Americanii au retras porumbul modificat genetic din Romania.Se fac teste pe prune. Anul acesta niciun fermier roman nu a mai cultivat porumb modificat genetic produs de compania americana Monsanto, singurul soi aprobat spre cultivare in tara noastra. Un institut de cercetare testeaza insa un soi de prun modificat genetic, rezistent la virusuri. Fermierii romani au renuntat in intregime sa mai cultive porumb modificat genetic, in ciuda faptului ca unele asociatii din industria agroalimentara sunt pro acestei culturi, iar legislatia permite, cu respectarea unor conditii, cultivarea unor astfel de soiuri. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si ale Departamentului pentru Agricultura al SUA (USDA), anul acesta singura suprafata pe care s-au plantat OMG apartine Statiunii de Cercetare Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni din judetul Neamt, care a cultivat cu porumb MON 810 bt rezistent la insecte lepidoptere 2,5 hectare de teren. Cu un an in urma, in Romania s-au cultivat cu porumb MON 810 produs de gigantul american Monsanto (singurul pentru care exista autorizatie de cultivare in Romania) 771 de hectare de teren, scrieEconomica.net.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Pretul petrolului coboara la minimul ultimilor sase ani. Datele slabe din economia Japoniei, cel de-al treilea mare consumator global a favorizat coborarea titeiului West Texas sub nivelul de 42 de dolari pe baril. Saptamana aceasta a inceput intr-o tendinta de scadere pentru pretul petrolului. Contractele la temen pentru luna septembrie pentru titeiului de tip West Texas au pierdut nu mai putin de 65 de centi, pana la nivelul de 41,85 dolari pe baril, transmite Reuters. Este un nou minim al ultimilor sase ani. Sunt datele economice care indica o franare a economiei Japoniei cele care au precipitat declinzul intr-o piata supra-alimentata, in care Omanul tocmai a batut recordul unei productii de un milion de barili de titei pe zi. Al treilea mare consumator global de hidrocarburi, economia nipona franeaza in cel mai nepotrivit moment in care investitorii sa se teama de un declin al cererii, anuntaCapital.ro.

De cine si cum poate fi salvat Codul Fiscal. Chestiunea conjuncturii. Inainte de toate, datele de la care plecam: a-, Sunt mai bine de 10 ani de cand mediul de afaceri asteapta un Cod Fiscal realist, previzibil si in acord cu necesitatea de-a lasa niste bani in economie. Documentul votat de Parlament (si lucrat de mai multe echipe de la mai multe partide - caci e plin de taieri de taxe si de "relaxari") si respins pe motive argumentate de Presedintie e un Cod bun: ar merita sa treaca - iar mai jos voi explica si cum. b-, Codul Fiscal - asa bun cum e el - ne impinge, cel putin la nivelul anului 2016, intr-un deficit bugetar (2,8-2,9% - daca nu chiar peste 3%) absolut inacceptabil pentru tratatele semnate de Romania. Problema are, insa, o solutie. Nu putem garanta, insa, nici sanatatea bugetara a Romaniei pe anul 2017: tocmai se "coc" niste indicatori care, suprapunandu-se unii peste altii, ne-ar putea da un 2017 foarte complicat - explicatii AICI. c-, Codul fiscal - chiar asa bun cum e el - nu e doar inacceptabil, ci si riscant : din cauza conjuncturii si schimbarii de paradigma in economia europeana, de care vom vorbi mai jos. Pentru ca si aici se poate gasi o solutie, informeazaCursdeguvernare.ro.

Scena tragicomica pe piata de energie: puiul OPCOM se judeca cu mama Transelectrica. In urma cu un an, Comisia Europeana sanctiona operatorul pietei de energie electrica din Romania (OPCOM) cu o amenda de peste un milion de euro pe motivul ca traderii straini de energie electrica prezenti pe piata romaneasca ar fi fost discriminati cativa ani de zile. Amenda respectiva echivala cam cu o treime din cifra de afaceri a OPCOM, pe un an de zile, de unde era simplu de inteles ca achitarea ei crea in conturile operatorului de piata o gaura greu de recuperat. Cum OPCOM este o filiala a Transelectrica parea evident ca povara amenzii va cadea in carca proprietarului. In caz contrar, OPCOM si-ar fi recuperat banii de la cei ce utilizeaza platforma de tranzactionare, adica toti actorii pietei de energie din Romania. Iata ca nu s-a intamplat asa, OPCOM luandu-se la harta, prin intermediul instantelor, cu societatea mama. Concluzia este ca fiecare trebuie sa plateasca parte-n parte. O ciudatenie specifica numai Romaniei, informeazaEnergy-Center.ro.

De ce cresc preturile inainte de promotii, practica celebra de Black Friday. Black Friday se va desfasura si anul acesta in noiembrie. Sute de magazine se vor bate in reduceri si in multe cazuri iti vei spune ca au umflat preturile inainte de promotie. Trebuie sa stii doar cateva lucruri ca sa nu crezi chiar toate "reducerile". Black Friday 2015, ca pana acum, va aduce, cu siguranta, cateva mariri "subite" de preturi. Desi sunt imorale, sunt legale (sau la granita legalitatii) si magazinele stiu asta. Cele mari au ajuns sa se fereasca de astfel de practici din cauza buzz-ului care se naste pe retelele sociale. Cele mici sau "neprinse" inca practica astfel de strategii. De ce se maresc preturile inainte de Black Friday si inaintea altor perioade de reducere? In primul rand, pentru ca se poate. Pe cat de cinic suna, realitatea e ca magazinul decide ce preturi practica, ce reduceri face, cand ridica pretul si cand taie drastic din el. Desigur, poti face reclamatie la ANPC, dar magazinele de tipul acesta merg pe ideea ca prea putini oameni fac asta. Apoi, magazinele mai folosesc o practica deloc noua in Romania sau in lume, una pe care de curand a folosit-o si Altex in ceea ce numeste "Black Friday de vara", iar in urma cu doi ani o folosea Flanco, scriePlaytech.ro.

Hidroelectrica functioneaza "la avarie". Produce mai putina energie decat Cernavoda si centralele eoliene. Cea mai mare companie din energia romaneasca a ajuns sa detina doar 13% din productia nationala, un rezultat negativ cu care Hidroelectrica nu s-a mai confruntat de mult. Golul lasat liber de Hidroelectrica a fost acoperit de termocentrale si de eoliene. Productia de energie electrica a Hidroelectrica, ieri, ora 15.30, era de doar 1.120 de MW, foarte putin in raport cu productia ei obisnuita din aceasta perioada a anului - 2.500 - 3.000 de MW, mai ales ca ora selectata este in miez de zi, cand cererea de energie este mare, si nu noaptea. Hidroelectrica inregistreaza, in aceste zile, un minim de productie multianuala, care o plaseaza pe locul cinci in topul celor mai mari producatori de energie din tara, dupa termoncentralele pe carbuni - 2.500 de MW, centralele eoliene si solare - 2.000 de MW, termocentralele pe gaz - 1.600 de MW si centrala nucleara de la Cernavoda - 1.320 de MW. Hidroelectrica mai conteaza doar in proportie de 13% la productia totala de energie, de 8.700 de MW, o situatie extrem de rar intalnita in peisajul energetic romanesc, anuntaEconomica.net.

Proiect de lege - Masinile inmatriculate in alte state vor putea circula in Romania doar 90 de zile. Alesii statului sunt foarte perseverenti. In urma apoximativ jumatate de an, acestia initiau un proiect de lege care prevedea ca autovehiculele si remorcile inmatriculate la sud de Dunare de persoane care au domiciliul in Romania sa poata circula pe drumurile patriei maximum 90 de zile de la introducerea lor in tara. Astazi, parlamentarii revin asupra proiectului respins si spun ca vor sa limiteze circulatia tuturor vehiculele inmatriculate in strainatate. "Poate aici a fost o greseala a noastra, ca nu am extins-o la tot ce inseamna masina inmatriculata dintr-o alta tara, si cred ca era mult mai corect asa. Incercam sa bagam amendament la comisia de specialitate", a declarat Ioan Munteanu, deputat PSD, initiatorul legii. Conform aceluiasi deputat, in prezent, in Romania circula peste 100.000 de masini inmatriculate la sud de Dunare. Pe langa faptul ca proprietarii evita taxa de inmatriculate, apar si probleme mari atunci cand provoaca accidente rutiere, informeazaAuto-Bild.ro.