Bulgaria si Romania isi vor administra impreuna avioanele. Acest lucru este posibil prin infiintarea noului bloc functional de administrare a traficului aerian, care va intra in functiune pana in anul 2010, scrie ziarul bulgar Standart, citat de Rador. Acest anunt a fost facut de catre Emanuil Radev, director general al Directiei pentru Trafic Aerian.

Obiectivul Comisiei Europene este de a avea un spatiu aerian cu cateva blocuri functionale. in prezent, cerul este foarte divizat la granitele diferitelor state. Acest lucru prelungeste traseul avioanelor, durata de zbor, precum si cheltuielile companiilor pentru combustibil si taxe de navigare spre diferitele state", a explicat Gunter Martis, director al Serviciului pentru Securitate, Operatiuni si Infrastructura de pe langa Asociatia Internationala de Transport Aerian pentru Europa.

Traseele ocolitoare din spatiul aerian ii costa pe transportatori suplimentar circa 3,5 miliarde de euro, iar acest lucru se reflecta si asupra pretului biletului. Doar in primul an de la infiintarea Danube FAB, companiile aeriene vor economisi pana la 300 de milioane de euro, estimeaza Radev. In pofida cerinelor Bruxelles-ului, multe state membre tergiverseaza lucrurile. Bulgaria si Romania sunt insa cele mai avansate in UE in ceea ce priveste crearea blocului functional, considera IATA.