Schimbare de paradigma in imobiliare: Investitorii s-ar putea orienta spre orasele mici. Dupa ce marile orase din tara au fost intesate de malluri si parcuri de retail, consultantii imobiliari se asteapta ca, pe termen mediu, atentia investitorilor sa fie directionata spre orasele de rangul trei. Dupa modelul polonez, parcurile de retail de dimensiuni reduse ar putea deveni formatul preferat al dezvoltatorilor, considera consultantii DTZ Echinox. Stocul spatiilor moderne de retail din Romania a depasit 3 milioane mp la finalul primului semestru; 60% din stoc este reprezentat de malluri, 25% de parcuri de retail si 15% de galerii comerciale. Vanzarile cu amanuntul au crescut cu 4,8%, in primul semestru al anului, fata de aceeasi perioada din 2014. Cresterea a fost stimulata de vanzarile de produse alimentare care au crescut cu 11,5% fata de anul precedent, vanzarile nealimentare ramanand stabile, se arata intr-un studiu al DTZ Echinox, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Bancile centrale, in sah. Suntem aproape de o noua criza financiara. Decizia soc a Chinei de a devalua yuanul anunta un soi de zi a judecatii pentru economia mondiala. Bursele au fost impinse prea sus, sub presiunea asteptarilor nerealiste pentru o revenire rapida, si stau gata sa cada sub privirile neputincioase ale bancilor centrale, care nu mai dispun de solutii prin care sa castigam timp, precum programele ample de "relaxare cantitativa" cu bani proaspat iesiti din tiparnita. Consecintele creditarii desfranate din anii de boom au fost insusite de sectorul public odata cu programele masive de bailout prin care au fost salvate bancile de la colaps dupa criza din 2008, iar programele de stimulare monetara a activitatii economice par sa-si fi atins limitele. Din China pana in Brazilia, bancile centrale au pierdut controlul intr-o perioada de franare a cresterii economice in Europa si pe pietele emergente, anuntaEconomica.net.

Cand veti putea cumpara iPhone 6S si iPhone 6S Plus? Daca asteptati cu nerabdare lansarea noilor iPhone 6S si iPhone 6S Plus, cativa operatori din Germania se pare ca stiu exact cand trebuie sa stati la coada. In fiecare an, in toamna, cei de la Apple organizeaza o conferinta pentru lansarea noilor iPhone-uri. In mod evident, 2015 nu va fi o exceptie de la regula, desi gigantul din Cupertino nu a confirmat exact data pentru evenimentul din acest an. Se pare insa ca datele oficiale au ajuns totusi la cativa operatori de telefonie. Pe sistemul de anul trecut, in luna septembrie ar trebui sa ne putem achizitiona un iPhone 6S sau un iPhone 6S Plus, in functie de preferinta. Pentru ca cea de-a noua luna din an reprezinta insa un termen cam vag, un nou raport din Germania vine cu niste date mult mai precise desprinse din anunturile ale interne a doi dintre cei trei operatori importanti din teritoriu, informeazaPlaytech.ro.

Salariile profesorilor si medicilor, din perspectiva practicii europene. Cel mai bun reper pentru a stabili cat ar trebui sa fie de mari salariile profesorilor si medicilor il reprezinta PIB/locuitor, care sintetizeaza nivelul de trai si capacitatea economiei de a sustine efortul bugetar necesar pentru plata acestor salarii. In context si din perspectiva regionala, Romania se plaseaza oarecum echilibrat raportat la PIB/locuitor pe segmentul de invatamant, dar are foarte mult de suferit pe partea de sanatate. Din perspectiva platii cadrelor didactice, tara noastra se plaseaza departe de Franta, modelul nostru cultural occidental si de Polonia, statul cu care ne asemanam cel mai bine din punct de vedere al dimensiunilor si structurii economice din fostul bloc estic. Surprinzator, insa, stam ceva mai bine decat Ungaria si Cehia, daca ne uitam la raportul dintre sumele acordate si posibilitatile economice, scrieCursdeguvernare.ro.

Energia electrica poate salva agricultura si agricultura poate salva sistemul energetic. Duritatea secetei din acest an nu a trezit in randul guvernantilor nici o scanteie de geniu. Se cauta solutii pentru acordarea unor despagubiri fermierilor de la bugetul de stat, sau se invoca rugaciuni la mila Celui de sus pentru a aduce ploaia. Dupa ani repetati de seceta accentuata nimeni nu mai scoate un cuvant despre sistemul de irigatii din Romania. Producatorii de energie regenerabila sugereaza guvernului sa stimuleze productia de otel, in ideea cresterii consumului de energie electrica, dar uita ca fermele lor eoliene sau solare sunt amplasate exact in zone care au mare nevoie de apa pentru irigatii, respectiv de un consum de electricitate infinit mai mare decat o otelarie care produce fara sa aiba unde sa vanda. Pentru pomparea a 1000 metri cubi de apa in sistemul de irigatii s-ar consuma circa 160 KWh energie electrica. Pentru repomparea apei, in situatia in care exista pana la opt trepte de udare, s-ar mai consuma 90 KWh, iar pentru punerea sub presiune alti 320 KWh, anuntaEnergy-Center.ro.

Barilul de petrol atinge o cotatie minima in ultimii sase ani. Pe cotatiile bursei de la New York, petrolul a ajuns la 40 de dolari pe baril. In Londra, acesta este cotat la 49 de dolari, insa in piata se observa un trend major de ieftinire, iar in viitor nu exista motive care sa indice o revenire. Oferta din piata este mare, iar analistii aduc in discutie cotatii mai mici de 30 de dolari. Pana acum, aceste ieftiniri s-au vazut intr-un procent mai mic la pompe, insa pe viitor se asteapta reduceri importante. Exista aceasta sansa intrucat concediile sunt pe sfarsite, iar consumul va scadea. In plus, exista rafinarii care se vor inchide pentru revizii, iar asta va duce la o scadere a cererii de titei pentru rafinare. Pe scurt, exista semne clare ca vor exista ieftiniri ale carburantilor si la pompa, informeazaAuto-Bild.ro.