Piata locala a fortei de munca a ajuns, in momentul de fata, la un fenomen de suprasaturare in ceea ce priveste afluxul de top manageri straini in Romania. Pentru urmatoarea perioada este de asteptat orientarea pietei catre pozitiile de middle management, potrivit firmei de Executive Search (recrutare de top management) Stanton Chase Romania, unul dintre primii cinci jucatori de pe piata locala.

“Numarul top managerilor straini care vor veni catre va stagna in urmatorii ani, dupa ce, in intervalul 1999-2007, a existat o continua crestere a acestuia”, a declarat pentru Business Standard Panos Manolopoulos, Managing Partner al Stanton Chase. Potrivit acestuia, la momentul actual sunt prezenti in tara aproximativ 20.000 de expati, atat pe niveluri de middle si top management, cat si pe pozitii antreprenoriale. Referitor la salariile expatilor, partenerul Stanton Chase spune ca este o impresie falsa aceea ca nivelul salarial pe aceste pozitii este mai mic in decat in alte tari europene, existand multe situatii in care salariile din sunt peste cele din vestul Europei.

“Pentru anul viitor, ne asteptam la o evolutie in zona salariilor celor fara experienta sau la nivel entry-level, care, la nivel local, sunt remunerati uneori chiar si la jumatatea celor din Vest. Aici se vor resimti cele mai mari cresteri in urmatorii doi-trei ani”, spune Manolopoulos. Atractivitatea Romaniei pentru middle managerii din vestul Europei, fata de oferta altor tari vecine, precum Serbia, Bulgaria sau Grecia, este data de posibilitatile de acomodare pe care le au managerii in cadrul unei companii majoritar romaneasca.

Integral in Business Standard