Vanzarile de smartphone-uri din Romania s-au dublat in ultimii doi ani. Romanii incep sa prefere telefoanele "la liber" Apusul operatorului de telefonie mobila ca vanzatori de telefoane sau disparitia abonamentului mobil ca substitut pentru plata in rate. Tot mai multi romani aleg sa-si cumpere telefonul la liber, "din magazin", evitand ofertele cu abonament pe 24 de luni ale operatorilor de telefonie intr-o piata care se dubleaza ca volum odata la doi ani, informeaza Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cand isi baga statul coada se alege praful inclusiv de companiile la care este actionar majoritar Pentru a salva singura exploatare de uraniu din Romania ar trebui sa mai infiintam inca un complex energetic, dupa modelul celor din Valea Jiului si din bazinul Olteniei, astfel incat activitatea miniera sa poata fi sustinuta de activitatea energetica. Cu alte cuvinte, Nuclearelectrica ar trebui sa inglobeze si Compania Nationala a Uraniului (CNU), in final rezultand un pret al energiei electrice pe care nu si l-ar permite nimeni sa-l plateasca. Daca cele doua complexuri energetice (Hunedoara si Oltenia) au pecetea pusa, Nuclearelectrica a refuzat sa acopere ineficienta CNU, lucru considerat de catre unii "tradare nationala". Aceasta asa zisa tradare se rezuma, in fond, la bani si la competente intr-o piata libera, scrie Energy-Center.

Romania risca din nou sa piarda bani europeni: Avertismentele lansate la Bucuresti de comisarul Corina Cretu Comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, a declarat joi ca, pana in prezent, Romania a indeplinit 14 din cele 22 de conditionalitati stabilite de Comisia Europeana, dar se inregistreaza intarzieri in domenii precum achizitiile publice, sanatatea si managementul deseurilor. Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, se afla in perioada 3-4 martie in vizita oficiala la Bucuresti, unde participa la o evaluare a Programului Operational Regional 2007-2013 si va avea intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si cu vicepremierul Vasile Dincu, anunta Curs de Guvernare.

Care este averea Casei Regale Regele Mihai a transmis miercuri un mesaj potrivit caruia fiica sa, printesa Margareta "va gasi forta si intelepciunea" de a-l reprezenta. Casa Regala a Romaniei ocupa locul 81 in Top 300 Capital 2015, cu o avere de 58-60 milioane de euro. Mii de hectare de terenuri agricole si de paduri, castele si numeroase paduri au apartinut Familiei Regale a Romaniei pana in 1948, cand au trecut in proprietatea statului. Dupa Revolutie, multe din proprietatile pierdute au fost recuperate, scrie Top 300 Capital 2015.

OMV inchide pentru revizie doua rafinarii, una fiind Petrobrazi Ploiesti. De unde ia Petrom carburantii vanduti in Romania OMV Petrom va inchide, timp de o luna, in trimestrul 2 al acestui an, rafinaria Petrobrazi Ploiesti pentru revizia multianuala. Informatia apare in raportul companiei pe trimestrul 4 2015 si a fost confirmata si de un reprezentant al grupului mama OMV, la o conferinta in Londra. "Rafinaria Petrobrazi are planificata o oprire de o luna pentru lucrari de mentenanta si reautorizari", a spus reprezentantul OMV. Schwechat Viena se va inchide, la randul ei, in aprilie. Deficitul de productie de carburanti al Petrom ar putea fi acoperit din stocuri, achizitii de la terti sau importuri, scrie Economica.net.

Ultimul cartus al BCE inaintea ajustarii violente a economiei din zona euro? Banca Centrala Europeana va incerca sa demonstreze, la sedinta de politica monetara din 10 martie 2016, ca "bazooka" sa nu a ramas fara munitie. Asteptarile de pe piete indica cel putin o reducere a dobanzii pentru facilitatea de depozit a institutiei pana la -0,4%, de la -0,3% cat este in prezent. Bloomberg a scris recent ca "la BCE are loc un brainstorming pentru a determina pachetul de stimulare care nu va rani bancile", iar printre optiunile luate in considerare s-ar afla anuntarea unei rate diferentiate pentru depozitele plasate la Banca Centrala Europeana. Nu stim care mai este nivelul intern al increderii in capacitatea institutiei de a reporni creditarea, insa neincrederea de pe piete se extinde rapid, iar numarul criticilor dobanzilor negative creste accelerat, scrie Bursa.ro.

Peugeot si Citroen sunt primii constructori care au publicat consumul real al masinilor La finalul anului trecut, grupul PSA Peugeot Citroen anunta ca va realiza o serie de teste in vederea publicarii consumului real al masinilor. Zis si facut. Grupul din Hexagon si-a unit fortele cu ONG-ul Transport si Mediu si cu organizatia France Nature Environment si au trecut la treaba. Tot procesul a fost audiat de cei de la Veritas, iar testele s-au desfasurat pe drumurile din zona Parisului, informeaza Auto-Bild.