Toate bancomatele din Romania sunt expuse la pericole mari. Cum reusesc hackerii sa le "sparga". Aproape fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos sau jefuit, cu sau fara ajutorul unui program malware. Potrivit unei cercetari a expertilor Kaspersky Lab, acest lucru se intampla din cauza folosirii frecvente a unui software invechit si nesigur, a greselilor de configurare a retelei si a lipsei de masuri de securitate pentru partile critice ale ATM-ului, in mediul real. Timp de mai multi ani, cea mai mare amenintare pentru utilizatorii si detinatorii de ATM-uri erau aparatele de tip "skimmers" - dispozitive atasate unui ATM pentru a fura datele de pe benzile magnetice ale cardurilor. Dar, pe masura ce tehnicile malware au evoluat, bancomatele sunt expuse la pericole mai mari. In 2014, cercetatorii Kaspersky Lab au descoperit Tyupkin - unul dintre cele mai cunoscute exemple de malware pentru ATM-uri, iar in 2015 expertii companiei au descoperit gruparea Carbanak - care, printre altele, era capabila sa dea lovituri asupra ATM-urilor, compromitand intreaga infrastructura bancara. Ambele modalitati de atac din aceste exemple erau posibile prin exploatarea catorva vulnerabilitati comune in tehnologia ATM-urilor si in infrastructura din spatele acestora, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Premiera negativa la Mega Image: numarul de magazine a scazut. Vanzarile continua sa creasca sustinut. Pentru prima data in ultimii ani, in primele trei luni ale acestui an Mega Image a avut mai putine magazine decat la finele lunii decembrie 2015. Cu toate acestea, business-ul Delhaize Group, operatorul magazinelor, continua sa creasca in Romania, iar planurile de expansiune raman viabile. Dupa ani in care si-a pus bannerele pe sute de magazine in Bucuresti si alte sapte judete cu putere de cumparare mare, retailerul belgian Delhauze marcheaza pentru prima data in ultimii trei ani, o scadere a numarului absolut de magazine. Astfel, in primul trimestru al acestui an, numarul de magazine operate de retailerul belgian in Romania era de 470 de unitati, cu una mai putin fata de finalul anului 2015. Altfel spus, in ultimele luni, Mega Image a inchis mai mult decat a reusit sa inaugureze. Spre comparatie, in primele trei luni ale lui 2015, Mega Image avea un magazin in plus fata de finalul lui 2014, in primele trei luni ale lui 2014 avea 302 unitati, cu sase mai multe decat la finele lui 2013, iar in primele trei luni ale lui 2013 avea cu 12 unitati mai multe decat in decembrie 2012. Ca regula insa, Delhaize a deschis in Romania cele mai multe magazinele in a doua parte a anului, anuntaEconomica.net.

Alpha Bank isi va majora capitalul social cu 500 de milioane de lei in urmatorii cinci ani. Alpha Bank, cea mai mare banca cu actionariat elen din sistem, isi va majora capitalul social cu maximum 479 milioane lei incepand din 31 martie 2016, pe o perioada de cinci ani, potrivit informatiilor publicate de banca in Monitorul Oficial. Majorarea de capital va fi facuta prin emiterea de actiuni noi in schimbul aporturilor, cu o valoare (capital autorizat) care nu poate depasi jumatate din capitalul social subscris, existent in momentul autorizarii, anunta Mediafax. Alpha Bank Romania are un capital social de 959 de milioane de lei. Grupul elen Alpha Bank detine o participatie de 99,9% din banca, iar 0,08% este detinut de Eirini Brintakis. Alpha Bank a inregistrat in Romania pierderi de 18 milioane de euro in 2015, comparativ cu un rezultat negativ de 58 milioane euro in 2014, evolutie determinata de scaderea cu 61% a costurilor cu provizioanele de risc, informeazaBursa.ro.

Ford a lansat noile motoare diesel EcoBlue. Detalii si performante. Ford a reusit sa sparga gura targului cu motorizarile EcoBoost, iar acum Ovalul Albastru vrea sa castige cateva premii si in dreptul motorizarilor diesel. Ford a pregatit noua familie de unitati diesel EcoBlue menite sa aduca un suflu nou intr-o zona in care lucrurile nu sunt foarte clare (a se vedea scandalul emisiilor). Initial, Ford va lansa o unitate de 2,0 litri EcoBlue, insa pe viitor, americanii vor pregati si o versiune de 1,5 litri. Familia de unitati diesel va fi disponibila in urmatoarele versiuni de putere: 100 CP, 105 CP, 130 CP, 170 CP si 240 CP. Ultima versiune cu siguranta isi vor face aparitia pe modelele de performanta. Noua gama de motoare diesel a fost dezvoltata de inginerii Ford din Germania si Marea Britanie, iar primele modele care vor benficia de aportul familiei EcoBlue vor fi Transit si Transit Custom, scrieAuto-Bild.ro.

Creste interesul chiriasilor pentru achizitionarea locuintelor ANL. De la inceputul crizei financiare si pana in prezent, un numar de 1.920 de chiriasi ai Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) au decis sa beneficieze de legislatia in vigoare referitoare la achizitionarea locuintelor. Daca in primii doi ani, respectiv in 2009 si 2010, numarul tinerilor care au ales sa devina proprietari era foarte redus, anul trecut cei care au optat pentru aceasta varianta au fost in numar de 12 ori mai mare fata de cei care au optat in primii doi ani cumulat. "Raportandu-ne la anii precedenti s-a inregistrat o crestere a vanzarilor de la an la an. Pe langa masurile de ordin legislativ si procedural, ANL a oferit totodata consiliere si suport tinerilor beneficiari ai programelor astfel incat sa-si poata indeplini visul de a avea o casa a lor", a declarat, in cadrul conferintei organizate de Capital, Ciprian Stan, directorul general al ANL, anuntaCapital.ro.

Se schimba lumea: primul operator de plati bitcoin licentiat in UE. Japonia recunoaste monedele virtuale ca similare cu banii. Guvernul japonez a adoptat noile reglementari pentru industria bancara, menite sa le permita bancilor sa-si extinda afacerile in zona IT si sa recunoasca monedele virtuale ca functionand in regim similar cu banii, potrivit Japan Times. Potrivit noilor reglementari, holdingurile bancare din Japonia vor putea cumpara companii din sectorul IT, masura avand rolul de a promova serviciile financiare inovatoare bazate pe noile tehnologii - asa-numitele servicii fintech - si sa le permita bancilor sa dezvolte noi sisteme de reglare a tranzactiilor. Astfel, monedele virtuale sunt recunoscute ca valoare si ca instrument ce poate fi folosit in efectuarea de plati si care poate face obiectul transferurilor digitale. De asemenea, pietele de schimb care tranzactioneaza monedele virtuale vor fi reglementate de Autoritatea de Reglementare a Serviciilor Financiare, guvernul sperand ca astfel va preveni spalarea de bani si va crea un strat suplimentar de protectie pentru utilizatorii monedelor virtuale, informeazaEconomica.net.