Inflatia da de gol agentii economici: reducerea TVA a fost transferata in profit, nu in preturi. Actualele rate de inflatie indica faptul ca reducerea TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 s-a reflectat in proportie de 60% in reducerea preturilor la produsele finite si la servicii, iar restul de 40% din aceasta reducere s-a dus in marjele de profit ale agentilor economici. Analistii financiari sunt de parere ca inflatia din lunile ianuarie si februarie, chiar daca negativa, este de bun augur si indica o puternica crestere a consumului care se va traduce in a doua parte a anului in inflatie. Un consum atat de puternic incat agentii economici au putut sa-si includa parte din efectele reducerii TVA in profit, scrie Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Vanzari in ianuarie 2016: Perspective optimiste.Dupa un 2015 in care piata auto a crescut cu 18,7%, rezervele de optimism sunt mari. Chiar daca mai slaba decat decembrie 2015, luna ianuarie aduce o crestere fata de 2015. Nu se stie inca nimic concret despre programele guvernamentale de stimulare a vanzarilor de masini noi in 2016. Se stie ca programul Prima Masina va continua, chiar daca nu a fost accesat in 2015 decat de 120 de doritori, dar nu este inca prevazut niciun buget pentru Programul Rabla. Chiar si in conditiile unor semnale confuze din partea mediului politic in ceea ce priveste continuarea acestui program, luna ianuarie reuseste sa aduca o crestere a numarului de masini noi vandute, comparativ cu anul trecut, scrie Auto-bild.ro.

Legea antifumat intra in vigoare de miercuri. Explodeaza cererea de cluburi private de cigars si trabucuri. Legea care interzice fumatul in spatiile publice va intra in vigoare saptamana viitoare si va afecta grav circa 5% din restaurantele si cluburile din Romania, considera Eduard Uzunov, proprietarul brokerului imobiliar Regatta Real Estate. El spune ca se constata o usoara crestere a cererii de spatii cu terasa sau gradina, venita din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor si barurilor, decat asupra restaurantelor, in opinia acestuia. „Un alt efect al legii antifumat este ca primim cereri de spatii de la companii care doresc sa deschida asa numitele cluburi private de cigars si trabucuri, destul de des intalnite in strainatate, in care nu poti sa intri decat daca esti membru. Aceste cluburi reunesc oameni care impartasesc aceeasi pasiune si nu de putine ori aici se discuta afaceri“, mentioneaza seful Regatta, informeaza Capital.ro.

Profetia lui Steven van Groningen, seful Raiffeisen: Ce loc ar putea ocupa economia Romaniei peste 20 de ani? Romania si-ar putea propune sa devina a zecea mare putere economica europeana in douazeci de ani. Acesta este un proiect de tara pe care Steven van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank, prezent la Adevarul Live Financiar, il considera realist. ”Chiar am facut niste calcule si (sa ajungem a saptea mare economie din UE – n. red.) dureaza destul de mult, dar daca ne intrebam ce tara vor gasi copiii care se nasc acum peste 20 de ani, cand vor iesi pe piata muncii, a ne propune sa ajungem pe locul zece nu e ceva nerealist”, a spus van Groningen, scrie Adevarul.

Cum vezi ce buget are localitatea ta, pe noul portal al Finantelor. Exemplu: „Las Fierbinti“ a iesit pe excedent la doua luni. Platforma transparenta-bugetara.gov.ro este un instrument care permite monitorizarea executiei bugetare a institutiilor publice - Parlament, ministere, primarii de municipii, de orase sau de comune, dar si scoli spitale sau gradinite. In momentul lansarii, ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat ca platforma va fi extinsa si in aproximativ patru luni aici se vor afisa si bugetele companiilor de stat si regiilor autonome. Cum se acceseaza platforma La adresa mentionata trebuie completate cateva campuri care au variante deja presetate, cum ar fi „Tip Raport“ (Executie bugetara detaliata), „Sector Bugetar“ (Buget de stat, Buget local, Asigurari sociale de stat, Fondul de somaj, Fondul de sanatate), apoi „Perioada de raportare“ (luna, anul) si Judetul (unde se gaseste o lista cu judetele tarii). La campul rezervat Ordonatorilor principali, introduceti primele cateva litere ale institutiei cautate (de exemplu „Orasul“ sau „Liceul“ etc.), apoi completati codul capcha si dati un click pe „Cauta“, relateaza Adevarul.