Criza creditelor se simte tot mai mult pe piata imobiliara internationala. In SUA continua declinul preturilor, iar acelasi fenomen incepe sa se faca simtit si in Marea Britanie. Acest trend se vede si in numarul creditelor imobiliare acordate populatiei. Specialistii considera ca in Romania inca nu se poate constata o astfel de criza. Se considera ca se va putea vorbi despre o ieftinire pe piata dupa ce oferta de locuinte noi va deveni mult mai consistenta.

Un studiu realizat de Office of Federal Housing Enterprise Oversight arata ca pentru prima oara dupa treisprezece ani s-a inregistrat o depreciere trimestriala a preturilor locuintelor. Deprecierea este de 0,4% in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. Este vorba despre indicele HPI (House Price Index), calculat in baza datelor obtinute din tranzactii de vinzare-cumparare, dar si din refinantari. In ceea ce priveste evolutia preturilor de la an la an, se constata o crestere a preturilor cu 1,8% in trimestrul al treilea din 2007 comparativ cu aceeasi perioada din 2006. Exista insa si zone in care preturile au scazut puternic.

In zona Santa Barbara-Santa Maria-Goleta, preturile au scazut cu 11,6%, in Punta Gorda - Florida s-au redus cu 11,8%, in vreme ce in Merced, California, s-a inregistrat o depreciere de 13%. Preturile au scazut cel mai mult in statele Michigan (-3,7%), California (-3,6%), Nevada (-2,4%), Massachusetts (-2,3%), Rhode Island (-2,2%). Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in Utah (12,9%), Wyoming (11,8%), Montana (7,7%), New Mexico (7,4%) si Washington (7,0%).

Preturile locuintelor au scazut si pe alte piete din Europa. Astfel, in Irlanda se vorbeste despre o depreciere a valorilor locuintelor cu 3,6% de la inceputul anului si pina in luna septembrie. Conform unui studiu realizat de Banca de retail Permanent tsb, pretul mediu al unei locuinte in Irlanda era de 299.483 de euro in luna septembrie, comparativ cu 308.179 de euro in luna septembrie a anului trecut.

Cotidianul