Dezvoltatorii imobiliari care investesc doar bani proprii in proiecte de anvergura. Chiar daca anul acesta investitorii au inceput sa se bucure de o mai mare deschidere din partea bancilor in privinta creditarii noilor proiecte imobiliare, doua nume grele care activeaza pe aceasta piata reusesc sa se extinda agresiv fara niciun ajutor financiar extern. In mai putin de cinci ani de criza, companiile suedeze Skanska si IKEA au investit peste 260 mil. euro, cu precadere in Bucuresti, si au in constructie proiecte imobiliare care necesita alte peste 40 mil. euro. Cele doua grupuri au realizat unele dintre cele mai mari tranzactii cu terenuri si sunt singurele dispuse sa dezvolte proiecte de anvergura exclusiv din surse financiare proprii. Cladirile de birouri sunt principalul obiectiv investitional vizat de cele doua companii si asta datorita lichiditatii acestui sector imobiliar, care se apropie de nivelul specific pietei germane, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

BNR vorbeste despre comisioanele "imorale" ale bancilor. Care sunt acestea si cum ar putea sa dispara. Romania trebuie sa transpuna in legislatie o directiva UE care prevede dreptul fiecarui cetatean la un cont bancar cu servicii de baza, pentru plati si incasari, care ar urma sa fie pus la dispozitia populatiei gratis sau la un pret "rezonabil", indiferent de eventuale restante ale clientului la credite. Astfel am putea spune "adio" unor taxe si comisioane percepute de banci pentru contul curent, precum comisionul de administrare lunara sau comisionul de interogare sold, descris recent drept "imoral" chiar de catre un oficial al Bancii Nationale.Economica.netiti prezinta lista taxelor imorale pe care le percep bancile ca sa-ti spuna cati bani ai si principalele prevederi ale directivei europene care ar putea sa le elimine.

Legea care ar putea schimba creditarea pe piata imobiliara: "Darea in plata" a fost votata de Parlament. Camera Deputatilor (for decizional) a adoptat miercuri Legea privind darea in plata a unor bunuri imobiliare in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Actul normativ permite unui debitor sa stinga creantele si accesoriile sale prin simpla transmitere catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobiliar ipotecat in favoarea creditorului: "dai casa ipotecata la banca, indiferent cat valoreaza, si ai scapat de credit". Proiectul a fost amplu contestat de mediul bancar, care se teme de fluctuatiile valorii de piata a unui imbobil. Parlamentul de la Bucuresti nu a facut, insa, decat sa transpuna in legislatia nationala o Directiva europeana (obligatorie pentru statele membre) adoptata la data de 4 februarie 2014, informeazaCursdeguvernare.ro.

Energia regenerabila: de la generozitate la insolventa intr-un timp record. Producatorii de energie electrica din surse regenerabile declanseaza razboiul total. Dupa negocieri repetate cu fostii reprezentanti ai Ministerului Energiei, axate in primul rand pe modificarea schemei de sprijin si pe stabilirea unei cote echitabile de certificate verzi, iata ca realitatile din piata de energie determina organizatia patronala a producatorilor de energie regenerabila sa arate cu degetul si inspre alte segmente ale pietei, care s-au adaptat unei situatii impuse de modificarea legislatiei in vigoare. Furnizorii, producatorii (altii decat cei verzi), Autoritatea de reglementare-ANRE, operatorul de piata-OPCOM sunt deja luati in vizorul organizatiei patronale PATRES, care de cateva luni incoace avertizeaza cu insolventa si falimentul firmelor care au investit in energia regenerabila. Cu speranta ca noul ministru al energiei va putea fi sensibilizat in sensul rezolvarii problemelor aparute, PATRES incepe sa arate unele aspecte ale pietei despre care nu s-a vorbit pana acum. Problema majora a reprezentantilor PATRES este legata de recuperarea investitiei conform planului initial de afaceri, compromisa serios dupa interventiile legiuitorului din ultimele luni.Prezentam punctul de vedere al PATRES, dupa negocierile esuate cu fostii reprezentanti ai MInisterului Energiei, nu inainte de a mentiona insa ca adevarul este de fapt undeva la mijloc, scrieEnergy-Center.ro.

BMW M4 GTS - Sold out! Desi a trecut doar o luna si jumatate de la lansarea lui BMW M4 GTS, toate cele 700 de exemplare pregatite de nemti au fost comandate. Desi pe piata din Germania, pretul unei exemplar pornea de la 142.600 de euro, asta nu i-a oprit pe fanatici sa isi goleasca conturile bancare. Dintre cele 700 de exemplare, 300 de unitati au mers peste Ocean, 30 au fost disponibile pentru Marea Britanie si patru pentru Olanda. Din pacate, nu stim restul graficului de distributie. Dupa cum deja stiti, BMW M4 GTS se bucura de serviciile motorului cu sase cilindri dotat cu un sistem de injectie cu apa. Propulsorul dezvolta 500 CP la 6.250 rpm si 600 Nm intre 4.000 si 5.500 rpm. Resursele sunt manageriate de o cutie M DCT. In aceste conditii, BMW M4 GTS accelereaza de la 0 la 100 km/h in 3,8 secunde, iar viteza maxima este limitata la 305 km/h, anuntaAuto-Bild.ro.

Afacerile si politica, o combinatie nereusita. Pentru cei mai multi businessmani care au intrat in politica, experienta nu s-a terminat tocmai placut. Problemele penale si averile in declin par a fi cel mai des intalnite efecte. Spre sfarsitul deceniului trecut, averea ii era estimata la un miliard si jumatate de euro. Era, la un moment dat, pe locul al doilea in clasamentul celor mai bogati romani. Investea in domenii diverse, de la energie regenerabila la comert si de la media la imobiliare si era plin de optimism. Chiar daca se retrasese din Parlament, era in continuare implicat in politica si unii observatori il vedeau chiar drept un potential premier. Au fost de vina criza, deciziile neinspirate de business, problemele de sanatate, tensiunile din viata personala, procesul in care era acuzat de spalare de bani, delapidare si inselaciune sau, mai degraba, o combinatie a tuturor celor de mai sus? Cert este ca bogatia lui Dinu Patriciu s-a topit aproape peste noapte, cele mai multe firme ale fostului patron al Rompetrol au intrat in insolventa, iar influenta sa in politica romaneasca a devenit egala cu zero. Iar anul trecut, omul de afaceri, care suferea de mai multe boli, a decedat la 64 de ani, lasand in urma numeroase mistere si contradictii, dar si numai o zecime din averea din urma cu cinci ani, informeazaCapital.ro.

Doar 25% din societatile privatizate in Romania in 25 de ani mai sunt in viata - analiza asociatie. Rata de succes a privatizarilor in Romania a fost sub 25% in ultimii 25 de ani, timp in care au fost vandute 7.726 de societati de stat, iar peste doua milioane de locuri de munca au fost pierdute, sustine presedintele Asociatiei Nationale a Antreprenorilor, Cristina Chiriac, potrivit Agerpres. "In 1989, sectorul privat din Romania nu exista. Din 1990 au inceput sa fie demarate mai multe programe, iar cea mai importanta prevedere a programelor din ultimii 25 de ani a fost privatizarea. In aceasta perioada au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mica de 25%. Adica mai putin de 25% din companiile privatizate mai sunt in viata. Efectul social al acestui fenomen este pierderea a 2 milioane de locuri de munca", a explicat Cristina Chiriac in cadrul unei conferinte cu privire la impactul Codului Fiscal asupra IMM-urilor. Ea a precizat ca datele provin dintr-o analiza a asociatiei pe care o reprezinta realizata pentru perioada 1990 - 2014, inclusiv, scrieEconomica.net.