Business report: Ce le-ar putea pregati Guvernul producatorilor de petrol si gaze; Afacere cu arnica. Necunoscuta in Romania, apreciata peste hotare. Ce trebuie sa stii despre planta-minune; Lukoil negociaza reluarea exploatarii titeiului in Iran
Afacere cu arnica. Necunoscuta in Romania, apreciata peste hotare. Ce trebuie sa stii despre planta-minune. Daca doriti sa va lansati in afaceri, dar nu vreti sa intrati intr-un domeniu foarte concurential, atunci o afacere cu arnica este exact ceea ce va trebuie. "Adevarul" va arata tot ce trebuie sa stiti despre cultivarea acestei plante. Arnica este o planta cu flori galbene, folosita ca ingredient pentru creme ce regenereaza pielea si incetineste imbatranirea. Planta creste natural in Muntii Apuseni, iar singura tara euroepana in care se mai gaseste in cantitati mari este Spania. In rest, culegerea ei este interzisa. Afacere cu arnica. Cum au descoperit nemtii comoara din pasunile noastre In tara noastra, motii aduna florile fara codite, insa pana la fabricarea produsului final - ulei sau tincturi - lantul economic este lung, informeaza Adevarul.ro.
Un nou Cod al muncii? Ce vor sindicalistii si ce ii sperie pe patroni. Proiectul, initiat de sindicate si aprobat deja tacit in Senat, are mai multe propuneri controversate. Una dintre ele este ca salariul minim sa fie cel putin jumatate din salariul mediu. Dupa marea schimbare, din 2011, a legii care reglementeaza raporturile dintre angajati si angajatori, Codul muncii este pe cale de a fi, din nou, modificat substantial. Daca in urma cu patru ani, propunerile au venit de la guvern, de data aceasta promotoarele schimbarii sunt sindicatele. Proiectul, trimis in parlament in urma unei initiative cetatenesti care a adunat 130 mii de semnaturi, a trecut deja de Senat prin adoptare tacita. De ce este nevoie de modificare? "Actualul Cod al muncii a fost adoptat fortat, prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament. Era nevoie de modificarea acestui cod care a produs mutatii, generand o piata a muncii in care, astazi, aproximativ un sfert dintre lucratori au salariul minim pe economie", explica, pentru Capital, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.
Lukoil negociaza reluarea exploatarii titeiului in Iran. Grupul energetic rus Lukoil va semna un memorandum cu Iranul pentru explorarea si extractia titeiului din acest stat, a anuntat adjunctul ministrului Petrolului, Amir-Hossein Zamani-Nia, se arata intr-un articol aparut in publicatia 'Iran Daily', anunta Agerpres. Detaliile intelegerii au fost negociate in timpul intalnirii dintre ministrului Petrolului din Iran, Bijan Namdar Zanganeh, si directorul general al Lukoil, Vagit Alekperov. 'Compania rusa si-a aratat disponibilitatea de a lua parte la exploatarea titeiului prin tehnici EOR/IOR (recuperarea tertiara a petrolului) din zacamintele iraniene. De asemenea, seful Lukoil este interesat de achizitionarea titeiului si a produselor petroliere din Iran', a afirmat Amir-Hossein Zamani-Nia, relateaza economica.net.
Ce le-ar putea pregati Guvernul producatorilor de petrol si gaze. Companiile de petrol si gaze ar putea fi taxate suplimentar de la 1 ianuarie 2016. Draftul noii legi a redeventelor va fi lansat in dezbatere publica in acest an Guvernul ar putea impune un impozit suplimentar de 30% pe profit, in afara de cota de 16%, companiilor din industria de petrol si gaze, potrivit unor surse din Ministerul Finantelor consultate de EVZ. Masura ar putea aparea in draftul noii legi a redeventelor, care este in curs de finalizare si va fi supus dezbaterii publice in acest an. Acest impozit suplimentar ar putea taxa castigurile obtinute de companii din fluctuatiile cotatiilor din piata. O alta masura din draft ar viza cresterea redeventelor, in medie, cu circa 15%, au mai spus sursele citate. In luna mai, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Dutu, a declarat ca taxele vor fi diferentiate in functie de gradul de dificultate al exploatarii.
UE ar putea pierde 3,5 milioane de locuri de munca. Uniunea Europeana ar putea pierde pana la 3,5 de milioane de locuri de munca daca va elimina barierele comerciale in relatiile cu China, masura asteptata de autoritatile de la Beijing sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2016, potrivit unui studiu realizat de un grup de 25 de federatii industriale, transmite Mediafax. Raportul, prezentat in aceasta saptamana unor oficiali si parlamentari ai Uniunii Europene, estimeaza ca importurile de bunuri ale UE ar creste cu 25%-50% in urmatorii trei ani, in eventualitatea eliminarii restrictiilor, relateaza Reuters. "Ar fi o majorare de 5%-10% pe an peste tendinta actuala de crestere si pot afirma ca studiul este conservator. China poate sa exporte mult mai mult, avand in vedere excesul de capacitate", a declarat Robert Scott, directorul Economic Policy Institute, co-autor al studiului. Uniune Europeana, alaturi de alti membri ai Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), trebuie sa decida daca sa acorde Chinei statul de economie de piata, la sfarsitul anului 2016, scrie Bursa.ro.
Avertismentul petrolistilor: Peste 10 ani, fara descoperiri noi, Romania nu va mai avea petrol. Petrolistii spun ca nu mai vor sa fie pusculita Guvernului si se plang ca redeventele petroliere ar trebui sa fie mai mici decat in prezent, nicidecum sa creasca. Ei sustin ca daca taxele nu vor scadea, Romania va mai produce petrol cel mult zece ani de acum inainte. In aceasta situatie, preturile la pompa ar urma sa explodeze. Pentru ca Guvernul nu a vrut sa elimine taxa pe stalp din codul fiscal, ce se aplica de anul viitor, petrolistii au amanat si ei negocierile in legatura cu modificarea redeventelor. Acestea ar fi trebuit schimbate inca de anul trecut, dar varianta luata in calcul de petrolisti este departe de cea dorita de guvernanti, noteaza digi24.ro.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid