Romania se afla pe penultimul loc in rindul a 22 de state europene, intr-un clasament realizat de KPMG International in functie de atractivitatea regimului fiscal, ca urmare a complexitatii legislatiei si a modificarilor frecvente ale acesteia. Clasamentul a fost realizat prin intervievarea a peste 400 de specialisti in domeniul fiscal de la companii multinationale din Europa.

Participantii la sondaj au raspuns cit de atractiv considera ca este regimul fiscal din propria tara, comparativ cu cele din alte state europene. Cele mai atractive state sint, potrivit sondajului, Cipru, Irlanda si Elvetia, in timp ce pe ultimele pozitii s-au plasat, in ordine, Cehia, Romania si Grecia. Statele clasate pe primele trei pozitii sint atractive pentru consecventa in interpretarea legislatiei fiscale, stabilitatea legislativa si nivelul relativ redus al impozitelor.

Cehia, Romania si Grecia s-au plasat la nivelul inferior al clasamentului ca urmare a complexitatii si volumului mare al legislatiei, dar si a modificarilor frecvente a prevederilor. In termeni procentuali, atractivitatea sistemului fiscal din Romania este de numai 21%, comparativ cu 90% in cazul liderului clasamentului, Cipru.

Cotidianul