Scaderea pretului petrolului a omorat profiturile marilor actori de pe Bursa Profiturile celor mai importante companii listate la Bursa din Bucuresti au scazut in primele noua luni din 2015 fata de aceeasi perioada a anului trecut, atat in cazul marilor companii energetice, cat si in cel al unor companii mici, sau al societatilor de investitii. Companiile energetice nu prospera asa cum ar trebui atunci cand o economie este in crestere sensibila, iar companiile mici nu par sa profite de comenzile companiilor mari. Nici in profiturile societatilor de investitii financiare (SIF) nu se vede cresterea castigurilor companiilor din portofolii. OMV Petrom (SNP) si Romgaz (SNP), cele mai mari companii energetice ale tarii si printre cele mai mari din Romania au inregistrat profituri de aproape un miliard de lei in primele noua luni ale anului 2015, dar mai mici, cu peste 52% in cazul SNP si cu peste 12% la SNG, informeaza Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum a administrat statul preturile administrate de stat: efectele asupra inflatiei Minimul istoric al inflatiei anuale a fost atins in luna august 2015, cand valoarea consemnata de INS a atins valoarea de -1,87%. Pe langa reducerea TVA la produsele alimentare, un rol important in aceasta evolutie l-a jucat blocarea temporara a cresterilor de preturi administrate de stat (ale caror niveluri sunt supuse reglementarilor si avizarii din partea autoritatilor, nefiind stabilite pe piata libera). Astfel, daca in 2011, 2012 si 2013 preturile administrate au avansat, de fiecare data, cu peste sase procente, in 2014 ele au crescut cu doar 0,44%, pentru ca la finele lunii august sa inregistreze un nivel anual de doar 2,88%. Iar asta in conditiile in care, in pofida reducerii preturilor resurselor energetice la nivel mondial, recordul de crestere pe ultimele 12 luni analizate de BNR e detinut de gazele naturale, cu 7,15%, scrie Curs de Guvernare.

Triada dezastrului: Bucurestiul va avea caldura si apa calda la iarna, dar cu ce pret? Scandalul legat de incalzirea Bucurestiului pe timpul iernii este departe de a se fi inchis. Creditul pe care Primaria Capitalei intentioneaza sa-l ia de la trezorerie, pentru a achita o parte din subventia pentru caldura, este doar un paleativ care incearca sa stinga focul ce mocneste in intregul sistem de termoficare. Un lucru este aproape sigur: bucurestenii vor avea caldura. Intrebarea este cu ce pret? Si cand va exploda toata aceasta incrucisare de plati si subventii intre cei trei mari jucatori implicati: ELCEN, producatorul de energie, Romgaz, furnizorul de gaze si RADET, transportatorul agentului termic. Pentru a intelege adevarata prapastie in care a intrat sistemul de termoficare, pentru care, atentie, platesc inclusiv consumatorii care s-au debransat de la el, se impune sa luam pe rand fiecare componenta din traida amintita mai sus. Astazi ne vom oprin la relatia ELCEN-Romgaz, anunta Energy-Center.ro.

eMag vinde lingouri si monede de aur de Black Friday eMAG lanseaza la vanzare, de Black Friday 2015, lingouri de aur de 24 karate si monede de aur de 22 karate, cu un discount de 10%, fata de costul total al produsului respectiv, afisat in ziua precendenta campaniei, la ghiseele sucursalelor Piraeus Bank. Plata lingourilor se va face exclusiv cu cardul, produsul putand fi ridicat direct de la banca. Valoarea totala a produselor din oferta este de peste 1,5 milioane lei, iar valoarea totala a reducerii aplicate produselor, de peste 150.000 lei. Lingourile sunt de 5, 10 si 20 grame, iar monedele de 7.9881 grame si pot fi cumparate de pe siteul eMAG exclusiv cu cardul, informeaza Capital.

"BCE interogheaza bancile romanesti in legatura cu clauzele abuzive" Banca Centrala Europeana interogheaza bancile noastre in legatura cu clauzele considerate abuzive din contractele de credit, scrie avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook. Potrivit domniei sale, BCE face acest lucru ca urmare a deciziei pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in procesul colectiv deschis de peste 200 de clienti pe care ii reprezinta, impotriva BCR, prin care a declarat abuziva clauza de dobanda variabila. Avocatul Piperea subliniaza: "Banca Centrala Europeana s-a sesizat din oficiu in legatura cu esecul, total si neasteptat pentru sefimea bancara, suferit de BCR in litigiul cu consumatorii reuniti in asa numitul G1. Pana si la etajul 87 al hiper-building-ului de peste 1,3 miliarde euro din Frankfurt al BCE a devenit evident ca BCR are in contracte clauze abuzive de genul binecunoscutei DRV (dobanda de referinta variabila). Acesta este motivul pentru care in mediul bancar romanesc circula un chestionar cu raspuns obligatoriu si urgent adresat bancilor de tartorul BCE in legatura cu modul in care decizia istorica a ICCJ din 20 oct 2015 impotriva BCR le afecteaza activitatea, scrie Bursa.ro.

Salariile din regiile autonome, in crestere in ultimii opt ani. In 2014 sunt cu 55% mai mari decat in mediul privat Salariul mediu net lunar din regiile autonome a crescut continuu din 2008 incoace, potrivit informatiilor Institutului National de Statistica, remise ECONOMICA.NET. In 2014, salariile medii din regiile autonome au urcat cu aproape 70% fata de cele din 2007, insa si numarul de salariati a scazut cu 34.000. Salariile medii din regiile autonome sunt cu peste 54% mai mari decat cele din sectorul privat in fiecare dintre ultimii trei ani. Anul trecut salariatii din regiile autonome au castigat cel mai mult din 2007 incoace - in medie, aproape 2.500 lei net lunar. Salariul mediu din regiile autonome a avut un ritm anual de crestere de peste 4% in intervalul 2007-2014, arata datele Institutului National de Statistica (INS), pe care le-am comparat. Cea mai mare crestere anuala a salariului mediu net lunar din regiile autonome (RA) s-a produs in anul 2008, cand angajatii din RA au incasat, in medie, salarii cu peste 25% mai mari decat in 2007, adica de peste 1.800 lei net lunar (in medie), anunta Economica.net.

411 masini electrice si hibride au fost vandute in Romania in primele 10 luni De la inceputul anului si pana la finalul lunii octombrie, in Romania au fost vandute 411 vehicule electrice si hibride. Vorbim despre o crestere cu 128,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest interval, numarul masinilor eco a acaparat 0,5% din piata vehiculelor noi. In luna octombrie, au fost vandute 79 de unitati, in crestere cu 31,6% fata de luna septembrie. Conform Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), din totalul celor 411 unitati comercializate in primele zece luni ale anului, 25 au fost 100% electrice. Dupa cum deja stiti, Statul a incurajat achizitia de masini eco, scrie Auto-Bild.ro.