Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dispus ieri ca asiguratorii autorizati sa vanda polite RCA (asigurari obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule), sa constituie si sa mentina, de la 1 ianuarie 2008, o rezerva tehnica suplimentara, in vederea protejarii intereselor celor prejudiciati. Rezerva se va constitui pentru contractele de RCA incheiate, iar valoarea ei se va calcula la sfarsitul fiecarei luni, prin aplicarea unui procent de 60% asupra valorii primelor brute subscrise in luna respectiva.

Surse din piata asigurarilor au criticat decizia CSA, considerand-o "o lovitura dura" si "o schimbare a regulilor in timpul jocului". Daca aceasta rezerva ar fi fost introdusa inainte de inceperea campaniilor RCA, asiguratorii s-ar fi gandit de doua ori inainte daca sa mai vanda sau nu astfel de polite, au spus sursele citate.

CSA si-a argumentat hotararea prin aceea ca rezerva suplimentara protejeaza interesele persoanelor prejudiciate si asigura onorarea obligatiilor rezultate ca urmare a incheierii asigurarii RCA. Presedinta CSA, Angela Toncescu, a atras atentia societatilor de asigurare asupra faptului ca efectuarea unor cheltuieli excesive cu contractarea asigurarilor obligatorii RCA le poate afecta solvabilitatea.

Integral in Romania Libera