Cotidianul: Oligarhul Zyuzin face legea in constructiile din Romania
La sfirsitul lui noiembrie, presa relata ca grupul detinut de Zyuzin, Mechel International, a achizitionat Ductil Steel Buzau, ajungind astfel sa detina trei unitati metalurgice in Romania - rusii mai cumparasera de la stat, pe vremea cind sef la Privatizare era pesedistul Ovidiu Musetescu, Combinatul de Oteluri Speciale (COS) Tirgoviste si Industria Sirmei Cimpia Turzii. Numitorul comun al celor trei uzine: toate produc otel-beton, una dintre materiile prime necesare oricarui tip de constructie. In plus, prin preluarea Ductil, Mechel si-a mai rezolvat si problema materiei prime: Ductil detinea activele otelariei de la Otelu Rosu, care produce tagla, material din care se face otelul-beton.
Consiliul Concurentei (CC) analizeaza tranzactia prin care grupul rus a cumparat Ductil, o decizie urmind sa fie luata, teoretic, pina la sfirsitul anului. Conform institutiei, conglomeratul controlat de Mechel ar urma sa detina 45% din piata locala de otel-beton, iar aceasta ar fi, in opinia institutiei, o problema. Procentul din piata controlat de rusi ii ingrijoreaza pe cei de la CC, institutia asteptind lamuriri cu privire la planurile viitoare. „Procentul de 45% din piata pe care-l vor detine prin achizitia Ductil Steel poate provoca distorsiuni. I-am convocat la o intilnire pe cei de la Mechel in care asteptam sa ne spuna ce au de gind sa faca in viitor pentru a ne spulbera temerile privind afectarea pietei concurentiale. Vrem sa vedem angajamente scrise“, a spus Alexe Gavrila, vicepresedintele CC. Rusii au spus mai demult ce vor sa faca: „In urmatorii trei-patru ani vom produce cu precadere otel-beton, pentru care exista o piata garantata. Dorim sa vindem totul in Romania“, spunea, in luna mai, Viaceslav Smaga, director la COS Tirgoviste.
Normal, pentru ca piata cere, iar daca cererea creste, poti sa vinzi mai scump. Inca din urma cu trei luni, Mechel a inceput sa mareasca preturile de vinzare la otelul-beton, potrivit unor surse din piata constructiilor. Tendinta a fost preluata si de ceilalti producatori, astfel ca, in prezent, preturile sint mai mari cu circa 12% comparativ cu septembrie. „A crescut foarte mult pretul pentru fier-beton in ultimele luni. Tendinta va continua daca si pretul barilului si al gazelor urmeaza un trend ascendent. Preturile sint in principal influentate de producatorii interni intrucit importurile nu sint substantiale“, ne-a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii). Potrivit acestuia, piata de otel-beton este in valoare de 1,2 miliarde de euro, in crestere cu 25-30% fata de anul trecut, pentru 2008 asteptindu-se acelasi ritm de crestere. Cresterea pretului la acest produs este de asteptat sa afecteze si costurile constructorilor, avind in vedere ca, potrivit lui Plosceanu, costul otelului-beton in cel final al unei constructii este de circa 10%. Cel mai important concurent al rusilor e Mittal, care detine Siderurgica Hunedoara.
Mechel a preluat oficial 100% din actiunile Ductil Steel printr-o metoda specifica oamenilor de afaceri rusi care investesc in strainatate: Ductil era anterior detinuta de o firma cipriota, aflata la rindul sau in proprietatea unor persoane fizice de origine rusa. Reamintim ca, atunci cind s-a vindut COS Tirgoviste, cumparatorul a fost firma elvetiana Conares Trading, reprezentata insa la Bucuresti de rusul Vladimir Iorich, partener de afaceri al lui Zyuzin la acea vreme.
Cotidianul

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”