Salariile angajatilor RAAPPS cresc cu 28%. Directorul va avea 16.000 de lei pe luna Fondul de salarii pentru cei 2.111 salariati ai RAAPPS este, in acest an, de 64,47 milioane de lei, potrivit proiectului de buget al institutiei pentru acest an. Fondul de salarii este cu 23%, adica 11,7 milioane de lei, mai mare decat cel realizat in anul 2015. Revine asadar, in medie, un castig lunar de 2.545 de lei, in crestere cu 28,04% peste cel de la finalul anului trecut. Potrivit proiectului de buget, institutia poate acorda aceste cresteri salariale pentru ca nu are plati restante, nu are pierderi, iar cresterea de productivitate justifica aceste cresteri de salarii. Si membrii conducerii institutiei au motive de bucurie. Potrivit proiectului de buget, membrii Consiliul de Administratie primesc, in acest an, o indemnizatie de 498.000 de lei, compusa dintr-o parte fixa si una variabila. RAAPPS are cinci membri in consiliul de Administratie. Revine asadar, in medie pentru fiecare, suma de 8.300 de lei lunar, scrie Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Lista ajutatilor: Cat si cui din mediul privat acorda Statul roman ajutoare de stat In ultimii 10 ani, statul a aprobat aproape 100 de scheme de ajutor de stat pentru companiile care au investit in Romania. Pana la jumatatea anului 2015, sumele efective platite pentru schemele de ajutor aprobate se ridicau la circa 361,6 milioane de euro. La novelul intregului ultim deceniu au fost aprobate ajutoare de stat in valoare de 778 de milioane de euro, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP). La aceasta suma se adauga contributia companiilor - de circa 1,9 miliarde de euro. Asadar, contributia statutul s-a ridicat, in medie, la circa 30% din valoarea proiectelor, scrie Curs de Guvernare.

Adamescu a cerut ajutor Congresului SUA pentru salvarea Astra Degringolada pe piata asigurarilor. Doi milionari romani, care detin cele mai mari companii de asigurari RCA au cautat cu disperare ajutor in strainatate, pentru a-si salva firmele de la faliment. Dan Adamescu a cerut Congresului american sa intervina pentru Astra, iar Ilie Carabulea cauta acul in carul cu fan, respectiv investitorul care sa aduca 90 de milioane de euro la Carpatica Asig. Falimentul Astra a ajuns subiect de ingrijorare pentru oamenii de afaceri din Camera Reprezentantilor, camera inferioara a Congresului SUA. Revista Capital a intrat in posesia unui document trimis de oficialii americani la Bucuresti prin care acestia cereau explicatii cu privire la problemele companiei de asigurari. Asta dupa ce Dan Adamescu s-a plans ca firma sa este hartuita politic.

Cuneiforme la Banca Nationala a Romaniei Banca Nationala tine mortis sa se faca de ras, sustinand ca angajatii sai nu sunt datori sa-si dea publicitatii veniturile, intr-un raspuns oficial, la o solicitare formulata de Redactia BURSA. Imediat dupa Anul Nou, redactorul sef al ziarului BURSA Ancuta Stanciu a observat ca declaratiile de avere ale angajatilor BNR, la rubricile de venituri salariale, prezinta cuneiforme, caci nu contin cifre arabe, ci liniute. Pe 6 ianuarie, Ancuta Stanciu a transmis la BNR urmatoarea solicitare: "Va rugam sa ne indicati in baza carei legi/regulament conducerea BNR nu este obligata sa isi publice veniturile in declaratiile de avere". Bancii Nationale i-a luat trei saptamani sa raspunda, integral pe Bursa.ro.

Bilant 2015 private banking: Mai multi bani! Mai putini milionari, dar mai tineri Pe o piata a depozitelor negarantate (mai mari de 100.000 de euro) de circa cinci miliarde de euro si pe 23.000 de clienti, conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), se bat sapte institutii de credit. Cu toate acestea, datele adunate de la cele 7 banci care ofera bnancher de serviciu la scara pentru oamenii cu bani indica existenta unei piete de numai 3,7 miliarde de euro, cu active marginal in crestere si un numar total al clientilor in scadere si... in proces de intinerire, scrie Economica.net.

Efectul Raiffeisen: Ce inseamna, de fapt, un avans de 35% la creditele ipotecare Decizia bancii austriece Raiffeisen de a creste avansul necesar accesarii unui imprumut ipotecar in lei de la 15% la 35% ar putea avea efecte devastatoare pentru cei interesati de achizitia unei locuinte. Dupa ce dobanda Robor cu scadenta la trei luni, in functie de care se calculeaza ratele la creditele ipotecare in lei, a scazut sub pragul de 0,9%, cel mai mic din istoria postdecembrista a tarii, romanii aflati in cautarea unei locuinte se bucurau de un grad impresionant de accesibilitate al locuintelor. Decizia Raiffeisen, venita ca raspuns la legea darii in plata, ar putea schimba insa radical situatia, daca si restul bancilor din sistem se vor ralia, anunta Capital.

Kia vrea sa lanseze masini partial autonome Planul sud-coreenilor de la Kia este ca in urmatorii patru ani sa scoata pe piata masini partial autonome. Conform oficialilor companiei prezenti la salonul dedicat tehnologiei de la Las Vegas, compania va investi doua miliarde de dolari in urmatorii doi ani intr-un proiect capabil sa autonomizeze KIA Soul, dar tehnologia sub care vor fi vandute automobilele poarta numele de Drive Wise. Astfel, tehnologia va efectua franarea de urgenta sau conducerea pe pilot automat in trafic greu. Totodata, soferul va controla masina prin atingeri si gesturi. Totodata, sud-coreenii au in plan crearea unei masini in totalitate autonoma. Aceasta ar urma sa fie gata pana in 2030, anunta Auto-Bild.ro.