Business Report: Sistemul sanitar e finantat de jumatate dintre asigurati. Cine vireaza cei mai multi bani; Germania, marele castigator al experimentului euro; Salariile momentului. Diferenta record intre puterea de cumparare si productivitatea muncii
Sistemul sanitar e finantat de jumatate dintre asigurati. Cine vireaza cei mai multi bani la sanatate si cine e scutit. Aproximativ 17,24 milioane de persoane sunt asigurate la sistemul sanitar public, insa aproximativ jumatate dintre acestea contribuie la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, din care e finantat sistemul sanitar public si, in parte, sistemul privat. Sistemul sanitar public e sustinut de contributiile a 8,67 de milioane de romani, majoritatea dintre ei salariati, pensionari cu venituri din pensii de peste 740 de lei pe luna, dar si liber profesionisti. Acestia sunt asiguratii care vireaza cei mai multi bani la sanatate, potrivit informatiilor pe care CNAS le-a comunicat Economica.net.
Salariile momentului. Diferenta record intre puterea de cumparare si productivitatea muncii. Castigul salarial mediu net consemnat de INS pentru luna octombrie 2015 a fost de 1.871 lei, in crestere cu 2,1% fata de luna precedenta. Puterea de cumparare rezultata dupa ajustarea cresterii nominale cu inflatia lunara a traversat din nou pragul de 140% in raport cu referinta fixata pentru luna octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizarii preturilor) si a urcat la 141,7%. Exprimat in moneda unica europeana, castigul salarial mediu net a atins un nou record istoric, cu 421 de euro in termeni nominali si 844 de euro ca putere de cumparare comparabila la nivel european (tinand cont de preturile de la noi, aflate la jumatate fata de media UE). A fost depasit, astfel, maximul anterior, atins in luna aprilie a anului curent pe fondul primelor acordate de Pasti, informeaza Cursdeguvernare.ro.
Cati bani vor intra la buget din suprataxarea sistemului energetic si a companiilor care anunta profituri tot mai reduse? "Suprataxarea in sistemul energetic este toxica", declara in urma cu un an presedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet. In acelasi context, oficialul ANRE spunea ca sunt zone in care ANRE nu trebuie sa intervina, dar sunt monopoluri care trebuiesc controlate. Daca Autoritatea de reglementare nu intervine pe zona de taxe, apanaj exclusiv al guvernului, intervine in schimb pe tarifele din zona de monopol, asa cum s-a intamplat si in cazul recent al scaderii tarifelor de distributie energie electrica. De data asta atentia noastra se indreapta insa asupra deciziilor Ministerului de Finante, care cu o discretie specifica, anunta mentinerea unor taxe impuse in urma cu doi ani, cu valabilitate declarata de doar un an initial, inclusiv pentru anul 2016. Din nefericire pentru Finante si pentru bugetul statului, taxele la care facem referire nu vor mai aduce venituri de peste 250 milioane lei la buget (cum s-a intamplat in anii precedenti), ci vor fi mult mai reduse. Cu toate acestea am fi curiosi, totusi, ce se intampla cu acesti bani si mai ales de catre cine este suportata plata lor in final, scrie Energy-Center.ro.
Preturile benzinei si motorinei s-au prabusit in Romania, pe fondul scaderii pretului petrolului. Petrom a ieftinit din nou motorina si benzina comercializate in statiile proprii, cu cinci bani pe litru. Preturile carburantilor au coborat la minimele ultimilor ani: benzina a scazut sub 5 lei in mai multe statii Petrom din Bucuresti, iar motorina a ajuns in cea mai ieftina benzinarie din tara la 4,64 lei/litru (Odorheiu Secuiesc, Strada Beclean nr. 284). Scaderile vin pe fondul prabusirii pretului petrolului, ajuns la minimul ultimilor sapte ani. In statia din Soseaua Alexandriei, sectorul 5, motorina standard costa 4,89 lei pe litru, iar benzina standard are un pret de 4,97 lei pe litru, in timp ce, pe Soseaua de Centura, comuna Chitila, motorina costa 4,91 de lei pe litru. In strada Jiului, sectorul 1, motorina costa tot 4,91 lei pentru un litru lei pe litru. In Odorheiu Secuiesc motorina standard costa 4,64 lei/litru, la cea mai ieftina benzinarie Petrom din tara, anunta Gandul.
Germania, marele castigator al experimentului euro. Foarte apreciat acest comentariu al economistului Maxime Sbaihi de la Bloomberg Europe in privinta scopului monedei euro: "Ideea monedei euro a fost aceea de a oferi Greciei ratele dobanzilor din Germania, iar Germaniei cursul de schimb al Greciei", scrie site-ul Pragmatic Capitalism, preluat de portalul de stiri Business Insider. Este foarte exact. Desigur, Germania a avut practic cel mai mult de castigat de aici. La urma urmei, erau tari periferice ale Europei mult mai active in raport cu toate celelalte monede, decat in prezent. Deci, Germania a beneficiat de un euro mai mica decat in alte conditii. De aici si mediul economic relativ puternic. Dar moneda euro nu s-a mentinut pana la celalalt capat al afacerii. Prin unificarea sistemului monetar ar fi trebuit sa existe si solidaritate. Acesta este, la urma urmei, unicul scop al unei "uniuni" monetare, informeaza Capital.ro.
Mercedes-Benz Clasa E 2016 - Cea mai inteligenta masina din lume. In contextul in care Mercedes-Benz a publicat primele imagini cu viitoarea Clasa E, am pregatit un material despre 10 dintre cele mai interesante dotari si tehnologii pe care nemtii le-au integrat in sedanul de clasa mare. Bine ati venit in viitor! Lumea se va schimba radical din 2016, odata cu debutul noului Mercedes-Benz Clasa E, cunoscut deja sub nomenclatura interna W213. Ca va fi mai lung, mai spatios si mai confortabil toate sunt aspecte cunoscute. La fel de previzibila este si o reducere a masei proprii cu 100 kg, iar spatiul de pe bancheta va fi sensibil mai mare decat intr-un Audi A6 sau BMW Seria 5. Poate cea mai importanta noutate este revenirea la motoarele cu sase cilindri in linie, initial cu unitati diesel, ulterior fiind programate si versiuni pe benzina. Nu mai sunt secrete nici modelele plug-in hibrid (cu variante in patru cilindri, V6, diesel si benzina), insa acum vom expune informatii detaliate despre acestea, scrie Auto-Bild.ro.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
M-am dus sa platesc contributia pe ultimele doua luni, dupa cozile enorme am reusit sa ajung la rand. Numai in Romania stai la coada sa dai bani. Incredibil dar asta a fost doar inceputul.
Ma duc la medicul de familie si surpriza, nu sunt asigurat! Ma duc inapoi la casa de asigurari. Pentru ca suntem in scolul 18 nu poti verifica online desi au bagat milioane in sistemul ala informatic. DNA se aude?
Alta surpriza la Casa de asig. Am platit dar nu sunt asigurat. Am asigurare dar numai pentru urgente daca trebuie sa ma duc la spital. Am platit ani de zile si am toata contributiile la zi dar....nu sunt asigurat. Pe scurt, daca ai fost suficient de prost sa stai la coada de ce sa nu mai iei inca o teapa.
Casa de asigurari din Timis e un joc piramidal rulat de mafia de la stat.
Am sa trec la o asigurare privata.
Auzi tu Leana lu Partzan, se prabusise preturili la birt!
Cind barilu era la 120$, la pompele noastre se vindea gazu cu 6roni. La prima prabusire la baril, stabilizat undeva la 60$i, noi o tineam la pompa la 5.5, si ocazional pe 5.1 .
La prabusirea asta din urma, de la 60 la 40$ barilu, voi v-ati prabusit la 4.98roni
Vai ce prabusire !???!!!!
Ezista 2 esplicatii: se afla in raport 3:1, si Hai sictir ,...!.