Ce taxe pregateste Guvernul pentru 2016. Taxa pe camera de hotel, birul pe spaga medicilor, taxarea veniturilor Bisericii si cresterea taxelor locale sunt in planul Executivului pentru a intra in vigoare de anul viitor. Alaturi de acestea, va aparea si un nou regim de taxare la petrol si gaze. Executivul pregateste noi impozite pentru anul viitor, urmand ca de la 1 ianuarie 2016 sa intre in vigoare o taxa speciala pentru turism, autoritatile analizand in acelasi timp si impozitarea veniturilor Bisericii. Tot din 2016 trebuie sa intre in vigoare si un nou sistem de taxare in domeniul petrolului si gazelor naturale, in vreme ce noul Cod Fiscal va permite primariilor majorarea taxelor locale. Integral in Adevarul.

Business reportFoto: Colaj foto

"Legalizarea plicului" la medici: O abordare europeana. Romania este pe cale sa legalizeze si sa impoziteze - potrivit anuntului facut saptamana trecuta de premierul Victor Ponta si de ministrul Sanatatii - atentiile primite de medici de la pacientii recunoscatori. Pentru Europa ar fi o premiera exotica. O singura tara europeana a incercat ceva asemanator, dar ea nu este in niciun caz cel mai recomandat exemplu. In 2013, Grecia a legalizat asa-numitele "fakelaki", plicurile cu bani date medicilor, indirect. O analiza Curs de guvernare.

Harta salariilor. Bucuresti, Ilfov si Sibiu conduc in top, insa in 15 alte judete puterea de cumparare a scazut fata de 2009. Bucurestiul si Ilfovul sunt zonele din Romania cu cele mai mari salarii. Un angajat din Capitala castiga in medie 570 de euro, dublu fata de un salariat din Harghita, unde potrivit datelor INS, sunt cele mai mici salarii din Romania. In 15 judete, puterea de cumparare este la fel ca in 2009, pentru ca preturile au crescut mai mult ca salariile, potrivit StirileProTv.

Imobiliarii au sters praful de pe vechile machete si au cumparat noi terenuri. Explozie de proiecte rezidentiale. Dobanzile mici la depozite si ieftinirea creditelor au pus pe roate piata de apartamente noi. In ultimii doi ani, si mai intens in ultimul an, dezvoltatorii au sters praful de pe vechile machete sau au cumparat terenuri pentru noi dezvoltari. Iar odata cu noile proiecte lansate, s-au deblocat si bugetele de promovare, anunta Economica.net.

Vanzarile de carburanti au luat avant. Cotatiile scazute ale titeiului, contextul economic favorabil si promotiile derulate de marile companii petroliere au inversat trendul ultimilor ani in care vanzarile de carburanti s-au tot redus. Se intampla de la finele anului trecut, dupa ce pretul titeiului a coborat semnificativ, ajungand in anumite perioade, cum de altfel se inregistreaza si in prezent, la niveluri mai mici de 50 de dolari/baril. Impactul cotatiei petrolului in pretul final platit la pompa nu este unul semnificativ si nici nu se poate observa de la o zi la alta, sustin reprezentantii OMV Petrom, cel mai mare jucator de pe piata carburantilor din Romania, citati de Capital.

Polonia a luat o masura pe care o asteapta si toti romanii care au credite in franci elvetieni. Parlamentul de la Varsovia a aprobat un proiect prin care persoanele care s-au imprumutat in franci elvetieni isi pot converti creditul in moneda nationala, zlotul. Potrivit analistilor financiar, masura adoptata de legislativ ar putea costa bancile aproape 5 miliarde de euro. Potrivit legii, persoanele care locuiesc in apartamente sau case cu o suprafata care nu depaseste 100, respectiv 150 de metri patrati, isi pot converti creditul din franci elvetieni, in zloti la cursul din momentul semnarii contractului. Continuarea in Gandul.

Mall-urile se muta in provincie. Cu 11 mall-uri, Capitala a devenit neincapatoare pentru astfel de proiecte, asa ca dezvoltatorii se indreapta acum spre orase din provincie, precum Timisoara sau Brasov. Mizeaza pe revenirea consumului, dar si pe faptul ca in tara inca mai gasesc terenuri in zone centrale. Dupa primul trimestru din acest an, piata din Romania a trecut de nivelul record de trei milioane de metri patrati de spatii comerciale. O treime din spatiile centrelor comerciale din tara sunt in Bucuresti. Inseamna un milion de metri patrati pentru magazine si zone de divertisment, potrivit Digi 24.