Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: Ii criticam pe fermieri ca nu se asociaza, dar noi ii taxam dublu. In ultimii ani, fermierii au fost aspru criticati pentru ca nu vor sa se asocieze. Totusi, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, sustine ca acestia nu ar trebui blamati deoarece refuzul lor are, deocamdata, motive cat se poate de intemeiate. Cel mai mare imprediment ar fi, crede ministrul, faptul ca agricultorii care fac parte dintr-o cooperativa sunt supusi unei duble taxari. In viziunea lui Irimescu, Romania nu poate avea o agricultura moderna fara consultanta, fara asociatii si fara un acces facil la finantare. In ultimii ani, fermierii au fost aspru criticati pentru ca nu vor sa se asocieze. Totusi, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, sustine ca acestia nu ar trebui blamati deoarece refuzul lor are, deocamdata, motive cat se poate de intemeiate. Cel mai mare imprediment ar fi, crede ministrul, faptul ca agricultorii care fac parte dintr-o cooperativa sunt supusi unei duble taxari. In viziunea lui Irimescu, Romania nu poate avea o agricultura moderna fara consultanta, fara asociatii si fara un acces facil la finantare, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Un nou proiect de lege pentru datornici. Se restrange aria beneficiarilor legii darii in plata. Daca pana pe 15 martie nu vom avea transpunerea Directivei 17 in legislatia noastra, Romania risca declansarea infringementului. Este vorba de directiva privind clauzele abuzive din contractele de credit si de care va trebui sa tina seama si legea darii in plata. ANPC a pregatit un proiect de OUG pe care l-a postat ieri pe site-ul sau. Proiectul restrange din start sfera viitorilor beneficiari ai legii darii in plata prin adresabilitatea juridica: beneficiari sunt consumatorii, nu persoanele fizice. In plus, debitorul este pasuit 6 luni de la executarea silita, putand sa isi gaseasca singur un cumparator pentru casa pe care nu o mai poate plati, anuntaEconomica.net.

Caz scoala pentru inregistratii la TVA: inspectorii cer planul de afaceri, pe langa datele confidentiale ale asociatilor/administratorilor, alaturi de date pe care Fiscul deja le are. Lista documentelor pe care o companie trebuie sa le depuna la ANAF pentru inregistrarea la TVA a depasit, deja, sfera "abuziva" si "exagerata" pe care o acuza mediul de afaceri : Companiile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa pregateasca si un dosar cu documente diverse, care sa fie puse la dispozitia Fiscului in situatia in care acesta considera ca are nevoie de clarificari suplimentare inainte de a solutiona cererea inaintata de agentul economic. Potrivit unui document emis de ANAF zilele trecute (in chiar luna ianuarie 2016), aflat in posesia cursdeguvernare.ro, Fiscul solicita companiilor inclusiv documente care tin de strategia de dezvoltare a unei firme, de tipul planului de afaceri. Suplimentar: in lista documentelor solicitate de ANAF pentru clarificare se gasesc si acte care deja se afla in posesia institutiei - o situatie care arunca semne de intrebare asupra eficientei sumelor cheltuite pentru informatizarea Fiscului, informeazaCursdeguvernare.ro.

Ucraina mai provoaca odata Rusia si sfideaza consumatorii de gaze europeni. Ca in fiecare iarna, Ucraina incearca sa provoace Rusia in privinta tranzitului de gaze catre Europa, ignorand toate intelegerile pe care le-a avut cu partenerii europeni, inclusiv cu gigantul rus Gazprom. Daca rusii au lasat-o mai domol in ceea ce priveste pretul gazelor naturale livrate Ucrainei si mai ales plata in avans a acestora, vecinii de la Nord nu renunta la provocari Astfel, Ucraina a triplat din senin tarifele sale pentru furnizarea gazelor naturale rusesti spre Uniunea Europeana, compania energetica de stat Naftogaz anuntand ca a majorat tarifele pentru transportul a 1.000 metri cubi de gaze pe distanta de 100 de kilometri la 7,9 dolari, de la 2,7 dolari. Cu siguranta aceasta diferenta deloc neglijabila se va regasi in factura europenilor, pentru ca rusii nu concep in nici un fel sa suporte ei diferenta. Mai mult, va fi interesat de vazut reactia Gazprom , care nu se simte deloc confortabil dupa ce pretul titeiului a coborat sub 29 dolari/baril, iar pretul gazelor naturale este la jumatate fata de anul trecut, scrieEnergy-Center.ro.

Lada pregateste o noua generatie pentru Niva. Deja celebra Lada Niva se apropie cu pasi mari de o noua generatie. Modelul care a facut furori in randul pasionatilor de off-road va avea parte de o noua generatie incepand cu 2018. Surse din presa ruseasca spun ca noua Lada Niva este gata sa intre pe linia de asamblare, insa oficialii vor sa intarzie procesul. Ba mai mult, pentru a nu-i stresa foarte tare pe cei atasati de marca, in primii ani, Lada va comercializa ambele generatii Niva. Aceleasi surse din Rusia spun ca Lada Niva o sa fie disponibila cu trei si cinci portiere si va integra un portbagaj mult mai mare. De asemenea, unitatea de 1,7 litri si 83 CP va fi inlocuita cu una mai potenta. Zvonurile anuntau un motor de provenienta Renault, insa nimic nu a fost confirmat in mod oficial. Noul propulsor va fi manageriat de o cutie de viteze manuala si va pune resursele pe sosea prin intermediul unui sistem de tractiune integrala disponibil in standard, anuntaAuto-Bild.ro.

Baietii destepti, "curentati" de Consiliul Concurentei. Hidroelectrica si 10 parteneri contractuali ai companiei de stat au fost sanctionati de institutia condusa de Bogdan Chiritoiu cu amenzi de 37 milioane de euro. Multi ani la rand, compania de stat Hidroelectrica a fost vaduvita de mari sume de bani. Pagubele se apropie de doua miliarde de euro sau chiar mai mult daca luam in calcul doar doi factori: contractele preferentiale incheiate cu baietii destepti si cheltuielile nejustificate ale managerilor care s-au perindat pe la conducerea companiei in ultimii 15 ani. Sanctiunile aplicate acum de Consiliul Concurentei sunt precum o rapaiala de vara in plina canicula. Doar racoreste putin, iar apoi zapuseala revine. Asta si pentru ca unele companii sanctionate vor apela in instanta pentru anularea amenzilor, iar Hidroelectrica va transfera cele 4,6 milioane de euro in pretul energiei vandute catre consumatori. "Prefer sa platesc statului roman (amenda primita de la Consiliul Concurentei - n. r.), decat sa platesc unora care nu au muncit in viata lor si care au externalizat tot profitul in afara tarii", a declarat, agentiei de presa Agerpres, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, informeazaCapital.ro.

Bomba cu ceas la Administratia pentru Mediu. O taxa pe ambalaje ar putea duce la scumpiri de 30% la alimente. Amenzile aplicate anul trecut de Administratia Fondului pentru Mediu Organizatiilor de Transfer de Responsabilitate, entitatile care, contra unor tarife, isi luau responsabilitatea de a recicla 60% dintre ambalajele produse in industria alimentara se rasfrang asupra producatorilor. Sute de companii din industria alimentara ar trebui sa plateasca Administratiei mii de euro pana pe 25 ianuarie. Pentru a nu intra in faliment, ar putea majora preturile cu 30%. Producatorii romani din industria alimentara, care realizeaza produse cu valoare adaugata (conserve de legume-fructe, sucuri, vin, miere de albine, bere, apa minerala, peste, etc) sunt pe punctul de a fi nevoiti fie sa isi asume pierderi imense, cu riscul de a intra in colaps financiar, fie sa majoreze preturile cu pana la 30% in perioada imediat urmatoare. Motivul este ca, pana pe 25 ianuarie 2016, trebuie sa achite Administratiei Fondului pentru Mediu o taxa perceputa pentru faptul ca aceste companii polueaza prin ambalajele pe care le produc, scrieEconomica.net.