Cu cat s-au scumpit apartamentele in cartierele bucurestene. Bucurestiul se numara printre orasele care au consemnat anul acesta cele mai mici scumpiri la apartamente. Pretul mediu solicitat de proprietari este de 1.094 euro/mp util, cu 4,9% mai ridicat decat la finalul anului trecut, potrivit unei analize a imobiliare.ro. Fata de momentul de apogeu al preturilor din Capitala, atins in luna martie 2008, cand un apartament costa, in medie, 2.264 de euro pe metru patrat, valoarea actuala este cu 51,7% mai mica. Apartamentele vechi din Capitala costau, la finele lunii noiembrie, 1.033 de euro pe metru patrat, in crestere cu 2,8% fata de perioada similara a lui 2014. Pe de alta parte, unitatile locative noi se situau la o medie de 1.142 de euro pe metru patrat, dupa un avans anual de 0,6%, scrieEVZ.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Care sunt salariatii de la stat care au castigat cel putin dublu fata de omologii lor din privat. Angajatii care lucreaza in companii controlate de stat, in domeniile: extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, transporturi terestre si transporturi prin conducte, dar si activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, au incasat, in medie, anul trecut salarii nete cel putin duble fata de omologii lor care activeaza in mediul privat, arata datele Institutului National de Statistica, comparate deEconomica.net. Concret, salariatii care lucreaza in domeniul extractiei carbunelui superior si inferior, in companii controlate de stat, au incasat, in medie, 2.757 lei in mana, anul trecut. Spre comparatie, omologii lor din companiile private au avut salarii medii nete de 1.206 net in anul 2014, arata datele Institutului National de Statistica, cuprinse in ancheta "Castigurile salariale si costul fortei de munca in 2014".

Vanzarea Bancii Comerciale Carpatica, sub semnul intrebarii. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inregistrat, in perioada precedenta, cresteri substantiale, pe fondul anunturilor repetate privind intelegerea cu fondul american J.C. Flowers sa preia institutia de credit sibiana, insa tranzactia se pare ca a fost pusa in pericol de negocierile cu o alta banca. Piraeus Bank ar fi respins oferta de preluare a filialei de la Bucuresti de catre fondul american J.C. Flowers, potrivit unor surse citate de Profit.ro. Reprezentantii Piraeus Bank Romania nu au dorit sa comenteze informatia. Recent, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), spunea ca J.C. Flowers se afla aproape de finalizarea procedurii de cumparare a Bancii Carpatica, a carei preluare este conditionata de achizitia Piraeus Bank Romania. Domnia sa a precizat ca prin fuziunea celor doua banci ar putea aparea o noua institutie bancara, informeazaBursa.ro.

Prognoza in profil teritorial: Cum va arata economia fiecarui judet in 2016. Judetele "codase" ale Romanie vor face progrese modeste sau nesemnificative in 2016 pentru a recupera decalajele fata de regiunile mai bine dezvoltate ale tarii, reiese din Prognoza in profil teritorial - varianta de toamna, publicata joi de Comisia Nationala de Prognoza. Economia din 17 judete ale Romaniei nu va depasi 10 miliarde de lei in 2016. Alte 17 judete din tara vor avea un PIB cuprins intre 10 si 20 de miliarde de lei. PIB-ul a patru judete (Iasi, Ilfov, Brasov si Prahova) va fi intre 20 si de 30 de miliarde de lei, in vreme ce PIB-ul a trei judete va fi de peste 30 de miliarde de lei, reiese din calculele Comisiei. Economia Municipiului Bucuresti va atinge nivelul de 182,5 miliarde de lei, mai mult decat valoarea cumulata a economiilor urmatoarelor sase judete din topul celor mai mari judete in functie de valoarea PIB, scrieCursdeguvernare.ro.

Se incinge hora de sarbatori, ANRE pare dispusa sa explice de ce platesc romanii mult la facturile de energie. Dupa ce, in urma cu o saptamana, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei-ANRE a decis sa reduca, in medie, cu 12% tarifele de distributie pentru energia electrica livrata de catre cele opt companii aflate in regim de monopol, iata ca Autoritatea justifica in premiera si cum a ajuns la aceasta decizie. Asta, in contextul in care respectivele companii au o marja de profit de invidiat pentru orice societatea similara prezenta in alte piete europene, inclusiv in tarile de origine. Datele facute publice de catre ANRE duc insa si la o alta concluzie. Privatizarea celui mai profitabil segment al pietei de energie electrica din Romania (sa nu uitam si piata de gaze), dovedeste ca dupa zece ani consumatorii din Romania au avut doar de pierdut, in timp ce marii investitori doar de castigat. Cresterea sistematica a valorii facturilor de energie si gaze nu a coincis, din pacte, cu servicii de mai buna calitate si nici cu o crestere a sigurantei aprovizionarii, anuntaEnergy-Center.ro.

Acord de principiu: Majorarea tarifelor RCA, limitata la 50%. Negocierile purtate marti intre transportatori si companiile de asigurari s-au finalizat cu un acord intre partile participante, gasindu-se o solutie in sensul limitarii majorarii tarifelor asigurarilor de raspundere civila auto (RCA), a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu. Potrivit presedintelui ASF, care a fost prezent la Adevarul Live, de la calculul daunalitatii va fi exclusa Cartea Verde pentru transportatorii locali, respectiv transportul in comun, in conditiile in care aceasta "era luata in calcul, printr-o metodologie mai veche", informeazaCapital.ro.

Unda verde pentru exporturile de petrol din SUA. Un gigant petrolier american a iesit din Rusia. Congresul Statelor Unite a votat, saptamana trecuta, o rectificare bugetara care cuprinde, printre altele, ridicarea interdictiei asupra exportului de petrol, in vigoare de 40 de ani. O decizie istorica, prin care este inlaturat embargoul introdus in timpul crizei petrolului din anii '70. Pe termen scurt, impactul in piata va fi cel mai probabil neglijabil, deoarece prabusirea preturilor petrolului face putin atractiva varianta exportului pentru producatorii de petrol din SUA, care au costuri mai ridicate decat arabii sau rusii, scrieEconomica.net.