RCS&RDS, nava-amiral a milionarului "fara chip", se adanceste in datorii. Si-a propus sa construiasca un imperiu si a reusit. Cu afaceri in telecomunicatii, media si energie, Zoltan Teszari este unul dintre cei mai bogati romani. Nu acorda interviuri si este foarte discret. A castigat argintul la campionatul european de judo la juniori in urma cu 27 de ani, dar a parasit cariera de sportiv la putin timp dupa revolutie pentru a face bani. Mai intai din "bisnita", cu produse aduse din Ungaria, iar apoi cu o toneta de inghetata, impreuna cu un partener. Din 1992 s-a dedicat televiziunii prin cablu, iar de atunci s-a dezvoltat an de an. Asa a ajuns sa controleze astazi unul dintre cei mai importanti operatori de servicii integrate de telecomunicatii din regiune, furnizand servicii pentru milioane de clienti in mai multe tari din Europa. Doar ca mare parte din dezvoltare a fost facuta pe credit. Cel mai discret dintre milionarii Romaniei se vede nevoit sa apeleze la noi metode de a gasi surse de finantare pentru a achita o parte din imprumuturile ajunse la scadenta. Pentru a sustine planurile de dezvoltare, nu este exclusa vanzarea unei participatii din companie, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cat "mananca" de fapt comisioanele din costul real al creditului. Daca analizam un credit de 20.000 de lei, rambursabil in cinci ani, vom constata ca, in cazul bancilor nerestructurate sau cu pretentii, platim in plus o treime din costul creditului. La bancile mai mici sau chiar la cele mari, dar bine restructurate (a se vedea BRD si Bancpost), costul comisioanelor se reduce la un maximum de 1% peste dobanda de baza. Pentru comparatie au fost luate in calcul cele mai ieftine trei credite versus cele mai scumpe trei credite. Cel putin un punct procentual din costul unui credit de nevoi personale este ocupat la ora actuala de comisioanele bancare. Dobanda Anuala Efectiva (DAE) arata costurile exacte ale unui credit. Cum dobanda a fost in general reglementata prin lege cu ajutorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si nu poate creste exagerat de mult peste nivelul Robor, la capitolul comisioane reglementarea se reduce la faptul ca ele trebuie sa fie reflectate in DAE. Daca faci insa o comparatie intre dobanda si DAE poti avea surpriza sa constati ca nivelul comisioanelor este in general circa jumatate din nivelul dobanzii, anuntaEconomica.net.

Aproape 4 milioane de est-europeni lucreaza in Occident. Romanii sunt principalii beneficiari. Aproape 3,7 milioane de cetateni din state central si est-europene membre UE lucreaza in Europa Occidentala, pe primele locuri fiind romanii si polonezii, arata date prezentate de Institutul austriac pentru Studii Economice Internationale (WIIW), informeaza site-ul publicatiei Der Standard. Imigratia cetatenilor din Europa Centrala si de Est in scopul gasirii unor locuri de munca s-a intensificat semnificativ in ultimii ani, noteaza Der Standard, precizand ca romanii si bulgarii sunt cei mai mobili cetateni europeni. Conform datelor furnizate la solicitarea publicatiei Der Standard de Institutul austriac pentru Studii Economice Internationale (WIIW), 3,67 de milioane de cetateni din tarile central si est-europene membre UE lucreaza in Europa Occidentala. Circa 40% dintre acesti imigranti provin din Romania, Polonia, Ungaria, Croatia si Bulgaria, precizeaza Institutul WIIW, specializat in analize privind Europa de Est, informeazaGandul.

Agricultura Romaniei in contextul UE 28: productia de legume si fructe a tarii cu jumatate din populatie in rural. Adoptarea unei legislatii care sa favorizeze vanzarea legumelor si fructelor autohtone in marile lanturi de magazine e o oportunitate. Din pacate, in spatele acestei initiative Nu se afla si datele statistice prezentate de Eurostat privind pozitia Romaniei la principalele sortimente din aceste produse alimentare, importante nu doar pentru producatori dar si, prin calitatelor lor superioara, pentru starea de sanatate a populatiei. Astfel, in pofida potentialului urias de care dispune, din punct de vedere al calitatii solului si climei relativ favorabile, tara noastra figureaza doar pe locul al cincilea in topul UE atat la legume cat si la fructe, cu pozitii situate, in general, in partea de jos a clasamentului primilor zece producatori pe tipuri de produse. Pentru referinta, trebuie mentionat locul pe podium ocupat de Polonia. Tara care ne depaseste net, cu o productie de fructe si fructe de padure de peste doua ori si jumatate mai mare decat a noastra, desi nu beneficiaza de conditii mai favorabile decat cele de aici, scrieCursdeguvernare.ro.

CFR, un fel de CNADNR: 3 motive pentru 5 ani de intarzieri la "autostrada de fier". Pe modelul patentat de CNADNR, reprezentantii CFR sustin ca in cateva luni vor termina de modernizat calea ferata Sighisoara - Atel, desi avansul mediu al lucrarilor este 76% si creste cu sub un procent pe luna. In februarie, aprilie si mai 2012, autoritatile centrale semnau trei contracte de executie de lucrari pentru modernizarea a trei tronsoane de cale ferata cuprinse intre Sighisoara si Atel, Atel si Micasasa si, respectiv, Micasasa si Coslariu. Cele trei loturi aflate pe teritoriul administrativ al judetelor Mures, Sibiu si Alba au o lungime totala de 99 de km si vizeaza modernizarea infrastructurii de cale ferata astfel incat aceasta sa permita circulatia garniturilor cu viteze de 160 de km/h. Intarzierile in executarea lucrarilor au ajuns la aproximativ cinci ani pe cele trei loturi. Drept motive, reprezentantii Companiei nationale de cai ferate CFR SA arata ca amplasamentele celor trei loturi au fost predate cu intarziere. In plus, proiectantul general al lucrarilor nu a mai acordat asistenta tehnica, iar contractul pentru realizarea lucrarilor de semnalizare si centralizare electronica a fost semnat si cu intarziere (acum un an si jumatate), anuntaEVZ.

Topul marilor proprietari de locuinte cu cele mai bune vanzari. Proprietarii celor mai mari zece ansambluri rezidentiale din Bucuresti si imprejurimi se asteapta ca anul acesta sa vanda in total circa 1.600 de locuinte, cu 33% peste rezultatul din 2015, dupa ce in primul semestru al acestui an au vandut circa 700 de proprietati rezidentiale. Prognozele celor zece investitori sunt optimiste in contextul in care in prima jumatate a anului si-au realizat doar 43% din tinta de vanzari pentru 2016, iar partea a doua a anului sta sub spectrul restrangerii accesului la creditare prin majorarea avansului la creditele ipotecare clasice si cu programul Prima Casa aflat pe final de drum. Cele mai mari zece ansambluri rezidentiale din Bucuresti si imprejurimi, care au construite in total 8.271 de locuinte, au incasat anul trecut din vanzarile de apartamente 75 mil. euro, echivalentul a 1.200 de locuinte. Marii dezvoltatori au vandut un volum similar cu celui din 2014, insa au incasat cu 36% mai mult, o posibila explicatie fiind cresterea pretului. Interesant este ca in 2015 doar trei proiecte au fost pe profit, dupa ce cu un an inainte cinci dintre acestea erau profitabile, informeazaCapital.ro.

Italia, butoiul cu pulbere al Europei. O criza bancara catastrofala fierbe la Mediterana. Daca cineva ar cauta argumente ca birocratia europeana nu functioneaza in interesul statelor membre si este, de regula, deconectata de la necesitatile "din teren", e suficient sa arunce cu privirea pana la tarmul Marii Mediterane. Austeritatea impusa riguros pe axa nord-sud si rigiditatea reglementarilor europene au reusit deopotriva sa creeze o clasa de marginalizati nevazuti ai globalizarii a caror singura arma a ramas votul si sa ingradeasca abilitatea guvernelor si parlamentelor nationale sa exercite politicile economice necesare pentru a-si reseta economiile impotmolite. Grecia a sucombat si, in pofida votului de protest care i-a adus la putere pe comunisti, este administrata de la Berlin, Bruxelles si Frankfurt. Printr-o combinatie creativa de reduceri de taxe si curatenie prin metode neortodoxe in sistemul bancar, Spania a reusit sa se reinventeze. Astazi vom vorbi insa despre Italia, aflata in pragul colapsului sistemului financiar sub povara creditelor nepreformante, cu o economie are nu mai creste si somaj incapatanat. Italia, prima linie a Europei in calea refugiatilor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, ameninta sa dea o noua lovitura ordinii suprastatale europene, la putin timp dupa votul pentru iesirea din UE dat de britanici, scrieEconomica.net.