Hidroelectrica da in judecata statul roman la Curtea Europeana, pentru taxa pe apa. I-a angajat pe avocatii de la PeliFilip Reprezentantii Hidroelectrica spun ca taxa pe apa folosita in scopuri energetice si pentru agricultura este ilegala si vor da in judecata statul chiar in aceasta luna. Hidroelectrica se bazeaza pe o Directiva a Parlamentului si Consiliului UE, plus o decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene de Justitie. Taxa pe apa uzinata pagubeste compania de 100 de milioane de euro in fiecare an si reprezinta 15% din toate costurile Hidroelectrica, informeaza Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit - o facilitate inca nespeculata de companii: facilitatea expira la finele acestui an Anul trecut, un numar de 2.365 de companii au fost scutite de plata unei sume de 179,4 milioane de lei reprezentand impozitul reinvestit in 2014, potrivit informatiilor comunicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) la solicitarea Curs de Guvernare. Informatiile centralizate privind profitul reinvestit in anul 2015 vor fi disponibile dupa termenul de 25 martie, data limita pentru depunerea declatiei D101. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit a intrat in vigoare in iulie 2014 si se va aplica pana la finele acestui an. Ministerul Finantelor precizeaza ca nu s-a luat inca o decizie cu privire la mentinerea acestei facilitati fiscale pe viitor.

Planul optimist al guvernantilor: cu 8 mld. euro dublam reteaua de autostrazi Aprobarea Master Planului General de Transport poate fi considerat evenimentul anului 2016, in contextul in care fondurile destinate dezvoltarii infrastructurii sunt insuficiente. Cu 8 miliarde de euro imprumutati, ceea ce inseamna un deficit anual de 0,5% din PIB, oficialii de la Transporturi au planificat constructia a inca 535 de kilometri de autostrada. In caz contrar abia vom reusi sa atingem pragul de 1.000 de kilometri, scrie Capital.

De ce bancherii?! Admirabila intuitia celui care a identificat si aratat cu degetul cauza tuturor relelor din Romania zilelor noastre, ani de zile abil disimulata: sistemul bancar! Acesta indeplineste toate cerintele pentru asumarea acestui rol, de neinvidiat, e drept: este de provenienta straina, masiv occidentala, dispune nu doar de bani, ci si de secretul producerii lor de o maniera amintind oarecum de abilitatea presupusa a alchimistilor, nu doar prevede ci chiar controleaza in detaliu evolutia contextului financiar bancar pe multi ani de acum inainte si, evident, il ascunde cu perfidie cetateanului obisnuit, victima sa predilecta, scrie Bursa.ro.

Rusii de la Gazprom au facut mai putini bani cu benzinariile din Romania, in 2015 Nis Petrol a vandut in Romania carburanti in valoare de 7,05 miliarde de dinari, in scadere fata de cele 7,83 miliarde de dinari, cat a inregistrat compania petroliera pe piata locala in 2014. Scaderea a fost, asadar, in 2015, de 10%, exprimata in dinari. In euro, vanzarile celor de Gazprom in Romania au fost de circa 57 de milioane de euro. Compania opereaza 19 statii de distributie a carburantilor in Romania, dintre care 17 in Transilvania si doar doua in restul tarii, una in Bucuresti si una pe Autostrada Bucuresti-Pitesti, informeaza Economica.net.

Judetul Mehedinti a intrat in zodia falimentului Unul din principalii piloni ai economiei mehedintene a ajuns, in urma cu o luna, la doar un pas de faliment. Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) intrase in insolventa in toamna lui 2013, printr-o ordonanta de urgenta care stabilise o serie de conditii speciale pentru combinatul de apa grea din Drobeta Turnu Severin. Avand in vedere natura delicata a activitatii acestuia, se apreciase, pe buna dreptate, ca o intrerupere brusca a activitatii din cauza debitelor acumulate ar fi putut pune in pericol mediul inconjurator, integral pe Capital.

Cutiile de viteza automate pentru Mercedes-Benz vor fi produse la Sebes Daimler, grupul german cunoscut mai ales pentru marca Mercedes-Benz, va demara productia de cutii de viteze automate cu 9 trepte in Romania, la Sebes, in fabrica Star Transmission. Inaugurarea va avea loc la 4 aprilie, iar fabrica va produce cutii de viteza 9G Tronic care echipeaza modele precum Mercedes-Benz Clasa E. In proiect au fost investite 300 de milioane de euro. In uzina Star Transmission din Sebes mai sunt asamblate cutii de viteze automate cu 5 trepte si unele cu dublu ambreiaj cu 7 viteze. Pentru a face si noile cutii de viteze 9 trepte au fost angajati in plus circa 500 de oameni fata de momentul anuntarii investitiei, anunta Auto-Bild.ro.