Povestea intunecata a cladirii in care functiona clubul Colectiv. Cine detine Pionierul. Cladirea din strada Tabacarilor numarul 7, unde si-au gasit sfarsitul arsi de vii 31 de tineri si alti aproximativ 150 au fost raniti grav, apartine SC Pionierul SA, firma infiintata in 1991 si care a fost privatizata in 1994, an de cand societatea traieste practic din chirii. De numele acestei societati se leaga, insa, cazuri grave de evaziune fiscala si condamnari cu inchisoarea. Sunt implicate persoane fizice de cetatenie israeliana dar, si off-shore-uri din Cipru. Cine detine hala Colectiv Potrivit informatiilor furnizate ECONOMICA.NET de catre ONRC, Pionierul SA, societatea care detine spatiul unde a avut loc incendiul din seara de 30 octombrie, este detinuta de un fond de investitii cipriot, Teamset Consultants LTD (91,5% din actiuni) si GMP Privacom, o companie ce apartine tot unui offshore din Cipru, Menta Investments Limited.

BusinessFoto: Colaj foto

Schimbare majora: Inca o obligatie pentru firme! De anul viitor, companiile vor fi obligate sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, prevede noul Cod de procedura fiscala, legea 207/2015. In prezent, documentatia in aceasta materie trebuie prezentata la solicitarea expresa a echipei de inspectie fiscala care acorda un termen, de regula de trei luni. Mai precis, peste anumite cuantumuri ale tranzactiilor cu afiliatii, companiile vor fi obligate sa aiba intocmit si depus un dosar al preturilor de transfer. Detaliile privind pragurile de la care devine obligatoriu dosarul, termenele de depunere si continutul acestuia vor fi stabilite prin ordin ANAF. Si in acest moment, continutul si conditiile dosarului sunt cuprinse intr-un ordin, respectiv ordinul 222/2008. Insa, in prezent, companiile nu sunt obligate sa aiba un dosar de preturi de transfer decat la cerere in cadrul unui control, scrie Capital.ro.

Fondul de rezerva la dispozitia premierului - de mii de ori mai mare decat in Legea bugetului: Inca 200 de milioane de euro pentru ultimele 2 luni din an. Guvernul a folosit in acest an un subterfugiu : in Legea bugetului trecuta prin Parlament a prevazut o suma neobisnuit de mica, de doar cateva sute de mii de euro pentru fondul de rezerva aflat la dispozitie, iar celelate alocari "socant de mari" pana la sute de milioane de euro, au fost decise in functie de necesitati lipsite de orice transparenta. Daca la inceputul anului, fondul de rezerva beneficia, potrivit Legii bugetului (structura poate fi consultata AICI), de modesta suma de 594.000 (cincisutenouazecisipatru mii) de lei, in urma celor doua rectificari bugetare, sumele pe care Guvernul le poate aloca ministerelor sau autoritatilor locale printr-o simpla hotarare au fost suplimentate cu 1,055 miliarde de lei, potrivit cursdeguvernare.ro.

Cum ne inunda ungurii cu energie ieftina produsa chiar in Romania. Capacitatea noastra de export de energie electrica catre Ungaria este infima fata de capacitatea retelei pentru importuri. Din aceste conditii, Romania are o balanta comerciala energetica total deficitara cu statul vecin, in pofida faptului ca avem exces de productie in tara si, per total, suntem net exportatori de electricitate... Energie ieftina, in principal eoliana, cumparata in orele de gol, noaptea, in intervalul 0 - 6, cand pretul este mic, si revanduta seara, cand preturile sunt mari, maximizandu-si astfel profiturile. Invers, exporturile noastre catre Ungaria aproape ca nu exista: pana in 300-400 de MW pe zi, cateodata chiar 20 sau 30 de MW, o cantitate insignifianta daca avem in vedere ca importurile de energie din Ungaria depasesc, zi de zi, 2.000, chiar 3.000 de MW. scrie Economica.net.

Politele RCA se vor scumpi masiv. Brokerii de asigurari au vesti proaste pentru soferi. Anul 2016 va aduce un nou val de scumpiri pe piata politelor obligatorii. Tarifele RCA deja s-au majorat cu pana la 200% in anumite cazuri, iar situatia nefavorabila a plecat de la falimentul companiei Astra. Din momentul in care a fost anuntat falimentul companiei Astra, asigurarile au crescut in medie cu 20%. In unele cazuri, acestea au ajuns si la 200%. Vorbim despre cazul soferilor cu masini cu motoare cu cilindree mare si cu multe incidente in trafic. "200% chiar. Sunt cresteri si de 200%", a declara Sergiu Berceanu, director broker de asigurari, potrivit auto-bild.ro.

Cei mai bogati oameni de afaceri din fotbalul romanesc | TOP 300 CAPITAL. IOAN NICULAE (800 MIL. EURO) Averea sa este estimata la 750-800 milioane de euro, in scadere fata de clasamentul din 2014, cand depasea un miliard de euro. In ultimul an si jumatate, afacerile nu au mers prea bine. Insa, investitiile din sport au mers peste asteptari. Niculae este proprietarul clubului de fotbal Astra Giurgiu, care a avut un parcurs bun in cupele europene si foarte bun in Liga I. Totusi, salariile se vireaza cu intarziere si s-a renuntat la o mare parte din facilitati. Dan Adamescu (185 mil. euro) Averea sa este estimata la aproape 185 milioane de euro, mult mai putin decat in topul din 2014 (430 mil. euro). Falimentul Astra Asigurari, considerata o perla a coroanei in grupul de firme controlat de Adamescu, a afectat si mai mult afacerile acestuia, potrivit EVZ.ro.