O analiza publicata ieri de grupul financiar Erste avertizeaza ca inflatia este deja un fenomen regional si ca statele europene fac fata cresterii preturilor alimentelor si petrolului. Miscarile bancii centrale, considerate de analisti obligatorii, in sensul maririi do-banzii-cheie, vor face din leu un plasament cu randament ridicat, spun analistii Erste Bank.

Astfel, plasamentele investitorilor straini in moneda romaneasca ar putea avea o rentabilitate suplimentara de 6% pe an, datorita intaririi leului, acompaniata de dobanzile mai mari ale pietei romanesti in comparatie cu cele din zona euro.

Multe din tranzactiile pe lei ale investitorilor straini se vor face direct in pietele internationale, spune Craciun.

Inflatia scade puterea de cumparare a romanilor, ceea ce incetineste cresterea consumului si va fi in final o cheie a reducerii deficitului contului curent, apreciaza Radu Craciun, director de investitii la Interamerican. "O inflatie accelerata taie din efectul majorarilor salariale", spune Craciun.

Totusi, avertizeaza Craciun, este de asteptat ca presiunile in sensul maririi salariilor sa se intensifice. Majorarea salariilor, spune analistul Matei Paun, este normala intr-o economie care are o crestere robusta. "Cresterea cu 6% a economiei a dus la goana dupa angajati, ceea ce mareste salariile. Daca economia ar fi stagnat, atunci salariile nu s-ar fi marit", spune Paun.

Romania Libera