Criterii de productivitate si performanta pentru angajatii din companiile de stat.Angajatii companiilor de stat, aflate de peste sapte ani in proces de reorganizare si reformare, sunt unii dintre cei mai bine plati salariati din Romania Castigurile lunare ale celor mai multi angajati din companiile la care statul detine pachetul majoritar de actiuni sunt, in majoritatea cazurilor, peste media de la nivel national sau chiar de doua-trei ori mai mare decat aceasta, scrieCurs de Guvernare.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Randamentele pensiilor private au scazut de trei ori in ultimul an.Dobanzile negative si volatilitatea pietelor au lovit in casitgurile pensiilor private obligatorii si facultative. In unele cazuri vorbim si de scaderi de peste trei ori, dar trebuie sa tinem cont ca investitia in fondurile de pensii este o investitie pe 25-30 de ani, iar lucrurile sunt mereu in schimbare. Cel mai bun randament in 2015 a fost obtinut de Vital de la Aegon, de 4,1%. Dobanda medie la depozitele bancare a fost de 2,88% in 2015, potrivitEconomica.net.

Masura uitata a Guvernului Boc: supraimpozitarea economisirii asemeni speculatiilor financiare.In goana dupa banii necesari procesului de echilibrare bugetara, Guvernul Boc a redus cu 25% salariile bugetarilor, a majorat TVA de la 19% la 24% si a decis supraimpozitarea investitiilor pe termen mediu si lung (peste un an), de la 1% la 16%. Primele doua masuri au fost reversate total sau aproape total (ar mai fi un singur punct procentual reducere a TVA, planificat pentru anul 2017). In schimb, ultima a fost ￯uitata￯, ceea ce descurajeaza economisirea pe termen lung si o pune pe picior de egalitate cu speculatiile financiare. Asta in pofida faptului ca dezvoltarea sustenabila a tarii tine de stimularea plasamentelor pe termen mediu si lung. Plasamante de natura sa aplatizeze curba cresterilor si reducerilor de consum, relateazaCurs de Guvernare.ro.

Olt si Valcea, doua judete neprofitabile.Cele mai mari afaceri din cele doua judete aflate in sudul Romaniei au probleme financiare. In timp ce combinatul petrochim Oltchim Ramnicu Valcea este in insolventa, Alro Slatina are pierderi serioase. In ultimii ani, economiile celor doua judete nu au inregistrat evolutii bune, din contra acestea au ajuns sa fie codase. Judetul Olt a avut in 2015 un Produs Intern Brut pe locuitor de 4.857 de euro, in timp ce Valcea inregistreaza o cifra mai mare, de 6.007 euro, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). La acest indicator, Valcea se afla pe locul 3 in regiunea Sud-Vest Oltenia, dupa Gorj (cu PiB/locuitor de 8.203 euro) si Dolj (6.135 euro). Olt ocupa penultimul loc, un PIB/locuitor mai mic, de 4.328 euro, avand judetul Mehedinti, relateazaCapital.ro.

Carnatii de PLESCOI, dar si alte produse romanesti vor cere protectie europeana.Ministerul Agriculturii a stabilit un calendar de actiuni pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european, urmatoarele pe lista, dupa Telemeaua de Ibanesti, fiind novacul afumat din Tara Barsei, cascavalul de Saveni si carnatii de Plescoi. Potrivit unei informari prezentate in Guvern de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Comisia Europeana este in curs de analiza documentatia pentru inregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului "Novac afumat din Tara Barsei", relateazaEvz.

Istorie fara volan. Povestea primului automobil de serie din Statele Unite.Putini sunt cei care stiu ca Oldsmobile Curved Dash se mandreste cu titlul de primul automobil in serie american. Compania Oldsmobile a fost lansata in 1897, fiind una dintre cele mai batrane din lume dupa Daimler si Peugeot. In anul 1901, compania a produs 425 de masini marca Curved Dash, devenind astfel primul fabricant de automobile in numar mare, al timpului. Modelul Curved Dash era una dintre cele mai apreciate masini ale vremii. In 1902 au fost produse 2.500 de unitati si 4000 in 1904. In total au fost asamblate 19.000 unitati, ziceAuto-Bild.ro.

Lovitura pentru bucuresteni: Primaria a esuat sa faca paradisul din lacurile Floreasca si Tei pe bani europeni.Piscine, peninsule, piste de biciclete, sali polivalente, amfiteatre, porturi turistice, o multime de debarcadere si vapoare solare - asa trebuia sa arate lacurile Tei si Floreasca in urma unor lucrari de amenajare finantate din fonduri UE, pe care Capitala n-a reusit sa le faca. Lucrarile de amenajare a unui Circuit turistic pe Lacurile Tei si Floreasca (si zonele aferente lor) ar fi trebuit terminate pe 31decembrie 2015, conform contractului de finantare incheiat cu Uniunea Europeana. La acea data insa, proiectul era gata doar pe jumatate, iar din cauza intarzierilor Primaria Capitalei a pierdut fonduri europene in valoare totala de 5,3 milioane euro. Edilii Capitalei au reusit sa faca doar 20% din acest proiect, asa cum arata un raspuns al Ministerului Dezvoltarii, scrieEconomica.net.

Academia Romana a Coruptiei (I). Terenuri de 500.000.000 de euro, la mana fiului administratorului lui Omar Hayssam.Cel mai important for al intelectualitatii romanesti a fost capturat, in perioada 2006-2012, de o grupare infractionala specializata in devalizarea patrimoniului. Centrul de coagulare al gruparii este format in jurul unui milionar aproape "fara fata". Membrii grupului au derulat relatii economice cu oameni din preajma a doi premieri ai Romaniei. Secretarul general al Academiei Romane din anii 2006-2014, Ioan Paun Otiman, a instrainat, in perioada de boom imobiliar de dinainte de criza economica, parti importante din valorosul patrimoniu imobiliar al institutiei pe care a reprezentat-o catre diverse persoane aparent straine una de alta. In realitate, respectivele erau membre ale aceleiasi grupari. Astfel, Marina Vivien Slivins￯chi a cumparat drepturile litigioase pentru jumatate din Casa Coanda, cu doar 250.000 euro. George Jipa a cumparat drepturile litigioase asupra a 22 de hectare de teren in orasul Ovidiu, cu deschidere la Lacul Siutghiol si in vecinatatea castrului roman, cu numai 550.000 de euro, adica 2,5 euro pentru un metru patrat,Romania Libera.