Financial Times: Uniunea largita se descurca si fara Tratat, potrivit unui studiu
Desi raportul nu se pronunta in privinta noului tratat al UE, concluziile documentului vor fi pe placul criticilor care sustin ca pledoaria pragmatica pentru reforma institutionala dupa largire este doar o acoperire pentru proiectul mai ambitios al integrarii aprofundate a statelor membre.
Tratatul actualizeaza institutiile UE abolind sistemul prezent conform caruia presedintia blocului revine prin rotatie statelor membre, o data la sase luni. in locul acestui proces, un presedinte ales de statele membre va avea un mandat de doi ani si jumatate.
Tratatul reduce dimensiunile Comisiei, sporeste numarul europarlamentarilor si creaza un post de inalt reprezentant pentru politica externa care va fi totodata comisar principal.
Modifica procedurile de vot ale UE, si pentru prima data acorda parlamentelor nationale posibilitatea de a-si spune parerea la elaborarea legilor UE.
Conform lui Hellen Wallace, autoarea studiului, extinderea UE nu i-a afectat capacitatea de legiferare, in pofida regulilor complicate "co-decizionale" care necesita deseori consimtamantul Parlamentului European, in care sunt reprezentanti ai tuturor celor 27 de state membre, in timp ce numai 34% din deciziile inaintate au fost adoptate in prima lectura in 2003, proportia a crescut la 45% in 2004 si la 64% in 2005, inainte de o scadere la 59%, in 2006. citeaza Financial Times.
Ea atribuie recordul UE dupa 2004 partial filosofiei "mai putin inseamna mai bine" a presedintelui Comisiei, José Manuel Barroso.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri