Autostrada Bucuresti-Constanta ar putea deveni pericol public pentru soferi. In fiecare primavara, sectiunea de autostrada Bucuresti-Fundulea este plina de gropi si denivelari. Iarna trecuta, oficialii Companiei Nationale de Autostrazi au s-au hotarat se inceapa procesul de reabilitarea a celor 27 km de autostrada intre Bucuresti si Fundulea. Specialistii CNADNR aprobasera solutia de reabilitare prin care s-a decis frezarea a 8 cm din beton si inlocuirea cu asfalt. Costurile s-ar fi ridicat la aproximativ 1 milion de euro/km, iar lucrarile ar fi trebuit demarate in primavara cu termen de finalizare sfarsitul acestui an. Intrebati de ce s-a blocat proiectul de reabilitarea a autostrazii Bucuresti-Fundulea, oficialii CNADNR dau vina pe patronii din turism, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Oferta bancilor de Black Friday si Sarbatori. Costul creditului, la un minim record. Romanii consuma cel mai mult in perioada sarbatorilor de iarna. De cativa ani, sezonul cheltuielilor si cadourilor incepe mai devreme, dupa ce retailerii au preluat si adaptat pentru piata romaneasca modelul Black Friday. Cu dobanzile de referinta la minime record pe piata interbancara, creditele sunt mai ieftine ca niciodata.Economica.netva prezinta, in continuare, variantele pe care le aveti la dispozitie pentru contractarea unui credit de consum in aceasta perioada, fie pentru Black Friday, fie pentru cadourile de Craciun.

Teroristii au rezolvat si problema aprovizionarii cu gaze a Europei, Gazprom reintra in scena. Dupa atentatele de la Paris, tarile occidentale par as fi dat mana cu Rusia pentru combaterea terorismului. Cu Franta si Germania in prima linie, care oricum aveau relatii privilegiate cu rusii in ceea ce priveste aprovizionarea cu materii prime, orice tentativa de a continua embargoul economic impus Rusiei devine istorie. Europa are nevoie de bani pentru a purta un razboi cu un inamic din ce in ce mai sofisticat si nu-si poate permite in nici un caz investitii in scopul cresterii independentei energetice fata de Rusia, asa cum intentiona pana mai ieri. Pe de alta parte, aprovizionarea cu gaze din Nordul Africii devine si ea problematica in noua conjunctura internationala, mai ales ca si aici se impun investitii masive. Si atunci, vorba proverbului, de ce sa dam pasarea din mana pe cioara de pe gard. Cu atat mai mult cu cat pretul gazelor rusesti este la un nivel pe care nu l-ar fi putut anticipa nimeni. De data asta insa, nu pretul este problema, informeazaEnergy-Center.ro.

Primele impresii: Renault Talisman. Renault poate fi acuzat de multe altele, dar nu si de lipsa perseverentei. Si asta pentru ca, in ciuda succesului limitat de care s-au bucurat limuzinele franceze in trecut, anul 2015 aduce un nou model cu pretentii de nava-amiral. Cu o usoara tenta exotica, amintind de curajoasele Avantime si Vel Satis, noul Talisman inlocuieste atat berlina medie Laguna, cat si limuzina pseudocoreeana Latitude, dar cu o dezvoltare pornita de la zero. Renault este foarte optimist in privinta acestuia, mai ales ca popularitatea segmentului in care concureaza a avut parte de o crestere usoara in ultimii ani. Iar in absenta unui concurent real pe teritoriul francez (aparent, Citroen C5 si Peugeot 508 nefiind luate in calcul), noul Talisman este destinat sa rivalizeze cu VW Passat, Opel Insignia, Mazda6 si Ford Mondeo. Obiectivul este vizibil chiar din liniile de design trasate de Laurens van der Acker, care evita sa faca experimente riscante, fara a ramane insa in anonimat. Noul Renault arata impresionant, avand o forma foarte eleganta si totusi dinamica, in care au fost inglobate si cateva talente practice, scrieAuto-Bild.ro.

Teodorovici: Excedent bugetar de 0,85% din PIB dupa primele zece luni din 2015. Executia bugetului general consolidat la sfarsitul primelor noua luni din 2015 s-a incheiat cu un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, fata de excedentul de 0,4 miliarde lei, respectiv 0,06% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014. In primele noua luni, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 169,1 miliarde lei, reprezentand 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,7 puncte procentuale. Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe un deficit de 2,8% din Produsul Intern Brut pe cash, ceea ce corespunde unui deficit de 2,95% din PIB pe ESA, in conditiile unor venituri estimate la 227,3 miliarde de lei, respectiv 30,5% din PIB, si ale unor cheltuieli de 248,2 miliarde de lei reprezentand 33,3% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor, anuntaCapital.ro.

Departamentul SUA pentru Agricultura: Romania are un an agricol chiar mai prost decat 2013. Sansele Europei de a depasi recordul anului trecut in ceea ce priveste productia de grau cresc simtitor odata cu raportarile aferente lunii noiembrie. Ultima prognoza a Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite ale Americii (USDA) indica un plus de 2 milioane de tone de grau, ceea ce ar putea insemna o productie totala europeana de 157,3 milioane de tone pentru anul agricol 20015-2016. Cele mai mai cresteri de la o luna la alta au fost raportate in Marea Britanie (plus de 0,6 milioane de tone, pana la 16,1 milioane de tone), Germania (0,5 milioane de tone, pana la 26,5 milioane de tone), Franta (plus 0,3 milioane de tone pana la 42,8 milioane de tone), dar USDA noteaza si aportul Romaniei la aceasta crestere a productiei europene. "Cresteri de sub 0,2 milioane de tone au fost raportate in Cehia, Romania, Polonia, Bulgaria si Irlanda", se arata in raport, informeazaEconomica.net.