Consumul îngroașă profitul din retail după reducerea TVA. Investiții în proiecte noi, extinderi, parteneriate și tranzacții. Fără a fi o copie la indigo a anului care tocmai s-a în­che­iat, și 2016 se anunță la fel de dinamic. Cu bugetele pregătite ca la carte, retailerii din România se pregătesc să-și materializeze ideile,noteaza Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Energia, un sector care încă se învârte în gol. Un an dificil pentru sectorul energetic tocmai s-a încheiat. Am intrat în 2016, un an cu multe provocări atât pentru marii jucători din domeniu, indiferent că sunt de stat sau privați, cât și pentru consumatori. Investițiile majore se vor afla sub semnul întrebării pe tot parcursul anului. Pentru sectorul energetic, 2015 a fost un an extrem de greu. Căderea bruscă a cotației internaționale a țițeiului a tăiat drastic din bugetele de investiții ale companiilor petrolier,scrie Capital.

Banca Elveției se așteaptă la cele mai mari pierderi din istorie. Banca Elveției estimează că va raporta pentru anul trecut o pierdere de 23 miliarde franci (23,05 miliarde dolari), cea mai mare din istoria instituției, ca urmare a încercărilor de a tempera întărirea francului, în contextul renunțării în ianuarie la plafonul de 1,2 franci pentru un euro,noteaza Bursa.

Dezastrul DOMO se extinde şi online. Firma care administrează domo.ro a intrat în insolvenţă. După ce fosta DOMO Retail SA, care opera o parte dintre magazinele DOMO, a intrat în insolvenţă, acum şi compania care operează magazinul online domo.ro a făcut acelaşi pas. Retailerul electro-IT Altex a anunţat vineri că va asigura servicii post-vânzare clienţilor Domo, după închiderea magazinelor acestuia,potrivit Economica.net

Preţul ţiţeiului, la minimumul ultimilor 11 ani. Producţia de petrol a României e ameninţată. Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului se apropie vertiginos de pragul de 30 de dolari barilul, după scăderile abrupte din ultimele zile. Acest prag este foarte important pentru România: este costul total de extracţie a unui baril de petrol românesc, aşa că o cădere sub acest nivel a cotaţiilor internaţionale poate face exploatarea petrolului din România nerentabilă,scrie Economica.net

Cum ar arăta PIB și bugetele dacă românii din străinătate ar munci în țară. Ponderea românilor cu domiciliul în țară dar cu reședința obișnuită în străinătate a crescut de la circa 5% în anul 2002 până la aproximativ 10% în prezent. Datele INS arată un număr de 1,06 milioane emigranți în urmă cu 13 ani și 2,38 milioane emigranți români la începutul lui 2015. Pragul de 2 milioane a fost depășit în 2009, în timp ce populația rezidentă a României a scăzut sub 20 de milioane în 2013,prezinta cursdeguvernare.ro

Fabrica desprinsă la mijlocul anilor ’90 din Colgate-Palmolive Braşov a ieşit la export pe pieţe din Asia de Sud-Est şi în Marea Britanie. Compania Mebra din Braşov, controlată de şapte antreprenori români, un business care îşi are rădă­cinile în fosta fa­brică de pastă de dinţi şi pan­sa­mente Norvea Bra­şov, a ieşit anul trecut pentru prima dată la export pe pieţe din Asia de Sud-Est, dar şi Marea Britanie şi Slovacia, după ce vânzările de pe piaţa locală au crescut în ultimii ani cu rate anuale de peste 5%,potrivit Ziarul Financiar.

EXCLUSIV Niciun participant nu s-a înscris la licitaţia Fiscului privind participaţia Cameliei Voiculescu la RC Media Company. Preţul de pornire pentru cele 720 de părţi sociale deţinute de Camelia Voiculescu la RC Media Company fusese stabilit la 96.120 de lei, în scădere cu 25% faţă de precedenta licitaţie. ANAF trebuie să publice în termen de 30 de zile anunţul privind o nouă licitaţie, la care preţul de pornire va fi redus la jumătate faţă de preţul de evaluare de 128.160 de lei,informeaza Adevarul Financiar.