Preturile pe litoral nu vor creste semnificativ in 2008, deoarece hotelierii vor ca sezonul turistic sa inceapa mai devreme.

Reprezentantii agentiilor de turism spun ca litoralul romanesc isi revine dupa problemele din 2006. „In 2007 a fost o crestere cu 25% a cererii pentru litoral“, a spus Dragos Anastasiu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Cifra reprezinta evolutia cererii de pe piata interna. Se considera ca pretul va juca un rol important. „Din cauza scumpirii utilitatilor si a altor factori, hotelierii au anuntat pentru sezonul 2008 scumpiri de 5-10%. Noi le-am propus sa le mentinem pe cele de anul trecut si sa extindem sezonul, astfel ca acesta sa inceapa in aprilie, sa se cistige in volum“, a mai spus Dragos Anastasiu.Pina acum, sezonul incepea oficial in luna mai.

O problema o reprezinta numarul de turisti straini, care, conform ANAT, nu va creste in 2008 decit daca statul se va implica mai mult in activitatea de promovare. In 2007, numarul turistilor straini care au vizitat Romania a crescut cu 10%, comparativ cu 2006. Cursele low-cost au contribuit din plin la aceasta crestere, conform oficialilor ANAT. Astfel, numarul turistilor straini care au vizitat Bucurestiul in weekend a crescut.

Numarul romanilor care pleaca in concedii in strainatate s-a majorat cu 25-30% in 2007, comparativ cu anul precedent. S-au inregistrat cresteri pe destinatiile Turcia, Spania, Tunisia, Egipt si Grecia. Astfel, in perioada aprilie-august, 95.062 de pasageri s-au imbarcat doar in cursele charter care au decolat de pe Aeroportul Otopeni. Pretul nu mai conteaza asa de mult. Numarul pachetelor de croaziera solicitate de romani a crescut cu peste 50% fata de 2006, ajungindu-se la circa 6.000 de pachete vindute in 2007.

Cotidianul