Federal Reserve a pastrat la minime istorice dobanda de referinta pentru dolar. Federal Reserve, banca centrala a SUA, a pastrat neschimbata dobanda de referinta, in tunelul 0,0 - 0,25%, facand practic un pas inapoi in procesul de eliminare a facilitatilor monetare oferite economiei. Intr-o decizie mai degraba asteptata dupa ultimele turbulente de pe glob, ca si dupa ultimele date macro relativ slabe ale economiei SUA, Federal Reserve a anuntat ca nu va modifica dobanda de referinta a dolarului, pastrand actualul nivel, de 0,0 - 0,25%, stabilit inca din 2008. Urmatoarele sedinte de politica monetara ale Fed vor avea loc in octombrie si decembrie. Insa economistii intervievati de Reuters incep sa incline catre pastrarea actualului nivel de dobanda; doar 13 dintr-un total de 17 economisti mai cred ca va avea loc o modificare de dobanda anul acesta, in scadere de la 15 in urma cu doua luni, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Se schimba legea prin care strainii pot cumpara teren in Romania. Piata este blocata. La mai putin de un an de la intrarea in vigiare a legii care reglementeaza tranzactiile cu terenuri agricole pe persoana fizica, doua proiecte de acte normative sunt pe care sa modifice modul in care strainii cumpara teren in Romania. Intre timp, mii de proprietari nu pot beneficia de propriile terenuri. Pe masa parlamentarilor exista in momentul de fata doua proiecte de acte normative prin care se doreste sa se aduca modificari la controversata Lege care permite cetatenilor straini persoane fizice sa cumpere teren agricol in Romania (Legea 17/2014). Unul dintre ele vizeaza o problema care a generat mari prejudicii celor care au incheiat antecontracte sau promisiuni de vanzare cumparare de teren anterior datei de 11 aprilie 2014, ziua in care a intrat in vigoare Legea privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, anuntaEconomica.net.

Averea milionarilor din intreaga lume va depasi 70 trilioane de dolari pana in 2017. Averea cumulata a milionarilor (HNWI) va depasi 70 de trilioane de dolari pana in 2017, arata un raport realizat de Capgemini si RBC Wealth Management. Astfel, averea HNWI, persoane care detin valori investibile de un milion de dolari sau mai mult, excluzand resedinta primara, colectiile [n.n. - de exemplu colectiile de timbre, arta, etc.], consumabilele si bunurile de folosinta indelungata - va spori cu 7,7% pe an din 2014 si pana in 2017. Analistii Capgemini si RBC Wealth Management estimeaza ca regiunea Asia-Pacific va depasi America de Nord in 2015 ca numar de milionari. In 2013 fata de 2012, numarul milionarilor a crescut cu 15% in 2013 pana la 13,7 milioane, iar averea lor combinata a urcat pana la 52.620 de miliarde de dolari. 2013 a fost al cincilea an de crestere dupa criza financiara din 2008, informeazaBursa.ro.

Ce legatura exista intre contractele bilaterale de energie si exporturile directe ale producatorilor? Articolele 23 si 28 din Legea energiei electrice continua sa nasca dispute intre actorii pietei de energie electrica, in ciuda faptului ca legiutorul se arata inflexibil de fiecare data. Altfel spus, contractele bilaterale de energie si exportul de energie facut direct de catre producatori raman interzise. Intre timp, cuplarea pietelor intre Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia a determinat o crestere semnificativa e exportului de energie electrica a Romaniei, "succes" datorat in primul rand traderilor din piata. Mai exista insa si alte mecanisme, mai putin cunoscute de catre publicul larg, care permit exporturi in ciuda datelor privind capacitatile de alocare, sub forma de intrajutorare. Despre aceste exporturi vom vorbi in edititia noastra de luni. Pana atunci insa, merita sa ne aplecam asupra solicitarilor unor producatori de energie electrica de a vinde energia la export, fara a mai trece prin mecanismele pietelor OPCOM, scrieEnergy-Center.ro.

De la Nexus One, la Nexus 6: istoria telefoanelor Google. De cinci ani, telefoanele Nexus i-au ajutat pe cei de la Google sa-si popularizeze sistemul de operare si sa ofere o experienta mai buna pe Android. In luna decembrie a anului 2009, Google a dorit sa inregistreze numele "Nexus One" in vederea lansarii celui mai important dispozitiv al sau pe piata. Contrar asteptarilor, aplicatia gigantului din Mountain View a fost respinsa din cauza faptului ca numele era deja folosit de o alta companie. Google nu a renuntat si, in ciuda tuturor riscurilor, a folosit numele oricum. Google, insa, nu a avut parte niciodata de un proces din aceasta cauza, motiv pentru care am putea crede ca a apelat la diverse metode pentru a nu se ajunge in instanta, anuntaPlaytech.ro.

Bancile accepta, cu greu, sa imparta cu clientii povara creditarii iresponsabile. Clientii cu credite in franci elvetieni au fost ajutati, de la inceputul anului pana in prezent, doar de faptul ca aprecierea monedei elvetiene nu numai ca s-a oprit, dar chiar a dat inapoi jumatate din castigul obtinut in fata leului, imediat dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a anuntat, in 15 ianuarie, ca renunta la pragul de apreciere pentru moneda sa, de 1,2 franci pe euro. Cu exceptia Bancii Transilvania, care a facut o oferta concreta clientilor preluati odata cu Volksbank, celelalte banci fie continua sa ignore complet problemele cu care se confrunta debitorii, fie vin cu promisiuni incerte atat in ceea ce priveste forma finala, cat si impactul asupra clientului. Cei care au de platit rate la astfel de credite au aflat, nu de la banca, ci de la asociatia la care au aderat pentru a fi sprijiniti in negocierile cu banca, respectiv de la Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), ca doua dintre bancile cu portofolii importante de credite in franci pregatesc oferte oarecum standardizate pentru clienti. Ambele, insa, prelungesc nepermis anuntul oficial si, implicit, momentul in care oferta devine accesibila, informeazaCapital.ro.

Fondurile de pensii au pierdut 200 de milioane de lei din cauza prabusirii burselor in august. Cele sapte fonduri de pensii obligatorii au pierdut in luna august peste 186 milioane de lei (peste 42 mil. euro) din cauza prabusirii cotatiilor actiunilor din portofoliile lor. Alte peste 13 milioane de lei au fost pierdute din cauza obligatiunilor corporatiste. Rentabilitatea fondurilor a scazut cu peste 1%. Ratele anualizate ale rentabilitatilor celor sapte fonduri de pensii cu contributie obligatorie administrate privat au scazut cu pana la 1,16% in august fata de iulie 2015, potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Finaciara (ASF). Cea mai mare reducere de performanta este a fondului ING, iar cea mai mica, de 1,01%, este inregistrata de Fondul BRD, scrieEconomica.net.