Dezvoltatorii imobiliari sunt obligati prin lege sa asigure pentru proiectele realizate un anumit numar de locuri de parcare. Numai ca, pentru acestea, proprietarii de apartamente din ansamblurile rezidentiale noi scot din buzunar intre 7.000 si 20.000 de euro pentru parcare. Daca luam in calcul un pret mediu de 120.000 de euro pentru o locuinta amplasata intr-un bloc nou, valoarea parcarii este echivalenta cu aproximativ a sasea parte din locuinta.

Preturile cerute pentru spatiile de parcare realizate pentru noile ansambluri rezidentiale aflate in executie se invart in jurul acestei sumei de 20.000 de euro. Cu banii platiti pentru achizitionarea unui loc de parcare, acum mai putin de cinci ani se putea cumpara un apartament cu doua sau chiar trei camere, situat intr-o zona cel putin rezonabila. Prezentul nu ofera decat un banal loc de parcare pentru masina. Numai ca, acest „banal“ loc de parcare poate costa chiar mai mult decat automobilul.

In Europa de Vest, locuinta noua reprezinta un produs ce cuprinde, in general, si un garaj sau o parcare deschisa. In Romania, preturile acestora oscileaza si cresc anual, direct proportional cu pretul apartamentelor.

Integral in Capital