Topul oraselor cu cele mai accesibile locuinte din tara. Scaderea dobanzii ROBOR cu scadenta la trei luni sub pragul de 1% si decizia guvernului de a reduce marja de dobanda practicata de banci la acordarea creditelor Prima Casa de la 2,5% la 2% a avut ca efect cresterea substantiala a gradului de accesibilitate al locuintelor in primul trimestru al acestui an. Inceputul lui 2016, a continuat tendinta de ieftiniere a creditelor ipotecare aparuta in urma cu doi ani, ceea ce face ca, astazi, accesul la locuinta sa fie cel mai facil din ultimii 14 ani. Pentru prima data in istoria postdecembrista a Romaniei, indicatorul ROBOR cu scadenta al trei luni, in functie de care se calculeaza ratele la creditele Prima Casa, a scazut sub nivelul de 1% si pe parcursul primului trimestru si-a continuat declinul, stabilizandu-se in ultimele zile la 0,77%. Nivelul actual este cu 43% sub cel inregistrat in urma cu un an. In plus, guvernul tehnocrat a decis sa scada marja de dobanda practicata de banci la acordarea creditelor Prima Casa de la 2,5% la 2%. Cei doi indicatori intra in componenta dobanzii anuale efective (DAE), care la majoritatea bancilor participante la programul Prima Casa se invarte in jurul a 3,3%, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Fuziunea Carpatica-Patria Bank, finalizata pana la sfarsitul anului. Saptamana aceasta, BNR realizeaza interviurile in vederea validarii noului Consiliu de Administratie al Bancii Carpatica, numiri care ar putea fi anuntate saptamana viitoare. Dupa anuntarea Consiliului, condus de Horia Manda din pozitia de CEO, CA-ul il va putea numi pe Ionut Patrahau in pozitia de director general in locul lui lui Johan Gabriels, care va parasi banca pentru o alta cariera, conform unor surse din mediul financiar-bancar. Banca rezultata din fuziunea Carpatica cu Patria Bank va fi fi condusa de Horia Manda ca CEO si foarte probabil de Ionut Patrahau in locul lui Johan Gabriels. Procesul de fuziune al celor doua banci trebuie sa se incheie pana la sfarsitul anului, iar BNR ar trebui sa valideze propunerile privind numirile din Consiliul de Administratie validate de AGA bancii si inainte catre BNR inca de la inceputul lunii aprilie, anuntaEconomica.net.

Marii exportatori de petrol nu ingheata productia. Cotatiile petrolului brut au scazut ieri, pe pietele externe, dupa ce, in ziua precedenta, principalii exportatori de profil din lume nu au reusit sa ajunga la un acord privind inghetarea productiei la nivelul din ianuarie. Esecul negocierilor a fost determinat de tensiunile dintre Arabia Saudita si Iran, iar acest rezultat al intrunirii dintre marii producatori, care a avut loc la Doha (Qatar), a alimentat temerile ca principalele state producatoare isi vor intensifica eforturile de majorare a cotei de piata. Duminica, statele membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia si alti exportatori s-au intalnit ca sa discute pe marginea inghetarii productiei de petrol la nivelul din ianuarie, in incercarea de a sprijini pretul titeiului, pe o piata suprasaturata. Dar, participantii nu au reusit sa ajunga la un acord, dupa ce Arabia Saudita i-a cerut Iranului, ai carui reprezentanti nu au venit la Doha, sa semneze intelegerea. Insa, Iranul a exclus inghetarea productiei sale, informeazaBursa.ro.

Costul muncii in PIB-ul pe locuitor - in euro. Cum se pozitioneaza Romania in UE si ce concluzii putem trage. Costul fortei de munca in Romania a fost anul trecut cu circa 30% mai ridicat decat in Bulgaria si tot cu aproximativ 30% mai redus decat in Ungaria si Polonia, potrivit datelor furnizate de Eurostat. O comparatie cu statele europene din perspectiva posibilitatilor generate de nivelul de dezvoltare exprimat prin PIB/locuitor este utila pentru a ne pozitiona corect pe piata muncii din UE si a sti ce masuri ar trebui sa luam. Astfel, am folosit cele mai recente date disponibile si am raportat costul orar al muncii fata de media europeana la posibilitatile economiei, masurate strict in euro ( atentie, nu la paritatea puterilor de cumparare, care tine cont de nivelul preturilor, ci din perspectiva unui investitor care vede cum ar urma sa se deruleze pe plan local o afacere la care tine contabilitatea in euro), scrieCursdeguvernare.ro.

Volkswagen pregateste un SUV misterios pentru Beijing. Volkswagen a publicat o serie de imagini teaser care prefigureaza un viitor concept hibrid. Conform zvonurilor aparute in presa, prototipul ar urma sa anticipeze viitoarea generatie a lui Touareg, insa pana acum informatia nu a fost confirmata de nemti. Conceptul misterios va fi expus cu ocazia Salonului Auto de la Beijing si integreaza o serie de detalii interesante. Vedem o capota cu nervuri, stopuri cu OLED si lumini de zi ce par preluate de pe conceptul T-Cross Breeze. Vantul schimbarii promite lucruri interesante si sub capota. Aici, Volkswagen promite un sistem de propulsie hibrid care ofera 376 CP si 700 Nm. Tehnologia hibrida ar urma sa permita o rulare exclusiv electrica de circa 30 de kilometri, in timp ce consumul mediu mixt se va cifra la 3 l/100 km, anuntaAuto-Bild.ro.

Dobanzile mici din Romania: Provocare sau oportunitate? Laurentiu Nedelcu, manager Saxo Bank pentru Europa Centrala si de Est, crede ca scaderea dobanzilor in Romania pana la un ￯minim istoric￯ reprezinta o oportunitate pentru investitori, care au acum un pretext cat se poate de serios pentru a-si diversifica investitiile. Nu mai e o surpriza pentru nimeni ca dobanzile la depozite bancare oferite de bancile din Romania au atins cote minime istorice. Partea proasta, cel putin pentru cei care si-au pus sperantele￯ investitionale in economii si instrumente derivate din acestea, este ca se se pare ca vor ramane acolo multa vreme: jos. Din cauza acestui context, tot mai multi investitori se indreapta spre sau cocheteaza cu piata de capital in cautarea unor metode mai eficiente de a plasa economii. Ce putem face daca dorim sa nu ne mai bazam exclusiv pe depozitele bancare? Un investitor are la dispozitie o gama larga de instrumente financiare, inclusiv instrumente cu un grad scazut de risc, pretabile investitiilor pe termen mai lung, precum fondurile listate - ETF-uri sau actiuni de la companii globale consacrate - asa zisele "blue chip stocks", cu evolutii stabile si care in acelasi timp platesc dividende care in timp sporesc capitalul initial investit, informeazaCapital.ro.

E oficial. Consumatorii primesc automat despagubiri in cazul penelor de curent. Distribuitorii de energie sunt obligati sa acorde compensatii de la 30 de lei pana la 300 de lei pentru intreruperile planificate in alimentarea cu energie electrica mai mari de opt ore, potrivit unui ordin ANRE care a fost publicat in Monitorul Oficial. Compensatiile sunt de 30 de lei pentru consumatorii racordati la retelele de joasa tensiune, 200 de lei - retelele de medie tensiune si 300 de lei - retelele de inalta tensiune (110 kV). Compensatii se acorda pentru intreruperile neplanificate mai lungi de opt ore in mediul urban si de 18 ore in mediul rural, in conditii normale de vreme, precum si pentru intreruperi mai lungi de 48 de ore, in conditii meteorologice deosebite. Acestea vor fi valabile pana la finele lui decembrie 2018. Din 2019, consumatorii pot beneficia de aceste compensatii pentru intreruperile neplanificate mai lungi de sase ore in mediul urban si de 12 ore in mediul rural, in conditii normale de vreme, precum si pentru intreruperi mai lungi de 48 de ore, in conditii meteorologice deosebite, scrieEconomica.net.