Variatiile pretului pentru un baril de petrol sau o uncie de aur i-au transformat pe unii investitori in miliardari, mai ales in 2007, cand cresterile au fost dramatice.

„Investitorii destepti au facut profituri uriase prin tranzactionarea materiilor prime. Este un joc dur, plin de riscuri”, sustine Charles Dumas, reprezentantul Lombard Street Research, citat de BBC.

Pretul petrolului a crescut in acest an cu aproape 50%, ajungand la 93 de dolari pe baril, iar analistii estimeaza ca nu se va opri aici. „Ma intrebati daca petrolul va trece de 100 de dolari pe baril? Da, este deja o intelegere facuta”, a declarat Paul Horsnell, de la „Barclays Capital”.

Si analistii de la Goldman Sachs au ridicat estimarile la 105 dolari pe baril pentru 2008, in conditiile in care consumul este din ce in ce mai ridicat, iar resursele scad pe zi ce trece. Acelasi lucru se intampla si cu cerealele. Stocul de grau se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 60 de ani, iar pretul cerealelor a crescut cu 145% din aprilie si pana in prezent.

EvZ