Studiu UE: Aproape jumatate din terenul agricol al Romaniei este detinut de cetateni straini. Statul nu are date oficialeUn studiu comandat de parlamentarii europeni arata ca strainii au ajuns sa controleze pana la 40% din terenul arabil al Romaniei. Printre marii proprietari sunt cetateni libanezi, conti austrieci, banci si companii de asigurari. Efectele sunt negative atat asupra fortei de munca, cat si asupra mediului inconjurator, spune studiul. Cresterea numarului de astfel de exploatatii duce la cresterea numarului de someri din agricultura, dar si a celor care pleaca din tara pentru a-si gasi un loc de munca. Spre exemplu, Genagricola, divizia pentru agricultura a Generali, care controleaza 4.500 de hectare de teren in Romania, a generat doar 62 de joburi in 2013 , scrieEconomica.net.

Mugur Isarescu - avertisment: Din vara anului viitor vom avea crestere peste potential, cererea va trece pe excedent. "Cererea, factorul pe care noi il urmarim si il influentam prin politica monetara este, in continuare, in deficit. Avem un deficit de cerere agregata, dar acest decalaj negativ, in terminologia noastra gap-ul negativ de PIB, s-a restrans semnificativ. Observam o reducere extrem de rapida a deficitului de cerere. Proiectia noastra este ca in vara anului urmator vom avea deja un excedent de cerere, deci deviatia PIB-ului negativa a PIB-ului se inchide accelerat si vom trece la un excedent de cerere cu datele pe care le avem in prezent despre evolutia economiei", a explicat Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei - noiembrie 2015. Deviatia PIB masoara diferenta dintre PIB-ul real si PIB-ul potential, respectiv capacitatea maxima de crestere economica ce poate fi atinsa de o economie. O deviatie negativa a PIB semnaleaza subutilizarea resurselor, in vreme ce o deviatie pozitiva indica o folosire excesiva a acestora, scriecursdeguvernare.ro.

Prioritatile economiei in viziunea antreprenorilor romani. Cei mai multi dintre oamenii de afaceri prezenti la evenimentul revistei Capital dedicat antreprenoriatului romanesc sustin ultimele masuri fiscale, dar considera ca ar fi trebuit sa devina prioritare investitiile in infrastructura si educatie. Ordonanta de urgenta de la mijlocul lunii trecute, care, printre altele, prevede scaderea impozitului pentru dividende la 5%, a primit insa critici. Bineinteles, nu pentru ca masurile nu ar fi bune, ci pentru ca locul acestora ar fi fost in Codul fiscal, scrieCapital.ro.

Dieselgate: declaratii sub anonimat a unor ingineri Volkswagen. Cotidianul german Bild a reusit sa discute direct cu ingineri implicati direct in procesul de manipulare a emisiilor pentru testele de poluare. Acestia afirma ca tintele de emisii impuse de fostul CEO Martin Winterkorn erau prea stricte si nu putea fi atinse in conditiile tehnice propuse si al bugetului alocat. Astfel, masinile pregatite pentru testare nu cadeau doar sub incidenta modificarilor de soft care aveau ca scop scaderea emisiilor, ci aveau presiunea din pneuri foarte mare sau aveau motorina in uleiul de motor pentru a reduce la maximum frecarile interne, scrieauto-bild.ro.

Cimpeanu, autorul Hotararii care ofera monopol universitatilor pe piata formarii profesionale. Miza: 24 de milioane de euro. Din calitatea de ministru al Educatiei, premierul interimar Sorin Cimpeanu este autorul HG nr. 567/2015, una dintre cele doua hotarari de guvern care creeaza monopol pe piata formarii profesionale a adultilor cu studii superioare, interzicandu-le celorlalti jucatori din piata sa organizeze, de la 1 ianuarie, cursuri de formare, recalificare, specializare sau perfectionare pentru persoanele cu studii superioare, precum "manager de proiect" si "expert accesare fonduri structurale si de coeziune". In joc sunt peste 24 de milioane de euro, fonduri nerambursabile puse la dispozitia Romaniei pentru aceste programe, doar pentru 2015 si 2016, bani pe care ii pot accesa doar universitatile de la 1 ianuarie, scrieEconomica.net.

Atentie la productivitatea resurselor: In coada clasamentului UE, Romania nu reuseste sa creasca nici macar cat colegele de pluton. Romania se situeaza pe antepenultimul loc intre statele membre UE la productivitatea resurselor pe kilogram de materie prima utilizat, cu doar 0,69 euro (suma corectata la paritatea puterilor de cumparare) pe kilogram in anul 2014, potrivit datelor prelucrate si comunicate de Eurostat. Din aceasta perspectiva, Romania se situeaza undeva in jur de o treime din media UE si la mai putin de a cincea parte din performanta consemnata de campioana in materie, Luxemburg, scriecursdeguvernare.ro.