Omenirea sub asedii. Războaiele asimetrice sunt mai ieftine decât cele convenţionale, deci sunt accesibile pentru mai mulţi actori statali şi chiar non-statali. Lumea se confruntă cu o dezvoltare cantitativă, fără precedent în istorie, a modurilor în care se reflectă pe sine: televiziune, internet, social media, burse, pieţe financiare, coaliţii de creditori, alianţe militare, fonduri de investiţii, organizaţii internaţionale, companii multinaţionale etc. Aceste reflecţii ale realităţii au proprietatea de a influenţa cu rapiditate însăşi realitatea. Sunt coordonatele evolutive ale lumii contemporane şi au o nemaipomenită convergenţă, care induce omenirii un maximum de vulnerabilitate în raport cu ea însăşi. Este un derapaj de la realitate şi poate duce la prăbuşirea într-o vâltoare globală. O analiza Bursa.

Business reportFoto: Colaj foto

Trei măsuri pentru economie, mai bune decât reducerile de taxe. Decât o reducere dezlânată a fiscalității, cu efect bugetar negativ și utilitate economică discutabilă, Guvernul ar adopta mai bine câteva măsuri reale de ajutorare a mediului de afaceri, cum ar fi consolidarea fiscală la impozitarea profiturilor sau plata TVA, spun consultanții fiscali chestionați de către România liberă.

Calendarul impozitelor ultimelor patru luni din an. În perioada septembrie - decembrie trebuie achitate unele dintre cele mai importante obligații fiscale, cum ar fi taxa pe stâlp sau impozitul agricol. Iată cum arată calendarul dărilor către stat. 25 septembrie - se realizează plățile anticipate ale impozitului pe venit (trim. III) de către contribuabilii care încasează venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendare, precum şi venituri din activităţi agricole. Integral in EVZ.

Clienții Astra Asigurări vor rămâne cu mașinile în service. Până când Fondul de Garantare va trece efectiv la despăgubirea clienților Astra sau a celor loviți în accidente rutiere de respectivii clienți ar putea trece și câteva luni. Între timp, sarcina plății daunelor va rămâne la aceeași companie cu lichiditate zero care, pe deasupra, nici nu mai are autorizație de funcționare. Numai client Astra Asigurări cu mașina în service să nu fii zilele acestea. După ridicarea autorizației de funcționare a societății și în contextul cererii Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) privind falimentul companiei, ai toate șansele să rămâi cu mașina pe rampă încă cel puțin două-trei luni, scrie Capital.

Harta pretului la benzina. Unde găseşti cel mai ieftin carburant din România. Preţul benzinei a căzut sub 5 lei pe litru în unele zone din ţară, în contextul ieftinirii masive a petrolului în ultimele luni. Consiliul Concurenţei va verifica, însă, în ce măsură companiile petroliere au redus preţurile la benzină şi motorină în contextul în care preţul barilului a scăzut în ultimul an la jumătate, ajungând la circa 50 de dolari, potrivit Adevarul.

Top 10 firme care nu au plătit pentru pământul folosit de la stat. Cei mai mari zece datornici faţă de Agenţia Domeniilor Statului au acumulat datorii de aproximativ 52 de milioane de euro în contul redevenţelor şi arendelor pe care trebuia să le achite pentru că exploatează terenul statului. Printre ei se numără unul dintre cei mai bogaţi primari din România, apropiat lui Klaus Iohannis, scrie Economica.net.

UE vrea să adopte o lege care va îngreuna colectarea datelor personale de către bănci. Uniunea Europeană intenţionează să adopte noi reguli care ar urma să îngreuneze colectarea şi păstrarea datelor personale ale clienţilor de către bănci şi grupuri tehnologice. Legea care urmează să fie adoptată de oficialii europeni şi, care include "dreptul de a fi uitat", în virtutea căruia compania Google a fost obligată să şteargă rezultatele privitoare la anumite persoane din motorul de căutare, ar face mai dificilă detectarea fraudelor bancare şi ar putea aduce prejudicii serviciilor online, scrie Financial Times, citat de Gandul.

Tranzacţie de exit: Prologis şi-a vândut parcul logistic din România pentru circa 50 milioane de euro. Compania cu capital american Prologis, cel mai mare proprietar de spaţii industriale din lume, a vândut Prologis Park Bucharest A1 companiei ceheşti CTP pentru circa 50 de milioane de euro, potrivit calculelor Capital. Parcul, amplasat la kilometrul 23 pe Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, este format din patru hale de depozitare în suprafaţă de 107.800 mp şi are alăturat peste 28 ha de teren neutilizat, destinat extinderii. Continuarea in Capital.