Romanul care a adus in tara investitori de sute de milioane de euro vrea proprietati mari executate de banci. Antreprenorul roman Silviu Savin, care a cumparat Tractorul Brasov si a adus familia elvetiana Jacobs in Romania, este interesat de achizitia unor pachete de credite neperformante pentru a repune pe piata proprietatile comerciale mari executate de banci in contul datoriilor. Pana acum a participat la licitatiile organizate de Bank of Cyprus si BCR alaturi de fonduri de investitii straine. "Noi suntem un manager care identifica oportunitati pe care le propunem unor investitori. Nu avem un fond propriu discretionar. Noi suntem partenerul tehnic local sau de dezvoltare imobiliara al unor fonduri de investitii sau familii straine. E mai dificil sa aduci de fiecare data un investitor la o investitie, dar exista si multa flexibilitate. Daca am avea un fond probabil ar fi mic in contextul Romaniei si nu am putea acoperi decat investitii mici. Nu am putea acoperi investitii intre 5 si 100 mil. euro. Prin felul in care operam noi, acoperim fiecare gama de risc cu un alt partener", a declarat Silviu Savin intr-un interviu acordat in exclusivitate revisteiCapital.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Noile proiecte imobiliare care iau locul fabricilor. Dezvoltatorii care si-au asigurat terenuri cu locatii bune demareaza constructiile la noi proiecte imobiliare. Este vorba de terenurile care au apartinut fostelor fabrici, cu acces bun si aproape de centrele oraselor. Nu doar Bucurestiul este pe harta investitiilor, ci si orasele din provincie. Cel mai recent anunt vine de la Vastint, divizia de dezvoltari imobiliare a grupului Inter IKEA, care a selectat antreprenorul general si va demara lucrarile de constructie la trei cladiri de birouri pe terenul cumparat de la Baduc in 2011, in Bucuresti. Aici se vor construi trei cladiri de birouri cu o suprafata inchiriabila de 41.000 de mp. Vastint nu a anuntat care este valoarea investitiei pentru acest proiect. Acesta este al doilea proiect pe care compania il construieste pe piata din Romania, dupa cladirile de birouri aflate in stadiu de executie pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi, anuntaEconomica.net.

Pe ultima suta de metri - Legea HoReCa: Un hotel de lux va plati un impozit forfetar anual cat unul dintre angajatii sai. Legea care favorizeaza marii operatori in fata IMM-urilor din Turism a fost votata. Camera Deputatilor a votat marti - dupa luni de controverse si retrimiteri la dezbatere - asa numita "Lege privind impozitul specific unor activitati". Legea se refera, in speta, la introducerea impozitului forfetar in asa numita industrie HoReCa - industria turismului. Desi, initial, ratiunea legii era stimularea investitiilor mici si mijlocii in turim, modul in care se calculeaza impozitul forfetar favoriozeaza drastic marii operatori din industria hoteliera si a restaurantelor. cursdeguvernare.ro a abordat acest subiect precum si controversele sale pe cat Legea se afla in stadiul de proiect, din perspectiva modului in care sunt favorizate marile retele. Intre timp, pana la votul de marti, Legea a abolit si pragul maxim initial pana la care contribuabilii se incadreaza la impozitul forfetar, de 5 milioane de euro anual cifra de afaceri : a fost abolit orice prag. Incercand sa conserve ratiunea pentru care e nevoie de o astfel de facilitate pentru IMM-uri, guvernul isi conditionase avizul favorabil pentru plafonul maxim de 500 de mii de euro cifra de afaceri anuala, informeazaCursdeguvernare.ro.

Dosarul Rompetrol: DIICOT se apropie de cea mai urat mirositoare afacere din istoria postdecembrista a Romaniei. Am aflat ieri ca patru fosti inalti demnitari ai statului roman au intrat in vizorul anchetatorilor pentru implicarea lor in afacerea Rompetrol. Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, din partea stangii, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea, din partea dreptei (la vremea respectiva), vor fi urmariti penal pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, evident in afacerea Rompetrol. Din punctul nostru de vedere, daca trei din acesti fosti ministri au mai avut probleme cu organele de cercetare penala, cel de-al patrulea a trecut neobservat ( dar cu o avere impresionanta), multi ani de zile de la plecarea lui de la minister. Este vorba despre Dan Ioan Popescu, celebrul DIP, artizanul unor afaceri care au ingenuncheat Romania pentru multi ani de acum inaninte. Si daca DIICOT va avea curajul sa mearga pana in profunzimea lucrurilor surprizele mari de abia de acum vor aparea, scrieEnergy-Center.ro.

Renault Alaskan - Prima imagine teaser cu versiunea de serie. Anul trecut in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, Renault a prezentat conceptul Alaskan. Astazi, oficialii producatorului din Hexagon au venit cu o prima imagine teaser care prefigureaza viitoarea versiune de serie a lui Alaskan. Pentru moment, distingem doar grila frontala masiva cu logo-ul Renault supradimensionat si semnatura luminoasa a blocurilor optice. Asa cum era de asteptat, versiunea de serie nu o sa difere cu mult fata de conceptul expus in Frankfurt in 2015. Versiunea de serie a lui Renault Alaskan va fi disponibila atat cu cabina simpla, cat si cu cabina dubla. Sub capota, conceptul Alaskan era dotat cu un motor diesel cu doua turbine montat longitudinal si preluat din gama Master. Cu detalii complete despre versiunea de serie a pick-up-ului francez vom reveni dupa prezentarea oficiala, anuntaAuto-Bild.ro.

Tara care a refuzat de doua ori intrarea in UE, dar care are acces la zona economica europeana. Populatia Norvegiei a votat de doua ori impotriva aderarii la UE in cadrul unor referendumuri organizate in 1972 si 1994, insa plateste o suma importanta, inclusiv Romaniei, ca sa aiba acces la piata comuna a Uniunii Europene. Norvegia este o democratie constitutionala, care se afla in nordul Europei, cu 4,9 milioane locuitori. Bogata in petrol, peste si paduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume. Norvegia este o natiune care detine o adevarata avere. Tara controleaza un fond suveran de investitii care depaseste 826 de miliarde de dolari. In anul 1969 norvegienii au descoperit petrol la Ekofisk, in Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta. De atunci, tara a inceput sa creasca economic, iar in urma cu 20 de ani, guvernul norvegian infiinta fondul suveran cu banii proveniti din veniturile generate de industria de petrol si gaz, informeazaCapital.ro.

Doua banci italiene vor sa plece din Romania - Manda, Axxess Capital. Horia Manda, managing partner Axxess Capital, spune ca bancile cu o cota mica de piata nu prea isi mai justifica existenta si ca la ora actuala, "in sistemul bancar romanesc nu sunt suficienti cumparatori pentru cati vanzatori sunt. Acum de exemplu, sunt doua banci italiene care vor sa faca exit de pe piata din Romania si se pare ca este greu sa gaseasca cumparatori". Administratorul fondului de investitii care in ultimii ani a achizitionat initinitial Nexte Bank, devenita acum Patria Bank, apoi Banca Comerciala Carpatica, pe care Axxess Capital se chinuie acum sa le fuzioneze intr-o singura banca, sustine ca la nivelul sistemului bancar se observa necesarul unei canalizari a capitalului romanesc catre banci. El spune ca bancile mici cu o cota de piata de sub 1% nu sunt interesante pentru ca in perioada urmatoare va exista o perioada puternica de consolidare a sistemului. Horia Manda precizeaza ca a cumparat Nexte Bank tocmai pentru a putea participa la aceasta consolidare, scrieEconomica.net.