Guvernul pregateste constructia a peste 15.000 de locuinte cu chirie in urmatorii cinci ani. Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de lege pentru aprobarea acordului financiar semnat in ianuarie de Romania cu Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene in privinta finantarii unui program de constructie a circa 7.000 de locuinte pentru tineri. Acesta completeaza un alt proiect al Guvernului care vizeaza constructia a 8.500 de locuinte de serviciu. Proiectul Guvernului, care trebuie trecut prin Parlament in acest an, presupune constructia a 6.990 de locuinte destinate inchirierii pana in 2020. Dezvoltarea noului fond locativ va fi realizata de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) pe baza unui imprumut in valoare de 175 mil. euro acordat de Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene (BDCE). Creditul va fi completat cu inca 75 mil. euro, suma impartita egal intre bugetul primariilor si bugetul de stat, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Lidl vrea sa ii aduca pe benzinari in parcarile magazinelor. O statie Rompetrol deschide drumul. Retailerul german Lidl vrea sa deschida in parteneriat cu distribuitorii de carburanti benzinarii in parcarile supermarketurilor. Au existat cel putin trei proiecte de acest gen, iar unul dintre ele va intra in cuirand in constructie. Retailerul german Lidl incearca de mai bine de trei ani sa puna in practica un plan prin care vrea sa aiba benzinarii in parcarea supermarketurilor pe care le opereaza. Strategia este de a incheia parteneriate cu distribuitori de carburanti carora sa le inchirieze o mica parte din terenul pe care ei il cumpara pentru dezvoltarea de magazine, potrivit informatiilorEconomica.net. Momentan, din informatiile noastre, nu exista insa un parteneriat la nivel national cu vreo companie petroliera, interesul benzinarilor depinzand extrem de mult de locatia magazinelor.

Securitate cibernetica. Proiect pentru scanarea automata a tuturor site-urilor romanesti. Ministerul Comunicatiilor scoate la licitatie saptamana viitoare realizarea unui sistem de scanare a tuturor website-urilor gazduite in Romania, sistem care sa ofere CERT-RO posibilitatea sa verifice, si ulterior sa avertizeze, daca o pagina web contine virusi care sa afecteze vizitatorii. Consturile proiectului tehnic a fost estimat miercuri de ministrul Marius Bostan la 3 milioane de lei, dorinta ministerului si a CERT-RO fiind ca sistemul sa fie operational in urmatorii 2 ani. "Vom vizita site-urile, ca un utilizator normal, vedem cum ne afecteaza si, in functie de rezultat, notificam detinatorul site-ului, eventual comunicam Chrome, Mozilla sau Internet Explorer faptul ca acel domeniu este compromis, solicitand sa afiseze un mesaj de avertizare inainte ca utilizatorii sa viziteze pagina", a explicat directorul general Augustin Jianu scopul CERT-RO. Ministrul Bostan a precizat ca proiectul este avizat deja de Consiliul Tehnico-Economic. "Am dori ca acest sistem de alerta sa fie operational pana la sfarsitul anului 2018", spune Marius Bostan, informeazaCursdeguvernare.ro.

Rovinieta si taxa de pod vor putea fi platite cu cardul direct pe site-ul CNADNR. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a lansat o licitatie pentru achizitionarea unui sistem electronic care va fi capabil sa le permita soferilor sa achite rovinieta sau taxa de pod on-line, cu cardul, direct pe website-ul CNADNR. Dupa cum deja stiti, soferii pot plati rovinieta si taxa de pod Fetesti - Cernavoda prin SMS sau on-lin prin diverse aplicatii sau platforme. Pentru a elimina acesti terti, dar si pentru ca romanii sa aiba incredere in sistemul de plati electronice, CNADNR se pregateste de introducerea acestui sistem pe website-ul propriu. Asa ca, data viitoare cand vei achita rovinieta nu trebuie sa-ti mai pui intrebarea "Oare e sigur sa achit pe site-ul acesta?", scrieAuto-Bild.ro.

Cat valoreaza cele mai puternice echipe de fotbal din lume. Real Madrid, Barcelona si Manchester United domina clasamentul celor mai valoroase echipe de fotbal din lume. Impreuna aceste trei cluburi valoreaza mai bine de 10,5 miliarde de dolari. Stirea ca o echipa din China, mai exact Guangzhou Evergrande, ar valora mai mult decat Real Madrid sau Manchester United pare sa fi atras atentia celor pentru care datele financiare inseamna mai mult decat jocul in sine. Si, dupa ce au descoperit modul in care a fost supraevaluata echipa asiatica, au refacut calculele la zi pentru figantii europeni. Rezultatul a aratat ca Real Madrid este pentru al patrulea an consecutiv cea mai valoroasa echipa de fotbal din lume, generand sume impresionante din din vanzarea drepturilor de televizare, a obiectelor promotionale, incheiera unor contracte de publicitate si din incasarile de la forurile de specialitate pentru castigarea unor trofee. Asa se face ca Real Madrid valoreaza in 2016 circa 3,65 miliarde de dolari, cu 12% mai mult decat anul trecut. La doar un pas distanta in urma gruparii madrilene se afla rivalii de la FC Barcelona care au o valoare de 3,55 miliarde de dolari. Interesant este ca, in urmatorii ani analistii se astepta ca echipa catalana sa depaseasca Real Madrid gratie finalizarii lucrarilor la noul stadion, anuntaCapital.ro.

Cele mai accesibile credite ipotecare. Opt banci cer avansuri de pana la 20%. Pana in prezent 15 banci au modificat conditiile de creditare pentru achizitionarea unui imobil. Cele mai mici avansuri percepute de institutiile de credit la ora actuala sunt de 0%, 15%-20% si 25%. Oglinda sistemului bancar arata astfel ca 15 banci percep un avans rezonabil, iar restul de sapte banci se situeaza pe palierul bancilor scumpe. Alte trei banci sunt de nisa sau in curs de dizolvare. In conditiile in care fondurile guvernamentale pentru Prima Casa azi sunt, maine nu sunt, iar bancile comerciale au inasprit conditiile de creditare, brokerii de credite incearca sa vina in intampinarea clientilor pentru ca acestia sa nu piarda banii de avans sau sa beneficieze totusi de un imprumut ipotecar daca au veniturile necesare. Si totusi mai exista si banci care acorda credite cu avans de 15%. Astfel, printre bancile cu acest se numara: Credit Agricole, Libra Bank, Marfin Bank, Banca Feroviara si Credit Europe Bank, informeazaEconomica.net.