Statul va certifica executanţii autostrăzilor. Deputaţii lucrează la elaborarea unei legi de certificare a companiilor de construcţii care vor contracte cu statul. Scopul acesteia este să interzică firmelor de apartament să mai proiecteze autostrăzi. Legea certificării constructorilor va permite statului, ca în caz de abateri, să retragă licenţa de funcţionare companiilor înscrise la lucrări de infrastructură realizate din bani publici, a anunţat Vasile Dâncu, ministrul dezvoltării şi administraţiei publice, în cadrul conferinţei Capital - Construcţii şi Infrastructură 2016. „Legea certificării se află în Camera Deputaţilor, iar Guvernul a formulat un punct de vedere pozitiv pe aceasta. În 14 state europene există certificare pentru firmele de construcţii şi aceasta este necesară“, a declarat Dâncu. Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), a atras atenţia ministrului că asociaţiile profesionale şi patronale nu au fost consultate în privinţa acestei legi, deşi, în ultimii 15 ani, constructorii au propus două variante de certificare profesională, considerate utile de guvernanţi, dar care nu au fost implementate. El spune că actul normativ ar fi trebuit realizat în colaborare cu antreprenorii din construcţii, de vreme ce efectul acestuia se răsfrâng direct asupra lor, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Proiectul legii RCA a fost trimis de parlamentari inapoi la ASF. Comisia de buget finante din Senat a trimis inapoi proiectul legii RCA catre ASF pentru a fi reluate discutiile cu asiguratorii si a se realiza o intelegere generala asupra acestui proiect, spun surse oficiale. Organizatiile profesionale implicate in discutii, UNSAR si UNSICAR, au fost la randul lor notificate sa formuleze si sa trimita amendamente pe marginea legii RCA pana pe data de 30 martie la Senat. Surse din piata asigurarilor ne-au confirmat ca mult discutatul proiect al legii RCA a fost intors de Comisia de Buget-Finante din Senat pentru discutii cu principalii jucatori din piata, iar grupurile de lucru isi vor relua activitatea pe acest proiect. Printre cele mai disputate puncte au fost cele legate de decontarea directa, pe care majoritatea asiguratorilor nu o agreaza si care ar trebui sa se bazeze pe un parteneriat privat intre asiguratori, iar modul in care ea ar putea functiona ar trebui mai clar reglementat, anuntaEconomica.net.

Legea darii in plata: Plafonul ar putea creste, iar Programul Prima Casa ar putea fi eliminat. Plafonul aferent valorii creditelor introdus in textul legislativ privind darea in plata ar putea creste, dupa cum ne-a spus deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, initiatorul legii, dupa discutiile pe care le-a avut, ieri, cu reprezentantii PSD. Deputatul ne-a mai precizat ca, in final, Programul Prima Casa ar putea fi eliminat de sub incidenta legii. Domnia sa ne-a declarat: "Am avut o discutie sincera cu Viorel Stefan, care a fost mandatat de PSD sa discute pe marginea Legii darii in plata. A fost foarte clar ca PSD nu renunta la plafon, desi ei spun ca se vor mai consulta cu specialisti in constitutionalitate pe acest subiect. Propunerea PSD este ca, eventual, sa crestem plafonul, stabilit, acum, la 150.000 de euro. De asemenea, am mai abordat si aspectul privind Programul Prima Casa. In continuare ei doresc eliminarea acestuia din lege, ceea ce, probabil, se va si intampla. Eu voi continua sa sustin faptul ca efectele legii nu anuleaza garantia statului acordata prin acest program, pentru ca vreau ca si cei care au luat credite apeland la Prima Casa, in cazul in care nu vor mai putea plati, sa poata beneficia de Legea darii in plata, informeazaBursa.ro.

Cum isi cheltuieste Romania bugetul: o comparatie cu practica europeana. Romania se situeaza pe penultimul loc intre statele membre UE in ceea ce priveste cheltuielile bugetare raportate la PIB si pe ultima pozitie la ponderea cheltuielilor cu educatia si cu protectia sociala. Paradoxal, insa, datele prelucrate si furnizate la inceputul acestei saptamani de Eurostat ne plaseaza pe locul 12 la sumele alocate pentru pensii raportate la PIB si pe locul 3 daca le luam ca procentaj stabilit in cheltuielile publice. Din cifrele prezentate de organismul statistic al UE, rezulta o serie de concluzii in privinta modului in care se stabilesc prioritatile in Romania si sugereaza masurile care ar putea fi luate pentru a ne apropia de o structura europeana a modului in care se utilizeaza banii statului. Precizam ca datele sunt valabile pentru anul 2014, pentru care au fost finalizate calculele pe domenii de cheltuieli publice, scrieCursdeguvernare.ro.

Enel vrea sa investeasca 2,5 miliarde de euro in dezvoltarea unei retele de Internet broadband in Italia.Compania italiana de utilitati Enel a anuntat miercuri ca va investi 2,5 miliarde de euro pentru a dezvolta o retea de internet broadband ultra-rapida in Italia, informeaza Reuters. In urma acestei investitii, Enel va deveni unul dintre cei mai puternici jucatori pe piata de telecom din Italia. Totodata, dezvoltarea unei retele nationale de internet este principala prioritate a premierului italian Matteo Renzi, care vrea sa modernizeze infrastructura de comunicatii a tarii si sa sustina afacerile. Enel vrea sa instaleze contoare moderne in circa 33 de mlioane de locuinte din Italia si a declarat ca se va folosi de baza sa de clienti pentru a construi reteaua de fibra optica. Internetul broadband de mare viteza va fi introdus treptat in 224 de orase italiene de Enel Open Fiber, vehicul creat pentru acest proiect, anuntaAdevarul.

Prabusirea preturilor petrolului loveste piata finaciara. Cate miliarde pierd investitorii in obligatiuni. Investitorii se confrunta cu pierderi de cel putin 150 miliarde de dolari legate de valoarea obligatiunilor emise de companii din sectorul petrolier si al gazelor, in conditiile in care declinul puternic al preturilor petrolului a alimentat temerile legate de un potential val de defaulturi in SUA. Cele mai mari 300 de companii petroliere si de gaze la nivel mondial au pierdut de asemenea 2,3 mii de miliarde de dolari din valoarea de piata in aceeasi perioada, o scadere de 39% de la inceputul declinului preturilor petrolului, releva o analiza a Financial Times. Pierderile arata cat de puternice sunt in continuare presiunile financiare resimtite de producatorii de petrol pe fondul declinului preturilor petrolului, in pofida redresarii partiale a preturilor din ianuarie. Pretul petrolului inca se situeaza cu aproximativ 65% sub varful atins in iunie 2014, informeazaGandul.

Nissan GT-R facelift - Poze si detalii oficiale. Nissan a expus versiunea facelift al lui GT-R in cadrul Salonului Auto de la New York. Modelul integreaza un look usor revizuit, un interior mai elegant si un motor ceva mai potent. Din punct de vedere estetic, Nissan GT-R aliniaza o capota restilizata, o grila fata ceva mai agresiva, un spoiler usor modificat si praguri laterale noi. Zona posterioara a primit si ea cateva modificari discrete, pentru a completa look-ul sportiv, dar totodata echilibrat. La interior, lucrurile s-au schimbat intr-un mod interesant. Scaunele sport, panoul de instrumente si fetele usilor au parte de cusaturi speciale. In plus, pielea folosita de niponi este una de o calitate superioara. In plus, consola centrala si navigatia integrata in ecranul sistemului de infotainment au redus numarul butoanelor de la 27 la 11, scroeAuto-Bild.ro..