Intr-un studiu realizat de compania de brokeraj Colliers International se arata ca preturile ridicate ale apartamentelor se datoreaza, in principal, aglomerarii de cladiri din zona si a pretului tot mai ridicat al terenurilor, informeaza Business Standard.

In unele zone de lux ca Soseaua Nordului sau Scoala Herastrau se resimte aglomerarea de cladiri, ceea ce insa nu determina o scadere a preturilor. In pofida lipsei de terenuri disponibile pentru proiecte viitoare in zonele Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti si Herastrau, sunt anuntate noi proiecte care vor fi finalizate in 2008 si care vor avea un pret mediu de 4.500 de euro/metru patrat, se arata intr-o analiza a companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Reprezentantii Colliers considera ca preturile terenurilor au atins un nivel extrem de ridicat, fiind comparabile cu cele la care se tranzactioneaza in vestul Europei. Un caz elocvent este zona Pipera-Tunari unde, in zece ani, pretul terenului s-a marit de pana la 200 de ori, crescand de la cinci dolari/metru patrat la 1.000 de euro/metru patrat.

Potrivit cotidianului Gandul, studiul celor de la Colliers mai arată că 70% dintre cei care achiziţionează o locuinţă de lux o închiriază ulterior pentru că recuperarea banilor se face rapid. Astfel, în partea de nord, apartamentele cu unul până la trei dormitoare se închiriază cu preţuri cuprinse între 2.000 şi 4.000 de euro pe lună, în funcţie de zonă şi dotări.