Noi verificari pentru fermierii care primesc subventii. UE vrea controale preliminare pentru a evita sanctiunile Comisia Europeana a modificat Regulamentul prin care institutiile statelor membre ii controleaza pe fermierii care depun cereri pentru subventii. Comisia incurajeaza statele membre sa introduca controale preliminare astfel incat agricultorii sa poata sa-si corecteze declaratiile pentru a nu primi sanctiuni. Comisia avertizeaza insa ca "cu toate acestea, trebuie efectuate controale administrative complete inainte ca plata sa fie efectuata". De asemenea, potrivit regulamentului, "statele membre pot autoriza beneficiarul sa modifice, in cazuri justificate in mod corespunzator, continutul cererii unice in ceea ce priveste utilizarea parcelelor agricole, in scopul efectuarii platii pentru practicile agricole benefice pentru clima si mediu (...)", integral pe Economica.net

Business ReportFoto: Colaj foto

O noua incerca de a trece Prutul: studiu pentru interconectarea sistemelor energetice intre Romania si Moldova Sa speram ca acet proiect ambitios nu va avea aceeasi soarta cu interconectarea sistemelor de gaze, facuta din condei si fara nici un efect economic pentru cele doua tari. De data asta, in ceea ce priveste interconectarea sistemelor energetice, lucrurile stau cu totul altfel. Pe de o parte, reteaua de distributie si transport a energiei electrice din Republica Moldova nu apartine rusilor, asa cum se intampla in cazul retelelor de gaze (Gazprom fiind majoritar in compania moldoveneasca de transport), iar, pe de alta parte, in proiectul amintit este implicata in primul rand o companie privata din Romania si nu neaparat statul roman. Sigur, suntem de abia la inceputul unei etape care ar putea rezolva pentru multa vreme de aici inainte reducerea dependentei Moldovei de aprovizionarea cu energie exclusiv de sub comanda rusa, scrie Energy-Center.ro.

ANAF a incasat 2,5 milioane de lei in urma verificarii persoanelor cu averi mari Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incasat 2,5 milioane de lei de la o persoana cu o avere de peste 20 de milioane de euro. Suma reprezinta impozite pe venituri nedeclarate, iar persoana in cauza face parte din grupul primilor zece persoane fizice cu averi mari la care ANAF a incheiat verificarile. "O persoana din grupul PFAM (persoanelor fizice cu averi mari, n.r.) a achitat 2,5 milioane de lei, reprezentand impozit pe venituri suplimentare nedeclarate si penalitati de intarziere si dobanzi", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de ANAF. Grupul persoanelor cu averi mari asupra carora ANAF realizeaza analize privind riscurile fiscale numara 336 de cetateni, informeaza Curs de Guvernare.

Solutia contra aglomerarii de birouri: Investitori destul de puternici sa deschida noi poli imobiliari Concentrarea de cladiri de birouri din jurul pasajului bucurestean Pipera, care a devenit in ultimii ani cosmarul corporatistilor, va avea o alternativa doar daca apar pe piata investitori imobiliari destul de puternici sa deschida noi poli de dezvoltare, este de parere Mihnea Serbanescu, directorul general si proprietarul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Un aspect care ar putea ajuta la deschiderea unor noi puncte de dezvoltare imobiliara pe harta Bucurestiului tine de democratizarea deciziilor de mutare a sediilor de companii, cele care inchiriaza spatiile construite, scrie Capital.

Santajul bancilor straine, expresie a fricii in fata noilor crize de la ei Scrisoarea trimisa presedintelui Iohannis de conducatorii a patru mari banci europene prezentate pe piata noastra a fost preluata pe larg in presa, iar reactiile cititorilor nu mai trebuie descrise. Dupa cum scrie HotNews, bancherii "ii solicita presedintelui sa previna efectele legii darii in plata asupra sistemului bancar, ei avertizand Romania ca pot da statul in judecata in instantele romanesti, la curtile de arbitraj internationale si in plan european". Nu cunoastem reactia presedintelui in fata acestor amenintari, insa tonul scrisorii pare sa indice o pozitie de forta careia institutiile statului roman nu ii pot face fata, integral pe Bursa.ro.

Pretul carburantilor s-a intors in 2010, cand nu aveam supraacciza, iar cursul leu/dolar era mai mic. Explicatii Pretul mediu al carburantilor comercializati in statiile de distributie din Romania a ajuns la nivelul celor din 2010, potrivit datelor comparate ale Comisiei Europene. Astfel, motorina vanduta in Romania, in 14 decembrie, era 1,0 euro pe litru, in timp ce, acum cinci ani, pretul acesteia era de 1,11 euro pe litru. Benzina costa acum 1,10 euro pe litru, iar in 2010 costa 1,14 euro. Numai ca datele care au condus la cele doua niveluri de pret difera. In 2010, barilul de petrol era la 90 de dolari iar cursul leu/dolar era de 3,17. Acum, barilul costa doar 37 de dolari, deci o scadere de 60%, iar cursul este 4,2, deci o crestere de 25%, informeaza Economica.net.

Hyundai IONIQ - Sedanul compact care va fi disponibil cu trei sisteme de propulsie "verde" Hyundai a publicat o prima imagine teaser cu viitorul IONIQ. Modelul producatorului asiatic va fi expus in premiera luna viitoare in Coreea de Sud. Europenii si americanii vor avea ocazia sa vada viitorul IONIQ in cadrul Salonului Auto de la Geneva, respectiv in timpul Salonului Auto de la New York. O premiera pe care asiaticii o reusesc consta in dezvoltarea unei platforme capabile sa integreze trei tipuri diferite de sisteme de propulsie "verde". In alta ordine de idei, Hyundai IONIQ va putea fi comandat cu un sistem hibrid traditional, cu unul plug-in hybrid sau cu unul 100% electric, anunta Auto-Bild.ro.