Guvernul pregăteşte lista neagră a companiilor cu pierderi. Guvernul pregăteşte o listă neagră a companiilor de stat care să fie lichidate, în caz că nu vor putea fi redresate sau privatizate. Ministerul Finanţelor a făcut deja o analiză financiară a societăţilor la care statul este acţionar majoritar. Rezultatele, aşa cum reies dintr-un raport pe 2014, spun că din aproape 300 de firme, 40% au pierderi. Iar unele dintre ele se află în această situaţie de mulţi ani, anunta Digi 24.

Business reportFoto: Colaj foto

Există şcoli care garantează angajarea imediată. În condițiile în care statul nu asigură studiile necesare pentru formarea meseriașilor, firmele au preluat controlul. Învățământul profesional finanțat de mediul privat își ia avânt în fiecare an. Sistemul de educație a trecut prin transformări care au lovit puternic școlile profesionale. În 2009, ministrul Educației de la acel moment, Ecaterina Andronescu, a desființat aceste instituţii, punând firmele în dificultatea de a-și mai găsi angajați. Între timp, unele companii au au început fie să înființeze școli profesionale private, fie să finanțeze clase speciale în cadrul colegiilor de stat, aflam din Capital.

Explozie de apartamente noi în Bucureşti. Ce se întâmplă cu preţurile. Din ce în ce mai mulţi dezoltatori de locuinţe lansează noi proiecte pe piaţă. O parte dintre ei sunt investitorii care au săpat înainte de criză fundaţii la proiecte cu mii şi mii de apartmente şi îndrăznesc să revină pe piaţă cu o nouă ofertă de locuinţe. Noile anunţuri de proiecte par să creioneze euforia de dinainte de criză, când preţurile la apartamentele de pe machetă creşteau de la lună la lună şi existau liste de aşteptare. Criza a ras însă zeci de planuri care au rămas astăzi doar la stadiul de machetă. S-a schimbat ceva în 2015 faţă de 2007? Vom mai vedea creşteri aberante de preţuri? Raspunsul pe Economica.net.

Incalzirea bucurestenilor la iarna incepe cu circ si va continua cu subventii de la buget suportate de toti romanii. Fie ca societatea Romgaz va fi obligata de stat sa furnizeze gaze naturale producatorului de agent termic Elcen, fara ca acesta din urma sa-si achite datoriile, fie ca RADET, distribuitorul de energie va fi pasuit la plata datoriilor catre Elcen, fie ca bucurestenii isi vor achita facturile la timp, un lucru este clar: pentru a avea caldura si apa calda in case, locuitorii Capitalei vor fi subventionati de catre toti consumatorii romani. Si asta, pentru ca singura solutie de a nu se declansa un dezastru in termoficarea Bucurestiului este ca Guvernul sa mai gaseasca o modalitate de a mai arunca, din bugetul national, cateva sute de milioane de lei pentru salvarea bucurestenilor, scrie Energy-center.ro.

Războiul secret al Arabiei Saudite cu Rusia. De ce este importantă Siria pentru Putin şi de ce exporturile ruseşti de petrol în China i-au enervat pe saudiţi. În timp ce preşedintele Vladimir Putin încearcă să restabilească influenţa Rusiei în Orientul Mijlociu prin bombardamente în Siria de partea preşedintelui Bashar al-Assad, Arabia Saudită - un rival natural al regimului de la Damasc, intră în coasta Moscovei, livrând ţiţei la preţ de dumping în Europa, scrie Bloomberg. Igor Sechin, boss-ul Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, controlată de stat, s-a plâns de curând la un forum de intrarea saudiţilor pe piaţa europeană. Rafinăriile şi traderii confirmă că deja Arabia Saudită oferă petrol la discounturi semnificative, făcând propria marfă mai atractivă decât ţiţeiul rusesc. Integral in Adevarul.

O bizarerie în tabelul locurilor de muncă din UE: București - Ilfov, campioana europeană la pază și protecție. București – Ilfov este regiunea europeană specializată pe servicii de pază, securitate și investigații, având cu cel mai mare procent de angajați din acest domeniu în totalul salariaților din economia privată. Eurostat a realizat o analiză a structurii forței de muncă la nivelul regiunilor din UE și a conceput un tabel cu activitățile din CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională), în dreptul fiecăreia fiind trecută regiunea din Uniune cu cel mai mare procent de angajați în domeniile respective raportat la totalul salariaților din economia privată a regiunilor în cauză, anunta Curs de guvernare.

CNADNR îşi face planul de amenzi pentru următorii doi ani. Câţi bani cheltuie Compania de drumuri pentru tipărirea şi expedierea proceselor verbale. CNADNR estimează că va trimite şoferilor prinşi fără rovinietă, în următorii doi ani, între 24.000 şi 1.116.000 de amenzi pentru roviniete. Pentru trimiterea lor compania este dispusă să plătească până la 6,69 milioane de lei fără TVA, echivalentul a 1,5 milioane de euro. Zilnic la CESTRIN, organismul tehnic al CNADNR, sunt înregistrate în medie sute de contestaţii din partea şoferilor amendaţi pentru lipsa rovinietei, potrivit Gandul.

Legea concesiunilor de lucrări şi servicii: un proiect pe mize mari plin de ambiguităţi pe măsură. La începutul lunii noiembrie, un pachet legislativ care vizează unul dintre cele mai sensibile domenii din România, cel al achiziţiilor publice, va intra în dezbaterea Parlamentului. Este un pachet de legi care în teorie îţi propune să aducă clarificări şi să simplifice procedurile în materia achiziţiilor, dar care în practică menţine sau chiar suplimentează, chiar şi după o serie de consultări publice, vechile metehne ale legislaţiei specifice, noteaza Curs de guvernare.

Singurul oras din Romania recomandat la nivel mondial turistilor interesati de vacante sau concedii avantajoase in 2016. Sibiul ocupa locul 6 in top 100 cele mai convenabile orase la nivel mondial ce trebuie explorate in anul 2016, conform unui studiu realizat de unul dintre cele mai cunoscute site-uri de cautare de hoteluri din lume. Destinatiile europene care au reusit sa depaseasca orasul romanesc in acest top sunt Mostar din Bosnia Hertegovina, Veliko Tarnovo din Bulgaria si Novi Sad din Serbia, anunta Stirile Pro Tv.