Fiecare cetatean plateste din buzunarul propriu 2,5 euro pe an pentru finantarea folosirii diferitelor limbi ale Uniunii Europene, scrie El Pais citat de Rador. Ziarul spaniol mai scrie ca misiunea lui Ludovic Orban, comisar european pentru multilingvism, este importanta si complicata, confruntandu-se cu o serie de delicate probleme etnico-politice, care afecteaza tarile europene.

Cea mai complicata si critica dintre aceste probleme se afla chiar in inima Europei: Belgia, unde confruntarea dintre flamanzi si valoni vizand limba ameninta sa devina o cauza a secesiunii.

In tarile din Est exista probleme lingvistice de natura similara, greu de abordat. In mijlocul acestui peisaj complicat, comisarul european nu pare ingrijorat de situatia lingvistica din Catalonia, din moment ce are incredere - spune el - in capacitatea "de dialogare a partilor".

Ludovic Orban, aflat in vizita oficiala la Barcelona, va inaugura prima catedra a unei universitati catalane destinata studierii si potentarii multilingvismului. Aceasta catedra, instalata la Universitat Oberta din Catalonia, este finantata de administratia centrala spaniola si de Guvernul autonom si Primaria Barcelona.