sase Asociatii de proprietari din Botosani risca astfel sa intre in insolventa sau chiar in faliment, dupa ce Administratia Finantelor Publice Locale a solicitat Tribunalului Botosani intrarea acestora in insolventa, potrivit portalului oficial al instantelor de judecata. Primele procese cu Asociatiile de Proprietari au fost inregistrate pe 27 mai anul curent, cand AJFP Botosani a deschis patru dosare de insolventa, anuntaEconomica.net.

Afacerea Rosia Montana abia acum se incinge. Canadienii de la Gabriel Resources, care vor sa exploateze aurul de la Rosia Montana, au anuntat marti seara ca au decis sa actioneze statul roman in judecata la curtea de arbitraj ICSID. Compania considera ca prin actiunile si lipsa de reactie in anumite momente, Romania a blocat si impiedicat implementarea proiectului fara un proces echitabil si fara compensatii, privand Gabriel Resources de intreaga valoare a investitiilor realizate, arata un comunicat al companiei. Canadienii ne acuza ca le-am cauzat pierderi importante (nu precizeaza suma) si sustin ca Romania a incalcat acordurile bilaterale cu Canada. Anuntul din 21 iulie a "saltat" cotatiile Gabriel Resources cu 20% in ultimele doua zile, fapt care i-a facut pe multi sa afirme ca afacerea Rosia Montana de abia acum se incinge, fara sa aiba vreo legatura cu extractia propriu-zisa a aurului. Astfel, titlurile companiei miniere "Gabriel Resources" Ltd. (simbol GBU) au urcat cu 3,9% ieri, la ora 10.06, la Bursa din Toronto, atingand 0,40 de dolari canadieni. Avansul a venit dupa ce, in ziua precedenta, actiunile castigasera aproape 17%. Ieri, de la deschiderea pietei pana la ora mentionata au fost transferate 43.917 de titluri GBU, informeazaBursa.ro.

Guvernul ne obliga sa mai subventionam pentru 5 ani dezastrul termoficarii. Anul viitor se implinesc 10 ani de cand guvernul Romaniei a demarat Programul de termoficare, menit sa salveze cel putin 40 de unitati de producere a caldurii si apei calde la nivel national. Ieri, guvernul Ponta a decis sa mai prelungeasca cu inca 5 ani acest Program, in care s-au risipit anual circa un miliard de lei, suportati exclusiv de catre consumatorii romani. Si mai grav este ca in timp ce sute de mii de familii s-au debransat de la sistemul centralizat, inclusiv acestea au suportat si vor mai suporta 5 ani, ineficienta centralelor termice, majoritatea aflandu-se in subordinea autoritatilor locale. In urma cu circa o luna de zile, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, declara ca "Romania se afla sub Cod rosu in privinta alimentarii cu apa calda si caldura in sistem centralizat iar noua lege a energiei termice reprezinta cel mai sensibil subiect de pe agenda energetica a tarii. Suntem cu apa undeva foarte aproape, la varful nasului, si foarte, foarte aproape de a ne scufunda". Concluzia, ca sa nu ne scufundam, guvernul a decis sa ne mai ia niste bani pentru intretinerea sistemului, care oricum nu are nici un viitor asa cum este conceput, scrieEnergy-Center.ro.

Telefoane cu cititor de amprenta in ecran sunt aproape. Desi nu avem cititoare de amprenta in smartphone-uri decat de cativa ani, implementarea acestei tehnologii se va schimba radical in curand. Senzorul biometric sau cititorul de amprente tinde sa devina omniprezent in smartphone-urile de varf ale cat mai multor companii. Dupa ce Apple l-a implementat pentru prima oara intr-un mod destul de facil prin Touch ID in iPhone 5S, atat Samsung, cat si Huawei s-au grabit sa lanseze propriile interpretari ale acestui concept menit sa sporeasca semnificativ securitatea dispozitivelor voastre portabile. Pentru ca un senzor de amprenta dedicat ocupa, in unele cazuri, spatiu suplimentar pe suprafata un smartphone, in ultima perioada s-au facut eforturi pentru ascunderea sa in alte componente. Apple si Samsung au reusit sa ascunda un astfel de cititor in spatele butonului de Home al telefonului, dar exista o implementare si mai prietenoasa, anuntaPlaytech.ro.

Imagini cu versiunea de productie a lui Landwind X7, copia chinezeasca a lui Range Rover Evoque. Oficialii Land Rover nu au fost foarte fericiti in momentul in care producatorul chinez Landwind a prezentat noul X7. Si pe buna dreptate, pentru ca modelul asiatic era o copie fidela dupa Range Rover Evoque. La scurt timp, oficialii producatorului britanic au facut o plangere catre autoritatile din China. Din pacate, legile statului asiatic sunt mult prea rudimentare, iar acestea au sustinut cauza Landwind, spunand ca nu este vorba despre un furt intelectual in cazul lui X7. Pentru a intoarce si mai mult cutitul in rana, Landwind a publicat si o galerie foto cu versiunea de productie a lui X7. Daca exteriorul nu necesita niciun pic de atentie, in dreptul tehnologiei, modelul are cateva dotari de top, informeazaAuto-Bild.ro.

Birourile-fantoma ale Bucurestiului. Majoritatea investitorilor imobiliari mari, activi pe piata locala, se intrec in dezvoltarea sau achizitia de noi proiecte de birouri, segment care a avut cel mai putin de suferit de pe urma crizei. Cu toate acestea, in zeci de imobile continua sa bata vantul chiar si dupa 4-5 ani de la livrarea lor pe piata. Rata de neocupare a cladirilor de birouri de clasa A si B din Bucuresti s-a situat la nivelul de 13,5% la finalul primului semestru, cand intreaga suprafata de birouri moderne a Capitalei a ajuns la 2,21 milioane mp, conform datelor DTZ Echinox. "Zona Pipera continua sa inregistreze cea mai ridicata rata de neocupare. Aproximativ 40% din totalul spatiilor moderne de birouri vacante la finalul trimestrului doi sunt in aceasta zona. Diferenta dintre Pipera Sud si Pipera Nord ramane semnificativa. Pipera Sud are in prezent o rata de neocupare de 11%, in timp ce Pipera Nord are o rata de neocupare de 44%", a declarat Mihaela Galatanu, head of research in cadrul DTZ Echinox, scrieCapital.ro.

Companiile din retailul alimentar care au angajat cei mai multi oameni in 2014. Kaufland, Mega Image, Profi Rom Food au angajat cei mai multi oameni in 2014, conform informatiilor care au fost comunicate publicatiei noastre de catre Inspectia Muncii. Cei mai mari retaileri din comertul alimentar aveau, cumulat, la 1 ianuarie 2015, peste 72.000 de angajati pe statele de plata. Companiile din retailul alimentar care aveau, in valoare absoluta, cei mai multi angajati la 1 ianuarie 2015 sunt: Kaufland Romania (28029 angajati), Carrefour Romania (8633 angajati), Mega Image (8270 angajati), Profi (6615 angajati), Metro Cash&Carry Romania (5075 salariati), Romania Hypermarche (4917 salariati), Lidl Discount (4118 angajati), Billa Romania (3474) si Rewe Romania (3345), conform informatiilor comunicate de Inspectia Muncii pentruEconomica.net.